Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Samenleving en Bestuur

donderdag 8 september 2022

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal Maashorst

Voorzitter
Karin Francken
Toelichting

Deze vergadering is terug te luisteren via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/20220908\_1

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Verhinderd: Mirelle Klijs (Gewoon Uden)
                       Bo van Lanen (Jong Maashorst)

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.


    Op verzoek van de fracties van SP en UdenPlusLanderd wordt onderstaande informatie met u gedeeld met als doel hierover van gedachten te wisselen bij het vaststellen van de agenda van deze vergadering. Het dossier Lokale ontwikkelagenda en middelen transformatieopgave Beschermd Wonen leent zich naar mening van de SP en UdenPlusLanderd op dit moment niet voor oordeelsvorming en besluitvorming. Deze fracties stellen voor om conform het door de raad gehanteerde BOB-model eerst beeldvormend van gedachten te wisselen. Bij voorkeur op een aparte informatieavond (omdat dit complexe dossier pas sinds enkele dagen ter inzage ligt) of anders onder agendapunt 7 (lees: niet oordeelsvormend) van de agenda van de SB-commissie, met name omdat:
    • SP en UdenPlusLanderd veel technisch/inhoudelijke vragen hebben;
    • Een toelichting op het onderzoek van Trimbos noodzakelijk is om de transformatie überhaupt te begrijpen en in de juiste context te plaatsen;
    • Dit ook geldt voor een (inmiddels geplande?) evaluatie van het netwerk van voorzieningen, immers de transformatie speelt zich juist in de wijk af;
    • SP en UdenPlusLanderd vragen zich af hoe je uitvoering kunt geven aan de ontwikkelagenda midden in (onder andere) een wooncrises;
    • Een routekaart/overzicht waarin de onderlinge verbanden van de diverse dossiers die het sociale domein bepalen – waaronder deze lokale ontwikkelagenda – en die op dit moment ontbreekt een belangrijk hulpmiddel is om recht doet aan een voorgenomen integrale aanpak;
    • SP en UdenPlusLanderd vragen zich af of participatie van diverse stakeholders in deze fase in voldoende mate heeft plaatsgevonden.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.

  7. 7

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  9. 8.a

    Het rijk heeft besloten dat de bestaande voorzieningen moeten transformeren waarbij het opvangen, ondersteunen en beschermen van kwetsbare inwoners midden in de samenleving plaatsvindt in diverse woonvarianten. Van beschermd wonen naar beschermd thuis. Om deze beweging te maken heeft het rijk besloten de verantwoordelijkheid verder te decentraliseren, van een verplichte centrumgemeenteconstructie naar de lokale gemeente.

    Voorgesteld besluit

    1. De lokale ontwikkelagenda 2022-2024 ‘Opvang, Ondersteuning en Zorg voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid’ vast te stellen;
    2. Hiervoor een transformatiebudget van € 2 miljoen beschikbaar te stellen en deze te dekken uit Reserve Transformatieopgave Wmo Beschermd Wonen door begrotingswijziging 19 vast te stellen.

    Toezeggingen

    Titel
    Lokale ontwikkelagenda en middelen Beschermd Wonen
  10. 8.b

    Arbeidsongeschikt raken. Dat kan ook een burgemeester of een wethouder overkomen. Dit betekent een extra kostenpost voor de gemeente. De gemeente Maashorst heeft dan te maken met de arbeidsongeschikte persoon én zijn vervanger. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Voor het risico van arbeidsongeschiktheid voor het college van burgemeester en wethouders kan de gemeente zich verzekeren.

    Voorgesteld besluit

    1. Voor de gemeente Maashorst het totale deelnemersbestand (het nieuwe college van B&W inclusief wachtgelders) te verzekeren voor het risico van arbeidsongeschiktheid bij Centraal Beheer Achmea
    2. te kiezen voor de optie eigen risico periode van 2 jaar en eindleeftijd van 67 jaar.
    3. de extra premie over 2022 van maximaal € 21.310 te onttrekken aan de algemene reserve vrij besteedbaar
    4. de financiële gevolgen van de extra premie structureel op te nemen in de programmabegroting van 2023
    5. de 21e begrotingswijziging vast te stellen
  11. 9

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.

  12. 10
    Sluiting