- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Rianne Donders - de Leest (wnd. burgemeester)
- Toelichting
-
De vergadering is terug te kijken via Raadsvergadering (royalcast.com)
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent de raadsvergadering om 19:30 uur. De voorzitter deelt mede dat er geen berichten van verhindering zijn ontvangen.
Verder deelt de voorzitter mede dat er een folder en een kleinigheidje op de tafels van de raadsleden liggen met betrekking tot de Sustainable Development Goals. De heer Bethlehem (FVD Maashorst) geeft aan dat hij hiervan afstand neemt.
-
2
Besluit
Mevrouw Henst (Maashorst Vooruit) wordt door het lot aangewezen als degene die bij een hoofdelijke stemming het eerst haar stem zal uitbrengen.
De heer Keizer (UdenPlusLanderd) en mevrouw VIssers (SP) hebben een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend over het betrekken van de raad bij de opvang van asielzoekers in het Van der Valk-hotel Uden-Veghel. Deze staat in het raadsinformatiesysteem onder agendapunt 9.
Ten slotte heeft de heer Vroomen (VVD) een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend over het informeren van de raad over de noodopvang asielzoekers in het Van der Valk-hotel. Deze staat in het raadsinformatiesysteem onder agendapunt 10.
De voorzitter stelt voor om de agendapunten 8.a, 9 en 10 direct na agendapunt 6 te bespreken. De raad besluit dit verzoek over te nemen.
Voor het overige stelt de raad de agenda ongewijzigd vast.
Voor de rondvraag zijn geen vragen ingediend.
-
3
De raad wordt gevraagd het verslag en de besluitenlijst van de raadsvergadering van 6 juli 2023, de besluitenlijst van de raadsvergadering van 13 juli 2023 en de besluitenlijst van de raadsvergadering van 31 augustus 2023 vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De raad stelt het verslag en de besluitenlijst van de raadsvergadering van 6 juli 2023, de besluitenlijst van de raadsvergadering van 13 juli 2023 en de besluitenlijst van de raadsvergadering van 31 augustus 2023 ongewijzigd vast.
-
4
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.
Bijlagen
Besluit
De raad besluit tot afdoening van de ingekomen stukken overeenkomstig de daarbij aangeven voorstellen.
-
5
Raadsleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de rondvraag schriftelijk bij de voorzitter.
Besluit
Niet van toepassing.
Voor de rondvraag zijn geen vragen ingediend.
-
6
Raadslid de heer M.A.G. (Maurits) van den Bosch (CDA) is voorgedragen door de gemeenteraad van Bladel als nieuwe burgemeester van die gemeente. Hij heeft daarom zijn ontslag als raadslid van de gemeente Maashorst ingediend. De voorzitter van het centraal stembureau heeft de heer A.J.A. (Arno) Geurts van Kessel als zijn opvolger benoemd. De raad wordt gevraagd de heer Geurts van Kessel toe te laten als raadslid. Na het besluit tot toelating zal de heer Geurts van Kessel worden beëdigd.
Voorgesteld besluit
1. De heer A.J.A. Geurts van Kessel (CDA) toe te laten als lid van de raad van de gemeente Maashorst.
2. De heer A.J.A. Geurts van Kessel te benoemen tot lid van de raadscommissie Ruimte, Economie en Financiën.Bijlagen
Besluit
De raad schorst de vergadering van 20:10 tot 20:19 uur.
Ingesteld wordt een commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven. Deze commissie bestaat uit de heer Prinssen (VVD), mevrouw Vissers (SP) en de heer Wittenberg (Jong Maashorst). De commissie adviseert de heer Geurts van Kessel (CDA) toe te laten tot de raad. De raad besluit hierna:
1. De heer A.J.A. Geurts van Kessel (CDA) toe te laten als lid van de raad van de gemeente Maashorst.
2. De heer A.J.A. Geurts van Kessel te benoemen tot lid van de raadscommissie Ruimte, Economie en Financiën.Unaniem besloten. De heer Van den Bosch (CDA) wordt toegesproken en bedankt voor zijn inzet door de voorzitter, de heer Minten (CDA), mevrouw Francken (VVD), de heer Geerders (Gewoon Uden) en de heer Maathuis (Voor de Dorpen). Dit gaat vergezeld van een bloemetje en een cadeau.
-
7
Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.
-
7.a
In de jeugdhulpregio Noordoost Brabant werken we vanuit een centrumregeling. In juli 2022 heeft het college besloten de huidige centrumregeling te verlengen en in de tussentijd een aangepaste centrumregeling uit te laten werken. De concept centrumregeling is voor zienswijzen voorgelegd aan de raad. Met deze regeling zijn de afspraken voor regionale samenwerking voor de inkoop van jeugdhulp en flankerend beleid geactualiseerd en aangepast aan de gemeentelijke herindelingen. Op 23 maart 2023 heeft de raad besloten geen zienswijze in te dienen. Van de 10 gemeenten in de regio heeft Vught een zienswijze ingediend. Namelijk om vóór 1 juli 2025 de centrumregeling te evalueren. De overige gemeenteraden hadden geen zienswijze of de zienswijze om akkoord te gaan. Het voorstel is de ontwerpcentrumregeling ongewijzigd voor te leggen. In de centrumregeling is een artikel opgenomen met betrekking tot de evaluatie (Artikel 25 Evaluatie). Hierin wordt bepaald de regeling en de uitvoering daarvan voor 1 juli 2026 te evalueren. Dat is bijna halverwege de looptijd van 2024-2028. Er is dan meer ervaring opgedaan met de nieuwe regeling
Voorgesteld besluit:
1. De raad geeft toestemming aan het college tot het aangaan van de samenwerking en het vaststellen van de centrumregeling jeugdhulp Noordoost Brabant 2024Bijlagen
Besluit
1. De raad geeft toestemming aan het college tot het aangaan van de samenwerking en het vaststellen van de centrumregeling jeugdhulp Noordoost Brabant 2024
Unaniem besloten.
-
7.b
Ingevolge artikel 37 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dienen bestuursorganen een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te wijzen. Het belang van onafhankelijkheid van de FG zoals dat door de AVG wordt beoogd, wordt het meest geborgd als de gemeenteraad een eigen FG aanwijst. Voor het college is dit gebeurd. Voor de raad formeel nog niet. Voorgesteld wordt om de FG van de gemeente (college) tevens aan te wijzen voor de gemeenteraad. Het college heeft hier op 22 augustus mee ingestemd.
Voorgesteld besluit
De door het college van burgemeester en wethouders aangewezen functionaris gegevensbescherming, met inbegrip van toekomstige wijzigingen, aan te wijzen als functionaris gegevensbescherming ten behoeve van de gemeenteraad van Maashorst.Bijlagen
Besluit
De door het college van burgemeester en wethouders aangewezen functionaris gegevensbescherming, met inbegrip van toekomstige wijzigingen, aan te wijzen als functionaris gegevensbescherming ten behoeve van de gemeenteraad van Maashorst.
Unaniem besloten.
-
7.c
Op grond van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is het college exclusief bevoegd om te beslissen op aanvragen om omgevingsvergunning. Niet al deze aanvragen zijn in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan. Wanneer een aanvraag afwijkt van het bestemmingsplan, heeft het college verschillende mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld een kruimelvergunning worden verleend of kan het college gebruikmaken van een binnenplanse afwijking. In een groot aantal gevallen kan het college echter geen gebruik maken van deze mogelijkheden en kan de vergunning slechts worden verleend met toepassing van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 3 van de Wabo. In deze gevallen moet de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven, voordat het college de vergunning kan verlenen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Categorieën van gevallen aan te wijzen waarin een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad niet is vereist;
2. De categorieënlijst van toepassing te verklaren op alle ingediende en nog niet vergunde aanvragen omgevingsvergunning alsmede aanvragen om omgevingsvergunning die worden ingediend tot aan de datum van inwerkintreding van de omgevingswet.
3. De categorieaanwijzingen van de voormalige gemeenten Uden en Landerd in te trekken.Besluit
1. Categorieën van gevallen aan te wijzen waarin een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad niet is vereist;
2. De categorieënlijst van toepassing te verklaren op alle ingediende en nog niet vergunde aanvragen omgevingsvergunning alsmede aanvragen om omgevingsvergunning die worden ingediend tot aan de datum van inwerkintreding van de omgevingswet.
3. De categorieaanwijzingen van de voormalige gemeenten Uden en Landerd in te trekken.Unaniem besloten.
-
7.d
De eigenaar van het perceel gelegen aan Volkelseweg 22A, Uden wenst op dit perceel zeven seniorenwoningen te realiseren. Door middel van haar principebesluit heeft het college kenbaar gemaakt medewerking te willen verlenen aan de bouw van deze woningen. Er is één zienswijze ingekomen, die niet heeft geleid tot aanpassing van het plan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijze tegen het ontwerpplan;
2. De zienswijze ongegrond te verklaren;
3. Het bestemmingsplan met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPVolkelseweg22A-VA01 ongewijzigd vast te stellen.
4. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijze tegen het ontwerpplan;
2. De zienswijze ongegrond te verklaren;
3. Het bestemmingsplan met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPVolkelseweg22A-VA01 ongewijzigd vast te stellen.
4. Geen exploitatieplan vast te stellen.Unaniem besloten.
-
7.e
Op de locatie Duifhuisstraat werd door initiatiefnemer een varkenshouderij en akkerbouwbedrijf geëxploiteerd. Initiatiefnemer heeft deelgenomen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Voor dat hij definitief deel nam met de saneringsregeling is er in september 2020 een principebesluit genomen om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan het beëindigen van de intensieve veehouderij en het oprichten van een loods ten behoeve van de hoofdactiviteit akkerbouw en nevenactiviteiten agrarisch verwant/technische hulpbedrijf en statische opslag. Naar aanleiding hiervan heeft initiatiefnemer definitief besloten om deel te nemen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en een bestemmingsplan ingediend voor deze herbestemming. Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 9 februari 2023 tot en met 22 maart 2023 ter inzage gelegen. Er zijn tijdens deze inzagetermijn geen zienswijzen ingediend.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan ‘Duifhuisstraat 1, Schaijk’ met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPbgb2022duifhstr1-VG01 vast te stellen.
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
1. Het bestemmingsplan ‘Duifhuisstraat 1, Schaijk’ met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPbgb2022duifhstr1-VG01 vast te stellen.
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.De heer Poels (CDA) heeft niet aan de stemming deelgenomen. De overige raadsleden hebben voor het voorstel gestemd.
-
7.f
De eigenaar van het perceel gelegen bij Karperdijk 16 in Uden wenst op het perceel een Ruimte-voor-Ruimte woning te realiseren. Middels haar principebesluit heeft het College kenbaar gemaakt medewerking te willen verlenen aan de toevoeging van een Ruimte-voor-Ruimte woning op deze locatie, met als tegenprestatie het omzetten van de in het principeverzoek benoemde 5ha binnen de (NNN) gelegen landbouwgronden naar natuur met extensief gebruik. Voor de bouw van de woning wordt een Ruimte-voor-ruimte titel aangekocht. Daarnaast wordt aanvullend een viertal agrarische percelen met een gezamenlijke oppervlakte van 2,55ha, gelegen binnen NNN gebied, omgezet naar bestemming ‘Natuur’, en ingericht en beheerd.. Hiermee zijn na afronding van het plan in totaal 5,188 ha landbouwgrond omgezet naar een bestemming ‘Natuur’. Om de ontwikkeling planologisch juridisch mogelijk te maken is voorliggend bestemmingplan opgesteld.
Het ontwerp bestemmingsplan Karperdijk 16, Uden heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Karperdijk 16, Uden identificatienr NL.IMRO.1991.BPKarperdijk16-VA01 ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
1. Het bestemmingsplan Karperdijk 16, Uden identificatienr NL.IMRO.1991.BPKarperdijk16-VA01 ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Unaniem besloten.
-
7.g
Op 7 april 2021 heeft de voormalige gemeente Landerd een verzoek om vooroverleg voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het planologisch wijzigen van het gebruik van een bedrijfswoning in een plattelandswoning aan het adres Domineeshoef 6 in Schaijk.
Het gebruiken van een stal voor statische opslag als nevenactiviteit en het gebruik van de bedrijfswoning Domineeshoef 6 als plattelandswoning zijn in strijd met de regels van het vigerend bestemmingsplan. Derhalve dient er afgeweken te worden van het bestemmingsplan middels een omgevingsvergunning met buitenplanse afwijking. Op dit moment is het niet mogelijk om de omgevingsvergunning te verlenen zonder een Verklaring van geen bedenkingen van de Raad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De verklaring van geen bedenkingen, voor het wijzigen van een bedrijfswoning naar een plattelandswoning op het adres Domineeshoef 6 en het afwijken van het bestemmingsplan, af te geven;
2. De verklaring van geen bedenkingen, voor het voortzetten van een agrarisch bedrijf alsmede het realiseren van statische opslag als nevenactiviteiten op het adres Domineeshoef 8, af te geven.Besluit
1. De verklaring van geen bedenkingen, voor het wijzigen van een bedrijfswoning naar een plattelandswoning op het adres Domineeshoef 6 en het afwijken van het bestemmingsplan, af te geven;
2. De verklaring van geen bedenkingen, voor het voortzetten van een agrarisch bedrijf alsmede het realiseren van statische opslag als nevenactiviteiten op het adres Domineeshoef 8, af te geven.Unaniem besloten.
-
7.h
In maart 2021 heeft het voormalige college van Landerd ingestemd met de vestiging van een Buitenschoolse Opvang (BSO) aan de Zeelandsedreef 26 te Schaijk. Hiervoor heeft de initiatiefnemer vervolgens een ontwerpbestemmingsplan laten opstellen. De BSO komt in de plaats van een te saneren rundveehouderij. De BSO wordt landschappelijk ingepast. De bestaande plattelandswoning aan de Zeelandsedreef 26a krijgt een woonbestemming. De BSO is gericht op kinderen in de leeftijd van 4-13 jaar en is een aanvulling op het bestaande Kinderdagverblijf aan de Zeelandsedreef 28, waar kinderen van 0-4 jaar worden opgevangen. De initiatiefnemer heeft verzocht om toepassing van de mogelijkheid om het bestemmingsplan en de (reguliere) omgevingsvergunning tegelijkertijd in procedure te brengen (coördinatieregeling). Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit omgevingsvergunning hebben vanaf 11 mei 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Zeelandsedreef 26-26a, Schaijk ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
1. Het bestemmingsplan Zeelandsedreef 26-26a, Schaijk ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Unaniem besloten.
-
7.i
Op 5 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Uden de Visie Lankes vastgesteld. De Visie bevat de grondslag en het afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap Lankes, met name het realiseren van woningen rondom zogeheten boerenerven. Inmiddels lopen hiervoor meerdere initiatieven. U heeft voor de eerste twee initiatieven al bestemmingsplannen vastgesteld. Het volgende initiatief dat heeft geresulteerd in een concrete ontwikkeling is een locatie aan de Breestraat. Het hiervoor opgestelde bestemmingsplan bevat een nieuw ‘boerenerf’ met vijf woningen aan de Breestraat. Ook is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het plangebied. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan hebben vanaf 25 mei 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Breestraat ong. te Volkel ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen;
3. Het beeldkwaliteitsplan ongewijzigd vast te stellen.Besluit
1. Het bestemmingsplan Breestraat ong. te Volkel ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen;
3. Het beeldkwaliteitsplan ongewijzigd vast te stellen.Unaniem besloten.
-
7.j
Eerder heeft het college besloten om dit interim beleid toe te passen en de gemeenteraad hierover te informeren via een raadsinformatiebrief. Tijdens de Commissievergadering waarin deze brief werd besproken, heeft de wethouder aangegeven het beleid alsnog ter vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen.
Het ruimtelijk beleid voor het buitengebied van de gemeente Maashorst wordt op onderdelen geactualiseerd en geharmoniseerd. Aanleiding hiervoor is de samenvoeging van de gemeentes Uden en Landerd. Verdere aanleiding zijn de diverse trends en ontwikkelingen die zich voltrekken in het buitengebied. Om niet te hoeven wachten op nieuw beleid en regelgeving is er voor gekozen om een interim beleid op te stellen voor de onderwerpen die het meest actueel en urgent zijn om de beoogde kwaliteitsverbetering in het buitengebied te kunnen faciliteren waar mogelijk. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om continuering van het al geldende beleid, aangevuld met enkele (beperkte) aanvullende moge-lijkheden op basis van dit interim beleid.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Vaststellen van het 'Ruimtelijk interim beleid niet-agrarische ontwikkelingen buitengebied gemeente Maashorst'
Besluit
Vaststellen van het 'Ruimtelijk interim beleid niet-agrarische ontwikkelingen buitengebied gemeente Maashorst'
Unaniem besloten.
-
7.k
Het samengevoegde beleid huisvesting arbeidsmigranten Maashorst wat in februari 2023 is vastgesteld bevat een fout. Er is tekst weggevallen waardoor een bepaling in het beleid geldt voor beide voormalige gemeenten terwijl dit alleen voor het voormalig Landerds grondgebied moet gelden. Met dit voorstel wordt de tekst in het beleid gecorrigeerd en opnieuw vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met het gecorrigeerde beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2023.
2. In te stemmen met het intrekken van het volgende beleidsdocument:
- Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022Besluit
1. In te stemmen met het gecorrigeerde beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2023.
2. In te stemmen met het intrekken van het volgende beleidsdocument:
- Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022Unaniem besloten.
-
7.l
Op 10 mei 2023 heeft Regio Noordoost Brabant (RNOB) een verenigde voorbereidende bijeenkomst (VVB) georganiseerd om met elkaar afspraken te maken over prioritering. Door raadsleden en Algemeen Bestuur-leden zijn suggesties ingediend, die tijdens de VVB ter stemming zijn voorgelegd. De suggesties en wijzigingsvoorstellen die een meerderheid hebben behaald, zijn verwerkt in het voorstel zoals dat nu voor goedkeuring wordt voorgelegd. Deze prioriteitennota is een nadere detaillering van de eerder vastgestelde Regionale samenwerkingsagenda “Richting 2030” waar in 2021 een start mee is gemaakt. Over het jaarplan RNOB voor 2024 heeft het Dagelijks Bestuur van RNOB op 13 juli een besluit genomen. Het jaarplan is in lijn met wat de samenwerkingsovereenkomst wil bereiken. Deze prioriteitennota is een aanscherping van de samenwerkingsovereenkomst omdat niet alles tegelijk kan en hoeft. Een besluit van de raad of deze zich kan vinden in de keuze voor deze aanscherping vóór 1 oktober is daarmee van belang. Dit advies gaat over de keuze voor aanscherping.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Goedkeuring te geven aan de voorgelegde prioriteitennota, “Prioriteren voor meer slagkracht”, van Regio Noordoost Brabant.
Besluit
Goedkeuring te geven aan de voorgelegde prioriteitennota, “Prioriteren voor meer slagkracht”, van Regio Noordoost Brabant.
Unaniem besloten.
-
7.m
De raad wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen m.b.t. een voorgestelde wijziging (van artikel 36a) van de gemeenschappelijke regeling BSOB.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling (GR) BSOB;
2. In te stemmen met de bijgevoegde zienswijze m.b.t. wijziging van de gemeenschappelijke regeling (GR) BSOB.Besluit
1. In te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling (GR) BSOB;
2. In te stemmen met de bijgevoegde zienswijze m.b.t. wijziging van de gemeenschappelijke regeling (GR) BSOB.Unaniem besloten.
-
8
Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.
-
8.a
Er zijn verschillende ontwikkelingen binnen de gemeenteraad geweest, die maken dat er functies binnen de raad zijn vrijgekomen. Het is noodzakelijk om deze functies weer in te vullen. De bevoegdheid hiervoor ligt bij de raad. Raadsleden konden zich voor deze functies kandideren.
Voorgesteld besluit
1. Mevrouw K. Francken te benoemen tot eerste plaatsvervangende raadsvoorzitter.
2. De heer B.A. Maathuis te benoemen tot tweede plaatsvervangende raadsvoorzitter.
3. De heer D.A.A. van Tiel te benoemen tot voorzitter van de raadscommissie Ruimte, Economie en Financiën.
4. De heer E.C.J. Jozephs en mevrouw E.M. Troost te benoemen tot plaatsvervangende voorzitters van de raadscommissie Ruimte, Economie en Financiën.
5. De heer A.C. Segers te benoemen tot plaatsvervangend voorzitter van de raadscommissie Samenleving en Bestuur.
6. De heer C.J. Keizer te benoemen tot lid van de werkgeverscommissie.
7. De heer A.J.A. Geurts van Kessel te benoemen tot lid van de auditcommissie.Bijlagen
Besluit
1. Mevrouw K. Francken te benoemen tot eerste plaatsvervangende raadsvoorzitter.
2. De heer B.A. Maathuis te benoemen tot tweede plaatsvervangende raadsvoorzitter.
3. De heer D.A.A. van Tiel te benoemen tot voorzitter van de raadscommissie Ruimte, Economie en Financiën.
4. De heer E.C.J. Jozephs en mevrouw E.M. Troost te benoemen tot plaatsvervangende voorzitters van de raadscommissie Ruimte, Economie en Financiën.
5. De heer A.C. Segers te benoemen tot plaatsvervangend voorzitter van de raadscommissie Samenleving en Bestuur.
6. De heer C.J. Keizer te benoemen tot lid van de werkgeverscommissie.
7. De heer A.J.A. Geurts van Kessel te benoemen tot lid van de auditcommissie.Unaniem besloten. Dit agendapunt is behandeld na agendapunt 6.
-
8.b
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen, bijvoorbeeld vanwege een handicap of gedragsproblemen. De basis voor het leerlingenvervoer ligt in de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs. Daarin staat dat de gemeente een regeling moet vaststellen op basis waarvan ouders van leerlingen, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak kunnen maken op betalen van de vervoerskosten van en naar school. Ook de leerplichtwet speelt hierbij een rol; artikel 2 lid 1 van deze wet hanteert het uitgangspunt dat de verantwoordelijkheid voor het schoolbezoek van de leerling bij de ouders blijft.
De gemeente Maashorst heeft als regeling een uniforme verordening leerlingenvervoer voor beide voormalig gemeenten Uden en Landerd. Bij het vaststellen van de verordening heeft de voormalige gemeente Uden in 2021 ook een aantal uitgangspunten vastgesteld. Dit zijn:
1. Reistijd van het kind mag niet langer zijn dan anderhalf uur van het huisadres inclusief via opstappunt tot aan de school.
2. In het voorjaar van 2022 zal de gemeenteraad van gemeente Maashorst een nieuw besluit nemen over de nog te harmoniseren onderdelen van het beleid, met name het hanteren van opstapplaatsen. Er wordt rekening gehouden met minimaal 1 opstappunt per kern van de gemeente Maashorst i.o.
3. Er kan een meerjaren toekenningsbesluit toegewezen worden conform het Dienstverleningsconcept van de gemeente Maashorst i.o.
4. De leeftijdsgrens van het eventueel zelfstandig reizen betreft tussen de 9 en 12 jaar en enkel in goed overleg met de ouders/verzorgers.
Dit voorstel heeft betrekking op de verordening leerlingenvervoer en op het realiseren van opstapplaatsen in de gehele gemeente Maashorst.
De manier waarop de regeling wordt uitgevoerd, is in Maashorst nog niet geharmoniseerd. Dat betekent dat er verschillen zijn tussen voormalige gemeenten Uden en Landerd. Het harmoniseren van deze werkwijze wordt in een separaat voorstel aan u voorgelegd. Hierin wordt meegenomen: 1. Zelf uitvoeren of uitbesteden 2. Meerjaren toekenningsbesluit 3. Voor Elkaar Pas.
Op 28 september 2023 is een amendement van mevrouw De Groot (CDA) toegevoegd. Dit amendement wordt mede ingediend door Gewoon Uden, SP en GroenLinks.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het college opdracht geven om opstapplaatsen in de gehele gemeente Maashorst te realiseren in het kader van Leerlingenvervoer met ingang van schooljaar 2024 – 2025;
2. Verordening ‘Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Maashorst’ vast te stellen;
3. Verordening bekostiging leerlingenvervoer Gemeente Landerd 2021 in te trekken;
4. Verordening bekostiging leerlingenvervoer Gemeente Uden 2021 in te trekken.Besluit
1. Het college opdracht geven om opstapplaatsen in de gehele gemeente Maashorst te realiseren in het kader van Leerlingenvervoer met ingang van schooljaar 2024 – 2025;
2. Verordening ‘Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Maashorst’ vast te stellen maar hierbij artikel 3, tweede lid, van de verordening ‘Bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Maashorst’ te wijzigen door aan dit artikellid de volgende tekst toe te voegen:
“De deskundige kan aanvullende gegevens opvragen bij een pedagogisch medewerker, leerkracht en/of psycholoog van de leerling. De deskundige kan deze informatie enkel opvragen als hij hiervoor toestemming heeft van de ouders of de meerderjarige en handelingsbekwame leerling. De deskundige weegt deze informatie mee bij het adviseren van het college bij het nemen van een besluit op de aanvraag voor een vervoersvoorziening.”;
3. Verordening bekostiging leerlingenvervoer Gemeente Landerd 2021 in te trekken;
4. Verordening bekostiging leerlingenvervoer Gemeente Uden 2021 in te trekken.Zowel op het Amendement Raadsvoorstel Verordening en hanteren opstapplaatsen in het kader van leerlingenvervoer als op het voorstel is unaniem besloten.
Amendementen
Titel Amendement Raadsvoorstel Verordening en hanteren opstapplaatsen in het kader van leerlingenvervoer (CDA) Toezeggingen
Titel Update hanteren opstapplaatsen in het kader van leerlingenvervoer -
8.c
Op 1 januari 2022 werd er officieel een nieuwe gemeente gevormd: de gemeente Maashorst. Een samengaan tussen de voormalige gemeenten Landerd en Uden. Dit samengaan vraagt om een nieuwe frisse blik op cultuur. Een nieuw, overtuigend verhaal over de rol van kunst en cultuur in Maashorst en duidelijkheid over waar de gemeente de komende jaren, tot en met 2030, op inzet. Het nieuwe cultuurbeleid vervangt het bestaande cultuurbeleid van de voormalige gemeente Uden, getiteld ‘Van kers op de taart naar cement voor de samenleving’. Een beleid dat oorspronkelijk een looptijd had van 2012-2016, maar in de jaren daarna is gecontinueerd. De voormalige gemeente Landerd kende geen apart beleid op cultuur, maar wel regelingen.
Op 24 november 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met de ambitie- en kadernota die als basis dient voor de vorming van het nieuwe cultuurbeleid. In vervolg daarop is er samen met het lokale culturele veld invulling gegeven aan de benoemde ambities en doelstellingen. Het nieuwe cultuurbeleid 2024-2030 is daarvan het resultaat en zal van kracht gaan vanaf 1 januari 2024.
Op 27 september 2023 is een amendement van mevrouw Henst (Maashorst Vooruit) en de heer De Jong (PRO) toegevoegd. Het amendement wordt mede ingediend door Gewoon Uden, UdenPlusLanderd en GroenLinks.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het ‘Cultuurbeleid 2024-2030’ vast te stellen onder voorwaarde dat ingestemd wordt met de in de begroting 2024 opgenomen wens voor incidentele middelen à € 235.000,-.
Besluit
1. Het ‘Cultuurbeleid 2024-2030’ vast te stellen onder voorwaarde dat ingestemd wordt met de in de begroting 2024 opgenomen wens voor incidentele middelen à € 235.000,- maar het voor Kunst & Co beschikbare bedrag voor 2025, zoals deze op pagina 25 staat, te stellen op het bedrag van 2024;
2. Deze incidentele uitgave eenmalig voor 2025 te dekken uit de Algemene Reserve.
3. Daartoe de 22ste begrotingswijziging 2023 vast te stellen.
4. Het college op te dragen om in 2024 - 2025 samen met Kunst & Co op zoek te gaan naar een structurele dekking voor EUR 70.000,- voor Kunst & Co en met een voorstel hiervoor richting de raad te komen.De heer De Vroomen (VVD) neemt niet deel aan de beraadslagingen en de stemmingen. De overige raadsleden stemmen unaniem voor het Amendement Raadsvoorstel Cultuurbeleid gemeente Maashorst 2024-2030 en het voorstel.
Amendementen
Titel Amendement Raadsvoorstel Cultuurbeleid gemeente Maashorst 2024-2030 (Maashorst Vooruit en PRO) Toezeggingen
Titel Evaluatie naar de cultuurcoach -
8.d
In het bestuursakkoord 2022-2026 staat dat we een masterplan ontwikkelen voor de komende 10 jaar om aan de in Maashorst exponentieel groeiende groep kwetsbare ouderen passende zorg en welzijnsvoorzieningen te kunnen blijven bieden. Naar aanleiding van een burgerinitiatief heeft de raad op 14 juli 2022 de motie ‘Kaders masterplan ouderenbeleid’ aangenomen, nadat de raad in maart 2022 een motie aannam om met een werkgroep te komen tot een voorstel. De kaders zijn opgesteld door een speciaal samengestelde werkgroep met vertegenwoordigers van o.m. de raad, ambtelijke organisatie, ouderenbonden, zorgcoöperaties, ASD en het burgerinitiatief. Het college heeft op 14 februari 2023 het plan van aanpak vastgesteld en de raad geïnformeerd met een raadsinformatiebrief. De eerste fase van het plan van aanpak is het opstellen van een beleidsprogramma, het masterplan ouderen. Dit beleidsprogramma ‘Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033’ ligt nu ter besluitvorming aan de raad voor.
Op 27 september 2023 is een aangepaste versie van het beleidsprogramma toegevoegd, waarin aandacht is voor het lagere geboortecijfer. De wijzigingen zijn te vinden op de tweede alinea van pagina 5 en in de eerste alinea onder paragraaf 2.1, op pagina 10.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Het beleidsprogramma ‘Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033’ vast te stellen.
Besluit
Het beleidsprogramma ‘Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033’ vast te stellen.
Bij aanvang van dit agendapunt verlaat de heer Geerders de vergadering (23:15 uur). De overige raadsleden hebben voor het voorstel gestemd.
-
8.e
In 2021 heeft gemeente Maashorst een samenwerkingsovereenkomst gesloten met drie projectontwikkelaars om te komen tot ontwikkeling van het woongebied Repelakker III in Zeeland. In juni 2023 heeft gemeente Maashorst een anterieure overeenkomst gesloten met deze ontwikkelaars. Het vaststellen van de gebiedsvisie is de eerste stap om te komen tot een concrete, gefaseerde ontwikkeling van het woongebied. Door het vaststellen van de gebiedsvisie kan later dit jaar gestart worden met de (ontwerp-)bestemmingsplanprocedure voor het zuidelijke deel van het gebied.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De gebiedsvisie Repelakker III vast te stellen.
Besluit
De gebiedsvisie Repelakker III vast te stellen.
Mevrouw Thenu (Maashorst Vooruit) heeft niet deelgenomen aan de stemming. De overige aanwezige raadsleden hebben voor het voorstel gestemd.
-
8.f
Met dit raadsvoorstel wordt de raad voorgesteld het woonwagen- en standplaatsenbeleid Gemeente Maashorst 2023 vast te stellen. Dit beleid is samen met de provincie Brabant, de regio Noordoost Brabant, de woningcorporaties en met de woonwagenbewoners ontwikkeld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De beleidsnotitie Woonwagen- en standplaatsenbeleid gemeente Maashorst 2023 vast te stellen;
2. De toewijzingsregels volgens het Regionale Handelingsperspectief Noordoost Brabant voor woonwagens en standplaatsen vast te stellen.Besluit
Het Amendement Raadsvoorstel Woonwagenbeleid gemeente Maashorst 2023 wordt verworpen met 6 stemmen voor (SP, FVD Maashorst en UdenPlusLanderd) en 24 stemmen tegen (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, VVD, Gewoon Uden, PRO en GroenLinks).
Verder besluit de raad:
1. De beleidsnotitie Woonwagen- en standplaatsenbeleid gemeente Maashorst 2023 vast te stellen;
2. De toewijzingsregels volgens het Regionale Handelingsperspectief Noordoost Brabant voor woonwagens en standplaatsen vast te stellen.De aanwezige raadsleden hebben voor het voorstel gestemd.
Amendementen
Titel Amendement Raadsvoorstel Woonwagenbeleid gemeente Maashorst 2023 -
8.g
De Gemeentewet stelt de gemeenteraad in staat om een onderzoek in te stellen naar het door het college of de burgemeester gevoerde bestuur. Dit is het zogenaamde enquêterecht van de raad. De regels voor het verrichten van dergelijk onderzoeken moet de raad vastleggen in een verordening, zo staat in de Gemeentewet. De gemeente Landerd had een dergelijke verordening, de gemeente Uden niet. In het kader van de harmonisatie van de regelgeving van de twee gemeenten wordt voorgesteld om een nieuwe verordening voor het onderzoeksrecht vast te stellen.
Voorgesteld besluit
1. de Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad van Maashorst vast te stellen
2. de Verordening op de raadscommissies gemeente Uden 2018 in te trekkenBijlagen
Besluit
1. de Verordening op het onderzoeksrecht van de gemeenteraad van Maashorst vast te stellen
2. de Verordening op de raadscommissies gemeente Uden 2018 in te trekkenDe aanwezige raadsleden hebben voor het voorstel gestemd.
-
9
Op 25 september 2023 hebben de heer Keizer (UdenPlusLanderd) en mevrouw Vissers (SP) een motie vreemd aan de orde van de dag over het betrekken van de raad bij de opvang van asielzoekers in Van der Valk-hotel Uden-Veghel ingediend. De motie wordt mede ingediend door PRO en FVD Maashorst.
Bijlagen
Besluit
De raad schorst de vergadering van 21:21 tot 21:26 uur en van 21:40 tot 21:56 uur.
De motie wordt verworpen met 9 stemmen voor (UdenPlusLanderd, SP, PRO, FVD Maashorst en Gewoon Uden) en 22 stemmen tegen (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, VVD en GroenLinks).
Dit agendapunt is behandeld na agendapunt 8.a. Mevrouw Francken zit de vergadering voor tijdens dit agendapunt.
Moties
Titel Motie Betrekken raad bij opvang asielzoekers in Van der Valk-hotel Uden-Veghel Toezeggingen
Titel Veiligheidsplan inzake opvang asielzoekers in hotel van Van der Valk -
10
Op 26 september 2023 heeft de heer De Vroomen (VVD) een motie vreemd aan de orde van de dag over het Informeren van de raad over noodopvang asielzoekers in Van der Valk-hotel ingediend. De motie wordt mede ingediend door Gewoon Uden, SP, UdenPlusLanderd en FVD Maashorst.
Bijlagen
Besluit
De raad schorst de vergadering van 22:28 tot 22:33 uur.
De motie wordt verworpen met 11 stemmen voor (VVD, Gewoon Uden, SP, UdenPlusLanderd en FVD Maashorst) en 20 stemmen tegen (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, PRO en GroenLinks).
Na dit agendapunt schorst de raad de vergadering van 22:39 tot 22:42 uur.
Dit agendapunt is behandeld na agendapunt 9. Mevrouw Francken zit de vergadering voor tijdens dit agendapunt.
Moties
Titel Motie Informeren van de raad over noodopvang asielzoekers in Van der Valk-hotel Toezeggingen
Titel Delen datum waarop zekerheid is over komst van opvang asielzoekers in het hotel van Van der Valk -
11
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter sluit de vergadering om 23:45 uur.