Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Samenleving en Bestuur

donderdag 28 november 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Karin Francken
Toelichting

Dit is een conceptagenda. Deze wordt vastgesteld bij agendapunt 2.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.


    Onderstaand een overzicht van de periode 18 oktober 2024 tot en 27 november 2024 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Samenleving en Bestuur vallen:


    - Centrumregeling Wmo (portefeuillehouderoverleg 31-10)
    - Kleinschalig Collectief Vervoer Brabant-Noordoost (Algemeen Bestuur 4-11)
    - Regionaal Zorg- en Veiligheidshuis Brabant Noordoost (stuurgroep 14-11)
    - GGD Hart voor Brabant (Algemeen Bestuur 21-11)

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  9. 8.a

    De meeste jongeren in Nederland groeien op tot zelfstandige en sociale volwassenen die goed zijn voor de samenleving. Het is normaal dat ouders zich soms zorgen maken over de opvoeding van hun kinderen, omdat ze betrokken zijn en het beste voor hen willen.


    Opvoeden kan soms moeilijk zijn, vooral voor gezinnen die extra uitdagingen hebben. De laatste jaren zijn er meer vragen over opvoeding, wat leidt tot meer druk op de jeugdhulp en hogere kosten.


    De laatste jaren hebben meer mensen vragen over opvoeding. Dit zorgt ervoor dat er meer druk komt op de hulp voor jongeren en dat het duurder wordt.
    We moeten dingen anders doen. We willen minder problemen en meer werken aan het voorkomen van problemen. Het doel is om jongeren gezond en veilig te laten opgroeien en minder afhankelijk te maken van speciale hulp. Het Preventief jeugdbeleid van de gemeente Maashorst legt uit hoe we dit willen doen.

    Voorgesteld besluit

    Het ‘Preventief jeugdbeleid gemeente Maashorst’ vast te stellen.

  10. 8.b

    Sinds 2009 moet de gemeente zorgen voor hulp bij discriminatie. In Maashorst doet de organisatie Radar dit voor de inwoners. Radar geeft advies, registreert discriminatiegevallen, doet onderzoek en organiseert trainingen.


    Er zijn nieuwe regels gemaakt die duidelijk maakt hoe deze hulp moet zijn. De medewerkers moeten deskundig en onafhankelijk zijn. De gemeente moet ervoor zorgen dat de hulp makkelijk toegankelijk is, met een loket waar mensen klachten kunnen indienen. Ook zijn er regels voor hoe klachten behandeld moeten worden, zodat Radar elk jaar kan rapporteren aan de overheid.

    Voorgesteld besluit

    De verordening antidiscriminatievoorziening Maashorst vast te stellen.

  11. 8.c

    De gemeente Maashorst heeft een gemeentewapen en kiest ook voor een officiële gemeentevlag. Deze vlag is tijdloos en kan worden gebruikt bij officiële evenementen. Het helpt inwoners om de gemeente te herkennen.


    Het ontwerp voor de vlag gekozen met advies van een werkgroep en de Hoge Raad van Adel. Het ontwerp is modern en wordt gesteund door lokale organisaties. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om deze vlag vast te stellen als officiële gemeentevlag.

    Voorgesteld besluit

    De officiële gemeentevlag van de gemeente Maashorst vast te stellen overeenkomstig ontwerpvoorstel.

  12. 8.d

    Raadslid de heer De Ridder (Gewoon Uden) heeft aangegeven dat in veel raadzalen in Nederland, de Nederlandse vlag staat of hangt. Hij heeft aan het presidium gevraagd of dit ook in de raadzaal van Maashorst wenselijk is. Het presidium heeft gevraagd om een voorstel te maken om in drie vlaggen in de raadzaal te plaatsen: de officiële gemeentevlag van Maashorst, de vlag van de provincie Noord-Brabant en de Nederlandse vlag. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om 'ja' te zeggen tegen dit voorstel.

    Voorgesteld besluit

    Drie vlaggen in de raadzaal te plaatsen, te weten:

    1.  de officiële gemeentevlag van Maashorst;
    2.  de vlag van de provincie Noord-Brabant; en
    3.  de vlag van Nederland.
  13. 9
    Sluiting