Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 9 februari 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal Maashorst

Voorzitter
Maurits van den Bosch
Toelichting

De agenda wordt definitief vastgesteld bij agendapunt 2


De vergadering kan worden meegekeken via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/20230209\_1

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Verhinderd:
    Dhr. Derks (CDA)
    Dhr. Poels (CDA)
    Dhr. Bos (Jong Maashorst)
    Dhr. Prinssen (VVD)

    Besluit

    De vergadering wordt geopend en waarbij de voorzitter stilstaat bij de recente aardbevingsramp die zich heeft voltrokken in Turkije en Syrië. De leden nemen een moment stilte in acht.

  2. 2

    Besluit

    Op verzoek van de heer Akdeniz wordt besloten een extra punt aan de agenda toe te voegen, te weten punt 2a.
    Mevrouw Troost wordt door het lot aangewezen als degene die bij een hoofdelijke stemming het eerst haar stem zal uitbrengen.

  3. 2.a

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (3), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (6), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (3), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Besluit

    De raad besluit unaniem overeenkomstig het concept-besluit een bedrag van € 60.000,- ter beschikking te stellen.

  4. 3

    De raad wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst wordt overeenkomstig het concept vastgesteld.

  5. 4

    De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.

    Besluit

    De raad besluit tot afdoening van de ingekomen stukken overeenkomstig de daarbij aangeven voorstellen.

  6. 5

    Raadsleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de rondvraag schriftelijk bij de voorzitter.

    Besluit

    Er zijn geen vragen voor de rondvraag.

  7. 6

    Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.

  8. 6.a

    Bij besluit van 20 januari 2022 is mevrouw A.M.J. (Mirelle) Klijs (Gewoon Uden) benoemd tot lid van de werkgeverscommissie. Mevrouw Klijs heeft haar ontslag als lid van de gemeenteraad ingediend. Met de goedkeuring van de geloofsbrieven van haar opvolger, de heer M.M.R. (Mike) de Ridder, in de raadsvergadering van 22 december 2022 is mevrouw Klijs geen lid meer van de raad. Haar lidmaatschap van de werkgeverscommissie is conform de Verordening werkgeverscommissie Maashorst 2022 ingevolge hiervan beëindigd. De leden van de werkgeverscommissie worden door de raad uit zijn midden benoemd. Aan uw raad wordt voorgesteld mevrouw G.M.F. (Gertrude) Vissers (SP) te benoemen tot lid van de werkgeverscommissie ter invulling van de opengevallen plaats.


    De raad wordt gevraagd mevrouw G.M.F. Vissers te benoemen tot lid van de werkgeverscommissie.


    Dit onderwerp is na besluitvorming in het presidium zonder voorafgaande behandeling in de commissie rechtsreeks geagendeerd voor de raadsvergadering.

    Besluit

    De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel om mevrouw Vissers te benoemen in de Werkgeverscommissie.

  9. 6.b

    In de ‘Handreiking burgemeesters: Benoeming, herbenoeming, klankbordgesprekken en afscheid’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uit december 2020 wordt aangeraden om in lijn met de voorbereiding voor de selectie van een nieuwe burgemeester ervoor te kiezen “de gehanteerde werkwijze vast te leggen in een verordening klankbordgesprekken burgemeester gemeenteraad. Hiermede kunnen de verwachtingen tussen de burgemeester en de raad over en weer worden gemonitord en waar nodig bijgestuurd. De Commissaris van de Koning wordt vertrouwelijk daarover geïnformeerd. Op deze in een verordening vastgelegde manier krijgen de gesprekken ook een zeker gewicht, waardoor structuur en regelmaat is geborgd. Het is raadzaam de volgende zaken te regelen in de verordening: de samenstelling, de procedure en het tijdschema; het voorzitterschap, de geheimhouding, de werkwijze rond het inwinnen van informatie, de inrichting van het klankbordgesprek, de verslaglegging en de wijze van archivering.


    De raad wordt gevraagd de Verordening klankbordgesprekken burgemeester gemeente Maashorst vast te stellen.


    Dit onderwerp is na besluitvorming in het presidium zonder voorafgaande behandeling in de commissie rechtsreeks geagendeerd voor de raadsvergadering.

    Besluit

    De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel om de Verordening klankbordgesprekken burgemeester gemeente Maashorst vast te stellen.

  10. 6.c

    Op 1 januari 2022 is de Wet Inburgering 2021 in werking getreden. Op 2 juni 2022 is door de raad het beleidskader inburgering gemeente Maashorst vastgesteld. Hierin zijn de kaders en uitgangspunten vastgelegd waarbinnen wij invulling geven aan de Wet Inburgering.
    In het beleidskader is opgenomen dat er nog beleidsregels opgesteld worden waarin we spelregels vastleggen op het gebied van naleving en handhaving. Uitgangspunt is het wettelijke kader waarbij ook de mogelijkheid bestaat om een maatregel (verlaging van de bijstand) of een boete op te leggen als de gemaakte afspraken niet worden nagekomen door de inburgeraar. De beleidsregel is de verordening geworden, waarbij wij tevens nadere regels hebben opgenomen in het kader van de uitvoering Wet Inburgering.

    Voorgesteld besluit

    De Verordening inburgering gemeente Maashorst vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem overeenkomstig het voorstel om de Verordening inburgering gemeente Maashorst vast te stellen.

  11. 6.d

    Medio 2023 vindt de besluitvorming plaats over de vier regionale kaders Wmo Brabant Noordoost-Oost voor de periode 2024-2028. Het gaat hierbij om de Centrumregeling Wmo, het Koersdocument Inwoners met een psychische kwetsbaarheid, het Beleidskader Wmo en het Inkoopplan Wmo. Deze vier kaders zijn in de afgelopen periode geactualiseerd en zijn nu in concept gereed. Alle gemeenteraden en Adviesraden Sociaal Domein (ASD’s) van de regio Brabant Noordoost-oost en alle gecontracteerde zorgaanbieders Wmo in de regio krijgen de kans om te reageren op de regionale kaders Wmo, alvorens de stukken ter besluitvorming aangeboden worden.
    Ter informatie is door de griffie een uitnodiging voor een regionale raadsbijeenkomst Wmo toegevoegd. Tijdens deze bijeenkomst wordt onder meer een korte toelichting geven op de hoofdlijnen van en de besluitvorming over de vier geactualiseerde regionale kaders Wmo: Centrumregeling Wmo 2024-2028, Beleidskader Wmo 2024-2028, Koersdocument Inwoners met een psychische kwetsbaarheid 2024-2028 en Inkoopplan Wmo 2024-2025 (zie ook het raadsvoorstel). Deze uitnodiging is tevens opgenomen bij uitnodigingen voor de raad.
    24 januari: technische vragen gesteld door UdenPlusLanderd (UPL) over Wmo en beleidskaders (zie bijlage)

    Voorgesteld besluit

    1. Binnen acht weken na ontvangst van de regeling een positieve zienswijze te geven over de consultatieversie van de Centrumregeling Wmo BNO-O omdat we hiermee de juridische kaders vastleggen die noodzakelijk zijn voor de voortzetting van de regionale samenwerking Wmo inclusief doordecentralisatie van Beschermd Wonen;
    2. Desgewenst een reactie te geven op de conceptversies van het Beleidskader Wmo BNO-O, Koersdocument Inwoners met psychische kwetsbaarheid en Inkoopplan Wmo BNO-O.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om overeenkomstig het concept-besluit de voorliggende concept-zienswijze vast te stellen en deze dienovereenkomstig in te brengen.

  12. 6.e

    Initiatiefnemer is eigenaar van een agrarisch perceel aan de Hoge Randweg. Hij heeft het voornemen om op dit perceel drie ruimte-voor-ruimte woningen te bouwen. Aan de westzijde zal een twee-onder-een kap woning worden gebouwd. Deze woningen krijgen een grondvlak van circa 85,5 m2 per woning. Om de bestaande structuur met een verspringende voorgevelrooilijn te handhaven, wordt op het oostelijk perceelgedeelte op een wat grotere afstand van de weg een vrijstaande woning gebouwd met een grondvlak van circa 117 m2. De twee-onder-een kap woningen en de vrijstaande woning krijgen een eigen architectuur en bestaan uit een bouwlaag met een kap zoals in het buitengebied gebruikelijk is.


    Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is een planologische procedure vereist. In afstemming met de gemeente heeft de initiatiefnemer een ontwerpbestemmingsplan laten opstellen. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Hoge Randweg tussen 4 en 6’ heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende die periode zijn geen zienswijzen ontvangen.


    Het bestemmingsplan kan nu worden vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan ‘Hoge Randweg tussen 4 en 6’ vast te stellen.
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om overeenkomstig het voorstel

    1. Het bestemmingsplan ‘Hoge Randweg tussen 4 en 6’ vast te stellen en
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  13. 6.f

    Op 13 april 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van de voormalige gemeente Uden besloten om de formele bestemmingsplanprocedure te starten door het ontwerpbestemmingsplan Zwaluwstraat Odiliapeel met idn NL.IMRO.0856.BPZwaluwstraat-ON01 ter visie te leggen. Hieraan voorafgaand nam het college op 28 januari 2020 een principebesluit om mee te werken aan het bouwen van twee levensloopbestendige woningen aan de Zwaluwstraat en het kostenverhaal te regelen middels een anterieure overeenkomst. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan faciliteert de bouw van de twee levensloopbestendige woningen.

    Voorgesteld besluit

    1. in te stemmen met de nota van zienswijzen;
    2. het bestemmingsplan Zwaluwstraat, Odiliapeel ongewijzigd vast te stellen;
    3. geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om
    1. in te stemmen met de nota van zienswijzen;
    2. het bestemmingsplan Zwaluwstraat, Odiliapeel ongewijzigd vast te stellen en
    3. geen exploitatieplan vast te stellen.

  14. 6.g

    De nieuwe gemeenteraad van de nieuwe gemeente Maashorst wil zijn communicatie professioneel aanpakken. De raad wil vooral investeren in meer kennis over en begrip voor de specifieke rol van de raad als bestuurlijk orgaan van de nieuwe gemeente en de interactie met inwoners vergroten.


    Dit onderwerp is na besluitvorming in het presidium rechtsreeks geagendeerd voor de raadsvergadering.

    Voorgesteld besluit

    De raad wordt voorgesteld:
    1. Het Raadscommunicatieplan gemeente Maashorst 2023 e.v. vast te stellen;
    2. Voor de jaren 2023 en verder een bedrag van € 62.500 beschikbaar te stellen voor de
    uitvoering van het raadscommunicatieplan;
    3. De 9e begrotingswijziging van 2023 vast te stellen.

    Besluit

    De raadbesluit unaniem om:
    1. Het Raadscommunicatieplan gemeente Maashorst 2023 e.v. vast te stellen;
    2. Voor de jaren 2023 en verder een bedrag van € 62.500 beschikbaar te stellen voor de
    uitvoering van het raadscommunicatieplan en
    3. De 9e begrotingswijziging van 2023 vast te stellen.

  15. 7

    Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.

  16. 7.a

    De verschillende beleidsstukken van voormalig gemeente Landerd en voormalig gemeente Uden zijn samengevoegd tot een overzichtelijk document. Er is door het college voor deze werkwijze gekozen, omdat de beleidstukken vrij recent zijn, vanwege de wet Arhi, capaciteit en de invoering van de Omgevingswet. Het verschil in de geldende bestemmingsplannen zorgt er voor dat er inhoudelijk nog geen beleidskeuzes gemaakt kunnen worden. Dit proces is 17 november 2022 ter informatie gepresenteerd in de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën. het college verwacht per Q1 2024 te kunnen starten met de harmonisatie van het beleid. Dit is echter afhankelijk van de invoering van de Omgevingswet en personele capaciteit. Tijdens de harmonisatie vindt er een participatietraject plaats met zowel internen als externen partijen en de raad.
    20230201: toegevoegd technische vragen van SP.
    20230201: toegevoegd antwoorden op technische vragen SP.
    20230202: toegevoegd aanvullende antwoorden op technische vragen SP.
    20230202: op verzoek college toegevoegd aangepast raadsvoorstel. Het kopje 'vervolg' in het voorstel is aangepast.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met het samengevoegde beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022
    2. In te stemmen met het intrekken van de volgende beleidsdocumenten:
    • Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Uden houdende regels omtrent Huisvestingsbeleid (tijdelijke) arbeidsmigranten (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 5-2-2020)
    • Uitvoeringsregels toepassing afwijkingsmogelijkheden voor het gebruiken van woningen voor andere huisvestingsvormen (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 11-3-2016)
    • Aanvullend afwegingskader middelgrote en grootschalige vormen van ‘short stay’
    • (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 22-11-2019)
    • Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Landerd 2020 (voormalige gemeente Landerd)
    • (geldend vanaf 23-10-2020)

    Besluiten

    1. In te stemmen met het samengevoegde beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022
    2. In te stemmen met het intrekken van de volgende beleidsdocumenten:
    • Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Uden houdende regels omtrent Huisvestingsbeleid (tijdelijke) arbeidsmigranten (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 5-2-2020)
    • Uitvoeringsregels toepassing afwijkingsmogelijkheden voor het gebruiken van woningen voor andere huisvestingsvormen (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 11-3-2016)
    • Aanvullend afwegingskader middelgrote en grootschalige vormen van ‘short stay’ (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 22-11-2019)
    • Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Landerd 2020 (voormalige gemeente Landerd (geldend vanaf 23-10-2020)

    De raad besluit unaniem om:
    1. In te stemmen met het samengevoegde beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022;
    2. In te stemmen met het intrekken van de volgende beleidsdocumenten:

    • Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Uden houdende regels omtrent Huisvestingsbeleid (tijdelijke) arbeidsmigranten (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 5-2-2020)
    • Uitvoeringsregels toepassing afwijkingsmogelijkheden voor het gebruiken van woningen voor andere huisvestingsvormen (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 11-3-2016)
    • Aanvullend afwegingskader middelgrote en grootschalige vormen van ‘short stay’
    • (voormalige gemeente Uden) (geldend vanaf 22-11-2019)
    • Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Landerd 2020 (voormalige gemeente Landerd)
    • (geldend vanaf 23-10-2020)
  17. 7.b

    De voormalige gemeenten Uden en Landerd hanteerden verschillende methoden om de grondprijs t.b.v. een (te realiseren) sociale huurwoning te bepalen. Zo kende de gemeente Landerd een vast kortingspercentage en hanteerde de gemeente Uden een vaste, jaarlijks te indexeren m2-prijs. Op 24 maart 2022 heeft de gemeenteraad de motie ‘Harmonisering en herijking van grondprijsbeleid sociale woningbouw’ aangenomen. Middels deze motie draagt de gemeenteraad het college op om het grondprijsbeleid voor sociale woningbouw in samenspraak met de in de gemeente Maashorst gevestigde woningcorporaties Area en Mooiland in 2022 te harmoniseren en hiertoe een voorstel aan de raad ter vaststelling voor te leggen. Middels bijgevoegd raadsvoorstel- en besluit stelt het college een nieuwe systematiek, welke de eerdere toegepaste methoden vervangt, voor.


    Toegevoegd op 24 januari: antwoorden op technische vragen gesteld door UdenPlusLanderd (UPL).
    20230201: toegevoegd de antwoorden op technische vragen van SP.
    20230208: toegevoegd de antwoorden op vragen van GroenLinks.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met een vaste, lagere grondprijs (jaarlijks te indexeren) m2-prijs van € 230 exclusief btw (basisprijs) ten behoeve van de realisatie van grondgebonden sociale
    huurwoningen (eengezins-DAEB-woningen);
    2. In te stemmen met een vaste, lagere grondprijs (jaarlijks te indexeren) per appartement (tot en met 3 woonlagen) van € 22.500 exclusief btw en daarboven (vanaf 4 woonlagen
    en meer) € 20.000 exclusief btw per appartement (meergezins-DAEB-woningen);
    3. In te stemmen met de koppeling van deze grondprijs aan de realisatie van sociale huurwoningen (DAEB-woning) met een kale huurprijs onder de liberalisatie grens (€
    808,06 peil 2023), waarbij de woningen duurzaam beschikbaar blijven ten behoeve van de doelgroep;
    4. In te stemmen met de voorwaarde dat uitponden op termijn alleen kan plaatsvinden na toestemming van de gemeente én een verrekening van de korting op de aanvankelijke
    grondprijs (moment van verkrijging) conform voorgestelde staffel;
    5. In te stemmen om de grondprijs per 1 januari van ieder jaar, met een percentage gelijk aan de jaarlijks vastgestelde huurverhogingsparameter, welke door het Rijk per 1-7 van
    het voorafgaande jaar kenbaar wordt gemaakt, te indexeren. Deze indexering zal voor het eerst plaatsvinden per 1-1-2024.

    Besluiten

    1. In te stemmen met een vaste, lagere grondprijs (jaarlijks te indexeren) m2-prijs van € 230 exclusief btw (basisprijs) ten behoeve van de realisatie van grondgebonden sociale
    huurwoningen (eengezins-DAEB-woningen);
    2. In te stemmen met een vaste, lagere grondprijs (jaarlijks te indexeren) per appartement (tot en met 3 woonlagen) van € 22.500 exclusief btw en daarboven (vanaf 4 woonlagen
    en meer) € 20.000 exclusief btw per appartement (meergezins-DAEB-woningen);
    3. In te stemmen met de koppeling van deze grondprijs aan de realisatie van sociale huurwoningen (DAEB-woning) met een kale huurprijs onder de liberalisatie grens (€
    808,06 peil 2023), waarbij de woningen duurzaam beschikbaar blijven ten behoeve van de doelgroep;
    4. In te stemmen met de voorwaarde dat uitponden op termijn alleen kan plaatsvinden na toestemming van de gemeente én een verrekening van de korting op de aanvankelijke
    grondprijs (moment van verkrijging) conform voorgestelde staffel;
    5. In te stemmen om de grondprijs per 1 januari van ieder jaar, met een percentage gelijk aan de jaarlijks vastgestelde huurverhogingsparameter, welke door het Rijk per 1-7 van
    het voorafgaande jaar kenbaar wordt gemaakt, te indexeren. Deze indexering zal voor het eerst plaatsvinden per 1-1-2024.

    De raad besluit unaniem om
    1. In te stemmen met een vaste, lagere grondprijs (jaarlijks te indexeren) m2-prijs van € 230 exclusief btw (basisprijs) ten behoeve van de realisatie van grondgebonden sociale
    huurwoningen (eengezins-DAEB-woningen);
    2. In te stemmen met een vaste, lagere grondprijs (jaarlijks te indexeren) per appartement (tot en met 3 woonlagen) van € 22.500 exclusief btw en daarboven (vanaf 4 woonlagen
    en meer) € 20.000 exclusief btw per appartement (meergezins-DAEB-woningen);
    3. In te stemmen met de koppeling van deze grondprijs aan de realisatie van sociale huurwoningen (DAEB-woning) met een kale huurprijs onder de liberalisatie grens (€
    808,06 peil 2023), waarbij de woningen duurzaam beschikbaar blijven ten behoeve van de doelgroep;
    4. In te stemmen met de voorwaarde dat uitponden op termijn alleen kan plaatsvinden na toestemming van de gemeente én een verrekening van de korting op de aanvankelijke
    grondprijs (moment van verkrijging) conform voorgestelde staffel en
    5. In te stemmen om de grondprijs per 1 januari van ieder jaar, met een percentage gelijk aan de jaarlijks vastgestelde huurverhogingsparameter, welke door het Rijk per 1-7 van
    het voorafgaande jaar kenbaar wordt gemaakt, te indexeren. Deze indexering zal voor het eerst plaatsvinden per 1-1-2024.

    Toezeggingen

    Titel
    Berekening grondprijzen (REF)
  18. 7.c

    Sinds 2012 zijn de gemeente Landerd, gemeente Maashorst en Jonkergouw met elkaar in gesprek over het toekomstbestendig houden van het tuinbouwbedrijf Jonkergouw in relatie tot het leefbaar houden van de omgeving. Het bedrijf heeft zich hiervoor in de periode van 2012 tot en met 2018 geconcentreerd op uitbreiding op de huidige locatie. In deze periode is een verzoek ingediend voor het realiseren van een 4e  bedrijfshal.
    De gemeente heeft in samenspraak met Jonkergouw beoordeeld of doorontwikkeling van het bedrijf wenselijk is op de huidige locatie aan de Molenaarstraat 2. Gezamenlijk zijn zij tot de conclusie gekomen dat een verplaatsing naar een nieuwe locatie mogelijk een betere toekomst voor het bedrijf kan geven en dat de overlast voor de bewoners hierdoor grotendeels verdwijnt. Jonkergouw is dit verder gaan onderzoeken en heeft op eigen risico de locatie Broksteeg 1-3 aangekocht met als doel het bedrijf naar deze locatie te verplaatsen. Jonkergouw heeft vervolgens een concreet verzoek ingediend bij de gemeente om mee te werken aan een verplaatsing van het bedrijf van de Molenaarstraat 2 naar de Broksteeg 1-3. Jonkergouw heeft de ambitie om de beschikbare 10,7 ha verder te ontwikkelen met een hal inclusief kantoren van ca. 21.500 m2 en een gebouw van ca. 7.000 m2 voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarnaast zijn in het concept ontwerpbestemmingsplan uitbreidingsmogelijkheden opgenomen tot ca. 38.300 m2 aan totale bebouwing. De ontwikkelingen zijn inmiddels in een dusdanig vergevorderd stadium dat het College van B&W een voorgenomen besluit heeft genomen om te gaan verplaatsen en daarmee de verdere planvorming verder te kunnen concretiseren. Daarmee wordt de koers voor de toekomst vastgelegd.
    20230201: toegevoegd antwoorden op technische vragen van Jong Maashorst en Voor de Dorpen.
    20230207: toegevoegd zienswijzen, de niet geanonimiseerde versies zijn t.b.v. de raadsleden achter een slotje geplaatst.

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van het voorgenomen collegebesluit van 24 januari 2023 over de verplaatsing van het agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw.
    2. Geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien van het voorgenomen collegebesluit van 24 januari 2023 over de verplaatsing van het agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw.

    20230208 Er zijn 10 Amendementen en 1 motie toegevoegd

    Besluiten

    1. Kennis te nemen van het voorgenomen collegebesluit van 24 januari 2023 over de verplaatsing van het agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw.
    2. Geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien van het voorgenomen collegebesluit van 24 januari 2023 over de verplaatsing van het agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw.

    20230208 Er zijn 10 Amendementen en 1 motie toegevoegd

    • Amendement Pro (verplaatsing ni9et toestaan) voor PRO, sP, FvD, UPL, overigen tegen. Dus verworpen
    • Amendement Jong Maashorst (3 wensen ontsluiting, aangepast) unaniem aangenomen
    • Amendement SP (verkeersontsluiting aanpassen voor SP, UPL, GL, PRO, FvD, rest tegen. Dus verworpen
    • Amendement Voor de Dorpen (rechtstreekse ontsluiting op de N277) Unaniem aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (verkeersveiligheid voorop bij keuze) voor allen muv FvD. Dus aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (Molenaarstraat 2 alleen wonen) voor allen muv FvD. Dus aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (wonen volgens woonvisie) Unaniem aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (Broksteeg 1-3 alleen agrarisch) voor allen muv FvD. Dus aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (arbeidsmigrantenhotel verdwijnt) Ingetrokken
    • Amendement Voor de Dorpen (woningen arbeidsmigranten komen vrij) voor PRO, VVD, VDD, MV, SP, UPL, GL, tegen overigen. Derhalve met 14-12 aangenomen
    • Geamendeerd concept-besluit: unaniem aangenomen
    • Motie UdenPlusLanderd (onderhandelen achterlaatlocatie: voor PRO, SP, UPL, rest tegen. Dus verworpen

    De raad besluit unaniem om:
    1. Kennis te nemen van het voorgenomen collegebesluit van 24 januari 2023 over de verplaatsing van het agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw.
    2. Als wensen en bedenkingen ten aanzien van het voorgenomen collegebesluit van 24 januari 2023 over de verplaatsing van het agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw kenbaar te maken:

    • de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad van gemeente Maashorst om de nieuw beoogde locatie Broksteeg 1-3 (rechtstreeks) te ontsluiten op de N277 (Dorpenweg).
    • de uitdrukkelijke wens voor het realiseren van bij voorkeur een (rechtstreekse) warme aansluiting op de N277 aan de westzijde van de N277, ter hoogte van de Elsstraat (middels bijvoorbeeld een rotonde of een invoeg- en uitvoegstrook).
    • de uitdrukkelijke wens voor ontsluiting van het verkeer van en naar firma Jonkergouw op de nieuw beoogde locatie Broksteeg (1-3) (geheel of gedeeltelijk) op het grondeigendom van Jonkergouw naar de N277 (Dorpenweg) te laten realiseren.
    • de uitdrukkelijke wens om de nieuw beoogde locatie Broksteeg 1-3 (rechtstreeks) te ontsluiten op de N277 (Dorpenweg).
    • voor de in het plan beoogde wegen voor aan- en afvoer van goederen, wordt niet gekozen voor de goedkoopste oplossing maar een goede oplossing op het gebied van verkeersveiligheid en gezondheid.
    • de uitdrukkelijke wens om aan de vrijkomende locatie, Molenaarstraat 2 alleen de bestemming wonen toe te kennen.
    • de te bouwen woningen op de vrijkomende locatie Molenaarstraat 2 dienen te voldoen aan de meest recente versie van de woonvisie. Bouwen naar behoefte!
    • de nieuwe locatie, Broksteeg 1-3 krijgt alleen een agrarische bestemming, verwerken en verpakken.
    • afspraken te maken met Jonkergouw waardoor een substantieel deel van de door arbeidsmigranten bewoonde woningen in en rondom de kern Schaijk weer vrij beschikbaar komt op de woningmarkt.”.

    De heer Benneker is bij de bespreking van en de besluitvorming over dit agendapunt niet aanwezig.


    Besluitvorming over de amendementen en motie:

    • Amendement PRO (verplaatsing niet toestaan): verworpen
    • Gewijzigd Amendement Jong Maashorst (3 wensen m.b.t. ontsluiting): aangenomen
    • Amendement SP (verkeersontsluiting aanpassen): verworpen
    • Amendement Voor de Dorpen (rechtstreekse aansluiting op de N277): aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (verkeersveiligheid voorop bij keuze): aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen ((Molenaarstraat 2 alleen wonen): aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (wonen volgens woonvisie): aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (Broksteeg 1-3 alleen agrarisch): aangenomen
    • Amendement Voor de Dorpen (arbeidsmigrantenhotel verdwijnt): ingetrokken
    • Amendement Voor de Dorpen (woningen arbeidsmigranten komen vrij): aangenomen
    • Het geamendeerde besluit: unaniem aangenomen
    • Motie UdenPlusLanderd (onderhandelen achterlaatlocatie): verworpen

    Amendementen

    Titel
    Aanpassing verkeersontsluiting
    Broksteeg 1-3 krijgt alleen agrarische bestemming
    Migrantenhotel verdwijnt van Molenaarstraat
    Molenaarstraat alleen woonbestemming
    Niet verplaatsen Jonkergouw en nader onderzoek
    Onderhandeling overdracht eigendom achterlaatlocatie
    Rechtstreekse ontsluiting op N277 (Dorpenweg)
    Verbeteren ontsluiting bij beoogede verplaatsing agrarisch tuinbouwbedrijf Jonkergouw
    Verkeersveiligheid en gezondheid voorop bij keuze ontsluiting
    Wonen volgens woonvisie, bouwen naar behoefte
    Woningen arbeidsmigranten komen vrij op de markt

    Toezeggingen

    Titel
    Verslag gesprek met provincie over aansluiting op de Dorpenweg
  19. 7.d

    In de raadsvergadering van 22 december 2022 is door de portefeuillehouder toegezegd dat het college ten behoeve van de vergadering van de commissie S&B van 26 januari 2023 het (locatie)onderzoek en het advies zal aanreiken zodat dit in de commissievergadering van 26 januari 2023 besproken kan worden en kan dienen voor eventuele nadere besluitvorming in de raadsvergadering van 9 februari 2023.


    In de commissie S&B van 26 januari is het onderwerp, aangezien het college nog geen standpunt m.b.t. de verdere besluitvorming had bepaald, alleen procesmatig besproken. De inhoudelijke bespreking zal plaatsvinden in de vergadering van de commissie REF van 2 februari 2023.


    20230208: aangepast amendement Maashorst Vooruit en VVD zijn toegevoegd.
    20230207: twee ingekomen stukken zijn toegevoegd.
    20230203: twee inspreekbijdragen zijn toegevoegd.
    20230202: antwoorden op technische vragen CDA, SP en UdenPlusLanderd zijn toegevoegd.
    20230201: technische vragen van SP zijn toegevoegd.
    20230131: technische vragen van CDA zijn toegevoegd.
    20230131; 22.10 uur: raadsvoorstel, raadsbesluit, bijlage en twee zienswijzen zijn gepubliceerd. Ten behoeve van de raadsleden zijn de niet geanonimiseerde zienswijzen achter een slotje geplaatst.

    Besluit

    De raad besluit:
    De bestemmingsplanprocedure ten behoeve van verhuizen honk- en softbalvereniging
    Uden Red Sox naar Boekelsedijk niet door te zetten.
    2. Het college opdracht te geven per direct het onderhoud uit te voeren en de
    beheersmaatregelen toe te voegen aan de accommodatie Uden Red Sox op Park
    Moleneind.
    3. De investeringen van € 150.000,- ten behoeve van Uden Red Sox in te zetten op de
    huidige locatie Park Moleneind.
    4. Het college opdracht te geven per direct een onderzoek starten om nog in 2023 tot een nieuwe, definitieve keuze voor een geschikte locatie te komen voor Uden Red Sox binnen de gemeente Maashorst, inclusief een tijdspad en financiële onderbouwing en hier een budget van EUR 40.000,- voor vrij te maken ten laste van de algemene reserve.

    Besluitvorming over amendement en motie:
    Amendement VVD (regie nemen, a t/m f toevoegen): ingetrokken
    Amendement Maashorst Vooruit (toevoeging krediet aan onderdeel 4): aangenomen (alleen Gewoon Uden en FvD tegen, rest voor)
    Het geamendeerde besluit: aangenomen (alleen FvD tegen, rest voor)
    Motie UdenPlusLanderd (onderzoek een locatie): verworpen (alleen UPL voor, rest tegen)

    Amendementen

    Titel
    Budget onderzoek definitieve locatiekeuze
    Tijdelijke oplossing en regie m.b.t. huisvesting Red Sox

    Moties

    Titel
    Verplaatsing Red Sox op Park Moleneind
  20. 8

    Besluit

    De vergadering wordt om 23.00 uur gesloten.
    Na afloop wordt informeel nog afscheid genomen van gemeentesecretaris Dagmar van Deurzen.