- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Karin Francken
- Toelichting
-
Deze vergadering is terug te kijken via:
https://channel.royalcast.com/maashorst/#!/maashorst/20230622_2 - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Verhinderd:
Dhr. Maathuis (Voor de Dorpen)
Mw. Thenu (Maashorst Vooruit)
Mw. van Gils (PRO)
Dhr. Akdeniz (Jong Maashorst)
Dhr, Van den Bosch (CDA)Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent de vergadering van de commissie Samenleving en Bestuur om 19.30 uur.
De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is van dhr. Maathuis (Voor de Dorpen), mw. Thenu (Maashorst Vooruit), mw. Van Gils (PRO), dhr. Akdeniz (Jong Maashorst) en dhr. Van den Bosch (CDA).
-
2
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
Besluit
De commissie stemt in met het voorstel om agendapunt 8.a.1 en 8.a.3 gelijktijdig te behandelen en stelt met in achtneming hiervan de agenda vast.
-
3
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
Besluit
Niet van toepassing.
Er hebben zich geen insprekers voor niet-geagendeerde onderwerpen en geagendeerde onderwerpen aangemeld.
-
4
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.
-
5
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
Bijlagen
Besluit
Wethouder Sour legt de commissie voor of toezegging nr. 9 (ontwikkelingen reizigersplatform) en toezegging nr. 10 (aantal niet meegenomen rolstoelgebruikers door collectief vervoersbedrijf) kan worden afgedaan als zij de commissie in het vervolg bij agendapunt 9 'Mededelingen door de gemeenschappelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden' informeert over deze onderwerpen zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. De commissie stemt hiermee in. Toezegging nr. 9 en nr. 10 zijn hiermee afgedaan.
Dhr. Geerders (Maashorst Vooruit) vraagt waarom toezegging nr. 75 nog niet is afgedaan. De burgemeester geeft aan dat er volle aandacht is voor deze toezegging en vraagt aan de commissie de termijn van afdoening door te schuiven naar het vierde kwartaal van dit jaar. De commissie stemt hiermee in.
Administratieve correctie op toezegging nr. 84: de datum van 30-06-2024 wordt gewijzigd naar de datum van 28-9-2023 in de kolom ‘einddatum’.
Dhr. Smits (VVD) vraagt of er een datum gekoppeld kan worden aan toezegging nr. 67 omdat inmiddels informatie vanuit de overheid beschikbaar is. Wethouder Van den Broek streeft ernaar om de raad voor het zomerreces nader te informeren over de tegemoetkoming in energiekosten 2023 en verder.
De commissie stemt het overzicht van toezeggingen vast met inachtneming van het voorgaande.
De commissie stelt het overzicht van moties vast.
-
6
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
Besluit
Niet van toepassing.
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.
-
7
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
Besluit
Niet van toepassing.
Er zijn geen onderwerpen geagendeerd voor beeldvorming.
-
8
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a.1
Met dit voorstel legt het college de Kadernota 2024 ter kennisneming aan de raad voor. Daarin presenteert het college het actuele financiële beeld aan de raad. Ook bevat deze Kadernota de financiële kaders die het college wil hanteren bij het opstellen van Programmabegroting 2024-2027.
Het voorstel wordt tevens geagendeerd voor de vergadering van de auditcommissie van 29 juni 2023.
Onderwerp van bespreking in de commissie S&B voor wat betreft dit agendapunt zijn:Programma 1. Veiligheid
Programma 4. Onderwijs
Programma 5. Sport, cultuur, recreatie en natuur
Programma 6. Sociaal domein
Programma 7. Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid (de taakvelden Volksgezondheid, Begraafplaatsen en Crematoria)
Programma 9. Bestuur en dienstverlening
Programma 10. Bedrijfsvoering en inkomsten (de taakvelden van de commissie betreffende)
Voorgesteld besluit:
1. Kennis te nemen van de Kadernota 2024
2. In te stemmen met de daarin opgenomen financieel technische uitgangspunten
3. In te stemmen met het proces om voor de Programmabegroting te komen met een voorstel waarin mogelijkheden uiteen worden gezet om de algemene reserve in te zetten ten gunste van de gemeenschap van de gemeente Maashorst.
4. Het college opdracht te geven om aan de hand van de in de Kadernota beschreven kaders de Programmabegroting 2024 verder voor te bereiden.
20 juni 2023: Door griffie zijn technische vragen van Forum voor Democratie inzake Project Huisvesting Oekraïne toegevoegd
21 juni 2023: Door de griffie zijn de antwoorden op de technische vragen welke zijn ingediend voor de raadsinformatieavond van 15 juni toegevoegd.
22 juni 2023: Het college heeft een gewijzigde versie van de Kadernota vastgesteld, omdat in de tabel met het meerjarensaldo onjuiste bedragen stonden. Deze tabel staat op pagina 20 van de Kadernota, in paragraaf 6.1. In het Memo Aangepast document Kadernota is toegelicht wat er gewijzigd is. Het college geeft hierin aan dat dit verder geen invloed heeft op de inhoud en dat dit ook geen financiële consequenties heeft.Bijlagen
Besluit
De commissie adviseert dit raadsvoorstel als bespreekstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 13 juli 2023.
Agendapunt 8.a.1 en 8.a.3 worden gelijktijdig behandeld.
Wethouder Van Heeswijk informeert de commissie over een kleine wijziging in de Kadernota 2024. Op pagina 20 staat een tabel waar de cijfers niet in kloppen. Er is een gecorrigeerde versie van de Kadernota 2024 toegevoegd onder de naam: Bijlage ter informatie - Gewijzigde versie Kadernota 2024 (22 juni door college besloten). Ook het is als bijlage ter informatie - Memo aangepast document Kadernota toegevoegd. De fout heeft geen financiële consequenties.
Naar aanleiding van een vraag van dhr. Minten (CDA) geeft wethouder Van Heeswijk aan dat er voor de raadsvergadering van 13 juli een overzicht wordt opgesteld inzake de inspreekavond van 7 juni jl.. De inspreekbijdragen van insprekers op een specifiek onderwerp worden in het overzicht opgenomen e daarbij wordt vermeld of de bijdragen in het bestaand beleid passen, wat er mee gedaan kan worden of wat er al mee gebeurt.
Wethouder Sour komt voor de raadsvergadering van 13 juli schriftelijk terug op de vraag van Cees Keizer (UdenPlusLanderd) over de haalbaarheid van de MuzeMobiel.
Dhr. Snoeks (SP) kondigt de een motie aan over de insprekersavond, een motie over het beschikbaar stellen van middelen voor de MuzeMobiel en een motie over inzetten extra middelen voor verbetering van werkomstandigheden bij thuiszorg en hulp bij huishouden.
-
8.a.2
Twee keer per jaar wordt er een zogenoemde financiële afwijkingenrapportage opgesteld. Daar waar sprake is van bestaand beleid, maar waar om redenen het budget niet meer toereikend is door prijsstijgingen of juist te hoog is door scherpere prijzen wordt voorgesteld het budget weer op een reële hoogte te ramen. Deze aanpassingen worden per programma gepresenteerd en ter instemming voorgelegd aan de raad. De raad heeft immers het budgetrecht. Bij nieuw of gewijzigd beleid wordt altijd de keuze separaat voorgelegd aan de raad met een raadsadvies en begrotingswijziging met dekking. Of anders betrokken bij de integrale afweging van alle middelen als onderdeel van het proces rond het opstellen van de Programmabegroting. Het voorstel wordt tevens geagendeerd voor de vergadering van de auditcommissie van 29 juni 2023.
Onderwerp van bespreking in de commissie S&B voor wat betreft dit agendapunt zijn: programma's 1. (Veiligheid); 4. (Onderwijs); 5. (Sport, cultuur, recreatie en natuur); 6. (Sociaal domein); 7. (Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid; de taakvelden Volksgezondheid, Begraafplaatsen en Crematoria); 9. (Bestuur en dienstverlening) en 10. (Bedrijfsvoering en inkomsten).
Raads- en commissieleden kunnen technische vragen over dit voorstel tot uiterlijk 12 juni 2023 indienen via de griffie. Op 15 juni 2023 vindt een raadsinformatieavond over de P&C-producten, waaronder dit voorstel plaats.
21 juni 2023: door de griffie zijn de antwoorden op de technische vragen welke zijn ingediend voor de raadsinformatieavond van 15 juni toegevoegd.
Voorgesteld besluit:
1. De 1e financiële afwijkingenrapportage 2023 vast te stellen.
2. De 15e begrotingswijziging 2023 vast te stellen.Bijlagen
Besluit
De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 13 juli 2023.
-
8.a.3
De programmarekening 2022 die het college aan de raad met dit voorstel ter vaststelling voorlegt is de eerste van Maashorst. Daarin wordt teruggekeken op het eerste jaar van het bestaan van de gemeente Maashorst. De link naar de programmarekening 2022 op de website gemeente Maashorst vindt u hier: Programmarekening 2022 (gemeentemaashorst.nl)
Het voorstel wordt tevens geagendeerd voor de vergadering van de auditcommissie van 29 juni 2023.
Onderwerp van bespreking in de commissie S&B voor wat betreft dit agendapunt zijn: programma's 1. (Veiligheid); 4. (Onderwijs); 5. (Sport, cultuur, recreatie en natuur); 6. (Sociaal domein); 7. (Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid; de taakvelden Volksgezondheid, Begraafplaatsen en Crematoria); 9. (Bestuur en dienstverlening) en 10. (Bedrijfsvoering en inkomsten).
Op 15 juni 2023 is een raadsinformatieavond over de P&C- producten, waaronder de Programmarekening 2022, gepland.
21 juni 2023: door de griffie zijn de antwoorden op de technische vragen welke zijn ingediend voor de raadsinformatieavond van 15 juni toegevoegd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Programmarekening 2022 vast te stellen
2. Van het positieve resultaat van € 15.536.675 onderstaande budgetten te bestemmen voor 2023:
• Budget project Huisvesting Oekraïne, voor verdere realisatie en voor inhalen uitgesteld of (tijdelijk) vervallen overige werkzaamheden: € 2.361.000
• Budget uitvoering Klimaatakkoord, voor verder realisatie in 2023: € 225.000
• Budget team IAS (informatie en automatisering), voor verdere realisatie in 2023: € 282.000
• Budget Project verbinden kernen Maashorst, voor verdere realisatie in 2023: € 41.000
• Budget aanschaf nieuwe applicatie KCM-platform voor onderzoek en verbeteren klantcontact, voor verdere uitvoering in 2023: € 24.400
• Herindelingsbudget, voor verdere afwikkeling in 2023: € 239.000
• Monitoring Aldi Reek in 2023: € 15.000 • Bestemmingsplan veegronde buitengebied in 2023: € 10.000
• Kastanjeweg Oost gebiedsontwikkeling in 2023: € 91.000.
3. Het resterende resultaat van € 12.248.275 toe te voegen aan de algemene reserve.
4. De 14e begrotingswijziging 2023 vast te stellen.
Link naar de programmarekening 2022 op de website gemeente Maashorst: Programmarekening 2022 (gemeentemaashorst.nl)Besluit
Zie agendapunt 8.a.1 (8.a.1 en 8.a.3 worden gelijktijdig behandeld).
De commissie adviseert dit raadsvoorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 13 juli 2023.
-
8.a.4
In de Wet Arhi (Algemene regels herindeling) is bepaald dat een gemeente binnen 2 jaar na de herindeling het beleid en de regelgeving op alle beleidsterreinen dient te harmoniseren. Een van deze terreinen is het gemeentelijk subsidiebeleid voor vrijwilligersorganisaties. In het Bestuursakkoord “Samen bouwen we Maashorst” heeft de gemeente Maashorst aangegeven een goed, sterk en evenwichtig (geharmoniseerd) subsidiebeleid te willen realiseren.
De subsidiëring van de vrijwilligersorganisaties in voormalig Uden en voormalig Landerd is nu nog op verschillende regelingen en grondslagen gebaseerd. De vorming van de gemeente Maashorst is bij uitstek het moment voor een volledige harmonisatie van het subsidiemodel: een visie op subsidie als sturingsmiddel, de subsidie-instrumenten (vormen en uitgangspunten) en het subsidieverlenings-proces (aanvragen en verantwoorden).Bijlagen
Voorgesteld besluit
De Contourennotitie Harmonisatie Subsidiebeleid Vrijwilligersorganisaties gemeente Maashorst vast te stellen.
Besluit
De commissie adviseert dit raadsvoorstel als bespreekstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 6 juli 2023.
Wethouder Van den Broek geeft naar aanleiding van een opmerking van dhr. Poels (CDA) aan dat in bijlage 1 op pagina 7 bij de algemene uitgangspunten 'fysieke beperking' wordt gewijzigd in 'beperking'.
-
8.a.5
In gemeente Maashorst kennen we een aantal voorzieningen die aangemerkt kunnen worden als algemene voorziening en op die manier voorliggend zijn aan het verstrekken van maatwerkvoorzieningen. Wettelijk gezien (Wmo 2015) hebben gemeenten de opdracht algemene voorzieningen te treffen ter bevordering van de zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang. Dit is noodzakelijk voor het op een goede manier invulling geven aan maatschappelijke ondersteuning. Met algemene voorzieningen kunnen we laagdrempelig en dicht bij huis inwoners ondersteunen zonder dat hiervoor een indicatie voor een maatwerkvoorziening vereist is. Echter ontbreekt hiervoor lokaal de juridische grondslag, omdat er in de Verordening maatschappelijke ondersteuning geen ruimte geboden wordt voor het inrichten van algemene voorzieningen. Zodoende wordt voorgesteld om de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2022 hierop aan te passen.
19 juni 2023 Door griffie is een ingekomen stuk van een inwoner uit gemeente Maashorst toegevoegd aan dit agendapunt.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Vast te stellen de Verordening maatschappelijke ondersteuning Gemeente Maashorst 2023. Met de inwerkingtreding komt de Verordening maatschappelijke ondersteuning Gemeente Maashorst 2022 te vervallen.
Besluit
De commissie adviseert dit raadsvoorstel als bespreekstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 6 juli 2023.
-
9
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de periode 26 mei tot en met 22 juni 2023 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:
- 7 juni: AB Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant-Noordoost (niet doorgegaan)
- 8 juni: Portefeuillehouderoverleg Centrumregeling Wmo Brabant Noordoost-oost 2020-2023
- 15 juni: Stuurgroep Regionale Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Noordoost
Besluit
Niet van toepassing.
Er zijn geen mededelingen gedaan.
-
10
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter sluit de vergadering om 20.44 uur.