Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Samenleving en Bestuur

donderdag 25 mei 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Karin Francken
Toelichting

De vergadering is terug te kijken via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/20230525_1

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De burgemeester heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Ook mw. Thenu (Maashorst Vooruit), mw. Van Gils (PRO) en mw. Slegers (Maashorst Vooruit) hebben zich afgemeld.

    Besluit

    N.v.t.

    De voorzitter opent de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur om 19.30 uur.
    De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is van burgemeester mw. Donders,  mw. Thenu (Maashorst Vooruit), mw. Van Gils (PRO) en mw. Slegers (Maashorst Vooruit).


    Wethouder Van Heeswijk deelt mede dat de Maashorstschool na dit schooljaar de deuren definitief gaat sluiten.

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

    Besluit

    N.v.t.

    Er hebben zich geen insprekers voor niet-geagendeerde onderwerpen aangemeld. Ook hebben zich geen insprekers voor geagendeerde onderwerpen aangemeld.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

    Besluit

    Wethouder Sour geeft een toelichting op toezegging nummer 74 'Stand van zaken masterplan ouderenbeleid'. Deze toezegging kan worden afgedaan omdat de raadsinformatieavond heeft plaatsgevonden op 11 juni jl.


    Wethouder Sour geeft aan dat er nog een afspraak staat dat in het vierde kwartaal 2023 (dit wordt 28 september) de 'Visie/kadernota masterplan ouderen' in de raad behandeld wordt en in juni 2024 de 'Beleidsnota ouderen' (motie nummer 7, afgedaan op 6 april 2023). Deze afspraak wordt nogmaals omvat in een nieuwe toezegging. 


    De commissie stelt het overzicht van toezeggingen vast met inachtneming van het voorgaande. De commissie stelt het overzicht met moties vast.

    Toezeggingen

    Titel
    Masterplan ouderenbeleid
  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.

    • 25 mei 2023: de rondvraag van UdenPlusLanderd over Adviesraad Sociaal Domein is toegevoegd.
    • 25 mei 2023: de rondvraag van CDA over participatie is toegevoegd.

    Besluit

    N.v.t.

    Dhr. Keizer (UdenPlusLanderd) stelt vragen over de Adviesraad Sociaal Domein. Wethouder Sour beantwoordt de vragen.



    Dhr. Van den Bosch (CDA) stelt vragen over de voortgang beleidsontwikkeling participatie. Wethouder Van den Broek beantwoordt de vragen en geeft aan de volgende documenten te delen met de raad:

    • De eerder gedeelde memo van 19 januari 2023 over participatie. 
    • De gemaakte werkafspraken met de klankbordgroep.
  7. 7

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

    Besluit

    Er zijn geen onderwerpen aangemeld voor beeldvorming.

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  9. 8.a.1

    De huidige Centrumregeling, Beleidskader, Koersdocument en Inkoopplan Wmo eindigen op 31 december 2023. Begin 2022 is daarom de regionale samenwerking geëvalueerd. De zorgaanbieders en gemeenten zijn positief over de samenwerking en over de manier waarop centrumgemeente Oss haar rol uitvoert. Om de regionale samenwerking BNO-O in de periode 2024-2028 voort te zetten zijn de huidige regionale kaders voor de komende jaren geactualiseerd. De vier kaders zijn in de afgelopen periode ter inspraak en advisering aan de gemeenteraden, de Adviesraden Sociaal Domein en de gecontracteerde zorgaanbieders voorgelegd. De kaders Wmo voor de periode 2024-2028 worden nu ter toestemming en vaststelling aangeboden.

    Voorgesteld besluit

    1. Het college toestemming te verlenen voor het aangaan van de Centrumregeling Wmo Brabant Noordoost-oost 2024-2028.
    2. Het Koersdocument Inwoners met een psychische kwetsbaarheid 2024-2028 vast te stellen.
    3. Het Beleidskader Wmo 2024-2028 vast te stellen.
    4. Het Inkoopplan Wmo 2024-2025 vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juni 2023.

    Dhr. Prinsen (VVD), dhr. Floor (GroenLinks) en dhr. Keizer (UdenPlusLanderd) maken gebruik van de eerste termijn. Wethouder Sour geeft hier een reactie op.


    Mw. De Groot (CDA) en dhr. Lukassen (SP) maken gebruik van de tweede termijn. Wethouder Sour geeft haar reactie hierop.

    Toezeggingen

    Titel
    Vaststellen regionale kaders Wmo 2024-2028
  10. 8.a.2

    Ter harmonisering voor Gemeente Maashorst zijn de reeds eerder door beide raden vastgestelde verordeningen vergeleken. Gemeente Landerd heeft de verordening in 2017 vastgesteld. Gemeente Uden heeft de verordening in 2008 vastgesteld. De inhoud van beide verordeningen komt overeen, de verordening van Uden verwijst naar wet- en regelgeving die inmiddels verouderd is. Het kader is niet veranderd. De tekst van de verordening van gemeente Landerd wordt overgenomen voor gemeente Maashorst.

    Voorgesteld besluit

    1.Verordening vestigen uitsluitend recht voor specifieke diensten vast te stellen
    2.Verordening vestigen uitsluitend recht voor specifieke diensten zoals besloten in de raad van gemeente Landerd van 28 september 2017 en besloten in de raad van gemeente Uden van 3 april 2008 in te trekken.

    Besluit

    De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juni 2023.

    Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.

  11. 8.a.3

    In het kader van de herindeling moeten nog verschillende verordeningen Participatiewet worden vastgesteld. Eén van die verordeningen is de Handhavingsverordening Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) 2023 gemeente Maashorst. De twee bestaande handhavingsverordeningen Participatiewet, IOAW en IOAZ van voormalig gemeenten Uden en Landerd verschillen niet van elkaar (zie bijlagen), maar toch is er aanleiding om enkele onderdelen van de verordening te updaten.

    Voorgesteld besluit

    De Handhavingsverordening Participatie, IOAW en IOAZ 2023 vast te stellen.


    Besluit

    Het voorstel wordt als bespreekstuk voor de raadsvergadering van 8 juni 2023  geagendeerd.


    Dhr. Snoeks (SP) stelt vragen die wethouder Sour schriftelijk afdoet omdat het technische vragen betreft. Nadat de antwoorden schriftelijk zijn toegezonden meldt de fractie SP aan de griffie of dit raadsvoorstel een hamerstuk of bespreekstuk wordt in de raadsvergadering van 8 juni 2023.

  12. 8.a.4

    In het kader van de herindeling moeten nog verschillende verordeningen Participatiewet worden vastgesteld. Eén van die verordeningen is de Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2023 gemeente Maashorst. De twee bestaande verordeningen Tegenprestatie van Uden en Landerd verschillen niet van elkaar (zie bijlagen). Omdat er niets inhoudelijk is veranderd in de wetgeving ten aanzien van de tegenprestatie, is het advies om inhoudelijk niets te veranderen en de Verordening voor Maashorst waar nodig te verduidelijken.




    Voorgesteld besluit

    De Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2023 gemeente Maashorst vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juni 2023.

    Dhr. Bethlehem van de fractie Forum voor Democratie heeft technische vragen gesteld over dit raadsvoorstel. De beantwoording van deze technische vragen roept nieuwe verdiepingsvragen op. Deze nieuwe technische vragen zijn aan  de griffie gemaild. Wethouder Sour geeft aan dat deze technische vragen voor de raadsvergadering van 8 juni worden beantwoord.

  13. 8.a.5

    De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze kenbaar te maken op het beleidsplan 2024-2027 en de begroting 2024 van de GGD Hart voor Brabant. De jaarstukken 2022 worden ter kennisname aan de gemeenteraad aangeboden. Tevens is ter informatie, middels een andere brief, de zienswijzen van de verschillende gemeenten op de kadernota en de definitieve kadernota aan de gemeenteraad verstuurd.

    Voorgesteld besluit:
    De raad van de gemeente Maashorst heeft besloten om een zienswijze in te dienen. 
    Voor de conceptbegroting 2024 ‘Wij maken gezond gewoon’ vragen we aandacht voor: - Trends en ontwikkelingen vanuit normalisatie onder de aandacht brengen bij inwoners. 
    Voor het beleidsplan 2024 – 2027 ‘Wij maken gezond gewoon’ vragen we aandacht voor: - Minder digitaal vaardigen inwoners bij Rekening bij de uitrol van innovatieve projecten.

    Besluit

    Het voorstel wordt als hamerstuk voor de raadsvergadering van 8 juni 2023 geagendeerd.

    Dhr. De Jong (PRO) en dhr. Keizer (UdenPlusLanderd) maken gebruik van de eerste termijn. Wethouder Sour geeft een reactie hierop.


    Mw. Vissers (SP) en dhr. Poels (CDA) maken gebruik van de tweede termijn.


    Wethouder Sour zegt toe dat de zienswijzebrief wordt aangepast. Niet alleen de nadruk op negatieve maar ook de positieve punten worden toegevoegd in de brief. De aangepaste zienswijzebrief wordt toegevoegd in iBabs aan de agenda van de raadsvergadering van 8 juni. Na aanpassing hiervan wordt het voorstel als hamerstuk geagendeerd.

  14. 8.a.6

    Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio beslist op 29 juni 2023 over de Programmabegroting en Jaarverantwoording/resultaatbestemming. Het Algemeen Bestuur betrekt daarbij alle zienswijzen. In de zienswijze geven de gemeenteraden hun mening over de concept Programmabegroting 2024 en de resultaatbestemming 2022. De deelnemende gemeenten kunnen zo invloed uitoefenen op het beleid en de (inwoner) bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio. Eerder spraken alle gemeenteraden zich al positief uit over de Kadernota 2024, die de basis vormt voor deze Programmabegroting. De gemeenten worden verzocht om uiterlijk 26 juni 2023 hun zienswijzen kenbaar te maken.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de jaarstukken 2022 van Veiligheidsregio Brabant-Noord 
    2. Kennis te nemen van de (concept)begroting 2024 van Veiligheidsregio Brabant-Noord en gebruik te maken van de bevoegdheid om bijgevoegde zienswijze naar voren te brengen over stijging in verband met hogere bijdrage van indexering en een kritische bik van Veiligheidsregio Brabant-Noord op eigen kosten.

    Besluit

    De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juni 2023.

    Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.

  15. 8.a.7

    Het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) heeft een wettelijke taak en een maatschappelijke taak. De wettelijke taak bestaat uit het goed, geordend en toegankelijk beheren van de archieven die aan het BHIC zijn overgedragen. Dit alles conform de Archiefwet en de daaruit voortvloeiende richtlijnen. De maatschappelijke opgave is de verbreiding van de kennis van de Brabantse geschiedenis. Deze doelstelling wordt gestuurd door de operationele missie: meer publiek, meer divers publiek, meer tevreden publiek. Dit zijn ook de taken die het BHIC voor de gemeente Maashorst uitvoert. Er worden geen specifieke taken voor de gemeente Maashorst uitgevoerd. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de begroting 2024 aangeboden aan de 10 deelnemende gemeenten, 2 waterschappen en het Rijk. De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid om zijn zienswijze ten aanzien van deze begroting kenbaar te maken

    Voorgesteld besluit:
    Kennis te hebben genomen van de ontwerp begroting 2024 van het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) en gebruik te maken van de bevoegdheid om bijgevoegde zienswijze naar voren te brengen met als kernpunt: De begroting en meerjarenraming zijn sluitend en in overeenstemming met de kadernota.

    Besluit

    De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juni 2023.

    Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.

  16. 8.a.8

    Het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant voert namens deelnemende gemeenten taken uit ten behoeve van de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw). De Wsw is een aflopende regeling, er worden geen nieuwe kandidaten meer in opgenomen. Eerder dit jaar ontving U de kadernota 2024 met inhoudelijke en financiële uitgangspunten voor de begroting 2024. Nu ontvangt u de conceptbegroting 2024.

    Aan de raad wordt gevraagd om overeenkomstig art 33 en 34 van de Gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant het gevoelen omtrent de concept begroting en het concept jaarverslag aan het Werkvoorzieningschap kenbaar te maken.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de conceptbegroting 2024 van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant en geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een zienswijze naar voren te brengen. 
    2. Kennis te nemen van het conceptjaarverslag 2022 van het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant en geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een zienswijze naar voren te brengen.

    Besluit

    Het voorstel wordt als hamerstuk voor de raadsvergadering van 8 juni 2023 geagendeerd.

    Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.

  17. 8.a.9

    De Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant Noordoost (GR-KCV) voert namens deelnemende gemeenten taken uit. De begroting geeft aan welke koers zij hanteert voor 2024 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. Het jaarverslag en de jaarrekening geven aan hoe het jaar 2022 inhoudelijk en financieel verlopen is. 

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de jaarrekening 2022 van de Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer;
    2. Kennis te nemen van de begroting 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling Kleinschalig Collectief Vervoer en geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een zienswijze naar voren te brengen

    Besluit

    Het voorstel wordt als hamerstuk voor de raadsvergadering van 8 juni 2023 geagendeerd.

    Dhr. Snoeks (SP) maakt gebruik van de eerste termijn.


    Wethouder Sour zegt toe een steekproef te houden onder cliënten met een Wmo indicatie vervoer met de volgende aandachtspunten:
    - Van welke vervoersvoorziening maken zij nu gebruik?
    - Zijn zij na corona minder vaak de deur uit zijn gegaan?
    - Maken zij na corona gebruik van andere vervoersvoorzieningen?

    Toezeggingen

    Titel
    Steekproef naar lager vervoerspercentage van Kleinschalig Collectief Vervoer na corona
  18. 8.a.10

    Het Regionaal Bureau Leerplicht Brabant Noordoost (RBL BNO) voert namens 6 gemeenten taken uit op het gebied van leerplicht en kwalificatieplicht. Ook geeft RBL BNO uitvoering aan de regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie. De begroting geeft aan welke koers RBL NBO hanteert voor 2024 en welke plannen en projecten zij daarvoor wil uitvoeren. De jaarrekening geeft aan hoe het jaar 2022 financieel verlopen is. Het leerplichtverslag 2021-2022 geeft inhoudelijke informatie over hoe het schooljaar is verlopen. Via de zienswijze kan de gemeenteraad zijn beleidsmatige en/of financiële aandachtspunten meegeven.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de (concept)begroting 2024 van RBL BNO en geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een zienswijze naar voren te brengen.
    2. Kennis te nemen van de jaarstukken 2022 van RBL BNO.

    Besluit

    Het voorstel wordt als hamerstuk voor de raadsvergadering van 8 juni 2023 geagendeerd.

    Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.

  19. 8.a.11

    De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze kenbaar te maken op de concept-begroting 2024 van de Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord.

    Voorgesteld besluit:
    1. Kennis te nemen van de jaarstukken 2022 van Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden Noord West en geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een zienswijze naar voren te brengen. 
    2. De komende jaren geen gebruik te maken van de bevoegdheid om een zienswijze naar voren te brengen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 8 juni 2023.

    Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.

  20. 9

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.

    Onderstaand een overzicht van de periode 7 april tot en met 25 mei 2023 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:

    • 20 april: Overleg Portefeuillehouders Centrumregeling Wmo Brabant Noordoost-oost
    • 20 april: Regionaal Bestuurlijk Overleg Centrumregeling Jeugd NoordoostBrabant
    • 1 mei: Bestuurlijk overleg museum Krona
    • 11 mei: ALV Dimpact

    Besluit

    N.v.t.

    Wethouder Van den Broek geeft aan dat hij een kort verslag over Dimpact aan de raad verstrekt zodat de raad kennis kan nemen van de doelstelling en ontwikkelingen van Dimpact.



  21. 10

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 20.55 uur.