Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
donderdag 16 maart 2023
- Locatie
Raadzaal Maashorst
- Voorzitter
- Maurits van den Bosch
- Toelichting
-
De vergadering is terug te kijken via https://channel.royalcast.com/webcast/maashorst/202303016\_1
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
N.v.t.
De voorzitter opent de vergadering van de commissie Ruimte, Economie en Financiën om 19.30 uur.
De voorzitter deelt mee dat er een bericht van verhindering van dhr. Prinssen (VVD) is.
De heer Van Tiel koppelt als voorzitter van de auditcommissie terug uit de vergadering van de auditcommissie, die voorafgaand aan deze commissievergadering heeft plaatsgevonden. De auditcommissie heeft ingestemd met het voorstel over rechtmatigheidsverantwoording 2023 en met de financiële uitgangspunten van de Kadernota 2024.
-
2
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
Besluit
Bij agendapunten 8e bestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland en 8g Beleid Kabels en Leidingen gemeente Maashorst heeft geen van de fracties aangegeven deze te willen bespreken. De commissie adviseert de agendapunten 8e en 8g zonder beraadslaging in de commissievergadering als hamerstuk voor de raadsvergadering van 23 maart 2023 te agenderen. De commissie stelt de agenda met inachtneming hiervan vast.
-
3
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
Besluit
N.v.t.
Er hebben zich geen insprekers aangemeld.
-
4
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt de besluitenlijst van 2 februari 2023 gewijzigd vast. Bij de vermelding van het tijdstip van aanwezigheid van dhr. Janssen (Voor de Dorpen) wordt 'tot 22.20 uur' gewijzigd in 'vanaf 22.20 uur'. Daarnaast wordt de volgorde van de vermelde agendapunten in de besluitenlijst aangepast aan de volgorde zoals deze in de commissievergadering van 2 februari 2023 zijn behandeld.
-
5
De commissie wordt gevraagd het overzicht met toezeggingen en moties vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
Naar aanleiding van vragen van dhr. De Jong (PRO) en van mw. Lukassen (GroenLinks) over toezegging nummer 45 en motie nummer 10 antwoordt wethouder Van den Broek dat er informatie met de provincie is gedeeld en dat de gemeente wel een reactie heeft gekregen maar geen inhoudelijke. Wethouder Van den Broek vraagt de commissie de termijn van afdoening van de toezegging en de motie te verlengen naar juni 2023. De commissie stemt hiermee in.
Dhr. Van Tiel (UdenPlusLanderd) merkt op dat over de afdoening van motie 6 Doorgaande fietspaden in de Maashorst een raadsinformatiebrief is gepubliceerd. Dhr. Van Tiel wenst deze raadsinformatiebrief ter bespreking in de commissie REF te agenderen omdat de motie met de raadsinformatiebrief wat zijn fractie betreft niet is afgedaan. Dhr. Van Tiel zal hiertoe een verzoek aan de agendacommissie doen.
De commissie stelt met inachtneming van het voorgaande het overzicht van moties en toezeggingen gewijzigd vast.
Wethouder Van den Broek zegt naar aanleiding van een vraag van dhr. De Vroomen (VVD) over toezegging nummer 45 en motie nummer 10 toe de informatie over de cijfers die met provincie is gedeeld met de raad te zullen delen.
Wethouder Van den Broek merkt op dat toezegging nummer 44 al eerder is afgedaan. De raad is hier via het griffiebericht over geïnformeerd. De voorzitter concludeert dat de griffie dit zal nazien.
Noot commissiegriffier: toezegging nummer 44 over verlichting tunnels en wit asfalt waar de wethouder aan refereert, stond al niet meer op het overzicht van toezeggingen dat was geagendeerd voor de commissievergadering van 16 maart 2023. De afdoening van de toezegging is op 14 december 2022 verwerkt in iBabs.
Toezeggingen
Titel Toezegging op toezegging nummer 45 en motie nummer 10 -
6
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
20230314: aan de voorlopige agenda is een rondvraag van de SP toegevoegd.
Bijlagen
Besluit
N.v.t.
Dhr. Segers (SP) stelt vragen over het doorschuiven van de duurzaamheidsagenda. Wethouder Van den Heuvel beantwoordt de vragen. De wethouder zegt toe een raadsinformatiebrief over duurzaamheidsagenda in het algemeen, een raadsinformatiebrief over o.a. uitvoering klimaatakkoord en een agenderingsverzoek voor een raadsinformatieavond over de duurzaamheidsagenda binnen naar verwachting vier tot zes weken aan de raad te doen toekomen. Besluitvorming over de duurzaamheidsagenda wordt nog dit jaar van de raad gevraagd. De wethouder zegt toe dat er geen vertraging in de uitvoering van de duurzaamheidsagenda komt.
Toezeggingen
Titel Duurzaamheidsagenda -
7
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
Besluit
N.v.t.
Er zijn geen stukken ter beeldvormende bespreking geagendeerd.
-
8
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
Besluit
N.v.t.
-
8.a
Tijdens de raadsinformatieavond van 5 september 2022 bent u geïnformeerd over de omgevingsvisie. Op 16 februari komt er tijdens de raadsinformatievond een (verdiepend) vervolg op dit onderwerp. In de commissie REF van 16 maart wordt aan de commissie gevraagd om aan de hand van de opinienota richtinggevende keuzes aan te geven. Deze worden verwerkt in een raadsvoorstel dat later dit jaar aan de raad wordt voorgelegd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Opiniërend stuk voor de commissie REF. Besluitvorming zal later in het traject plaatsvinden.
Besluit
N.v.t.
De fracties geven hun opinie over de opinienota omgevingsvisie. Wethouder Van Lankvelt zegt naar aanleiding van een vraag van dhr. De Vroomen (VVD) over stankoverlast bij Volkel-Zuid toe deze schriftelijk te zullen beantwoorden.
Wethouder Van Lankvelt zegt toe de suggestie van de monorail van dhr. Benneker (Voor de Dorpen) voor de lange termijn als vergezicht in de visie mee te nemen. De wethouder kan nog niet aangeven op welke manier dat zal zijn. Dhr. Geerders (Gewoon Uden) is het hier niet mee eens en geeft aan dat moet worden ingezet op het optimaliseren van een busverbinding. Wethouder Van Lankvelt zegt toe het voorstel van mw. Lukassen (GroenLinks) mee te nemen om daar waar het nog past te spreken van een verbetering van de bodemkwaliteit in plaats van een verslechtering. Wethouder Van Lankvelt ondersteunt de suggesties van dhr. Derks (CDA) om extra aandacht te hebben voor wat betreft de volksgezondheid in nabijheid vliegbasis Volkel en voor extra experimenteerruimte voor innovaties die niet binnen bestaand beleid passen en zegt toe deze mee te nemen. De wethouder kan nog niet zeggen op welke manier dat zal zijn. De wethouder zegt toe naar aanleiding van de opinie van dhr. Segers (SP) de verbinding met de sociale component aspecten bij de keuzes die worden gemaakt in relatie tot vastgoed mee te nemen in de omgevingsvisie.Toezeggingen
Titel Diverse toezeggingen omgevingsvisie -
8.b
Doel van het raadsvoorstel en raadsbesluit is om te komen tot één heffingsysteem voor riool- en waterzorgheffing voor alle inwoners, bedrijven en instellingen van gemeente Maashorst, vanaf de start van het belastingjaar 2024. In 2023 geldt voor voormalig Landerd en Uden nog een verschillend heffingsysteem.
De agendacommissie heeft besloten tot de volgende planning:
- 16 maart commissie REF: beeldvormende en oordeelsvormende bespreking van het raadsvoorstel. Geen (uitgebreide) presentatie maar een to the point toelichting. Nadruk in deze commissievergadering ligt op de oordeelsvorming.
- Over de voorkeursvariant van de commissie (dat kan een van de varianten zijn die in het voorstel staan maar wellicht ook een combinatie van geschetste varianten) vindt uiterlijk op 11 april opnieuw besluitvorming college plaats. Dit leidt tot een raadsbesluit met daarin één variant, de voorkeursvariant van de commissie. In het raadsvoorstel wordt toegelicht welke varianten eerder aan de commissie zijn voorgelegd.
- 20 april raadsvergadering: het aangepaste raadsvoorstel en raadsbesluit wordt direct – zonder tussenkomst commissie – besluitvormend geagendeerd voor de raadsvergadering van 20 april.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Afhankelijk van oordeelsvorming in de commissie REF.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 23 maart 2023. De fractie van de SP is voor variant twee in het raadsvoorstel met als toevoeging dat de administratieve lasten van bezwaar e.d. niet bij de gebruikers zouden dienen te komen (een variant drie).
Dhr. Coolen, beleidsadviseur civiele techniek, geeft een technische toelichting op de varianten in het raadsvoorstel.
Wethouder Van Heeswijk zegt op verzoek van dhr. Geurts van Kessel (CDA) toe om na twee jaar te evalueren om te bezien of er door de door het college voorgestelde variant mensen in de problemen komen waardoor het systeem moet worden bijgesteld en daarmee te bekijken of dit de meest ideale heffingsvorm is voor de gemeente Maashorst. In de evaluatie wordt op verzoek van dhr. De Veer (Maashorst Vooruit) meegenomen in hoeverre er ook effecten op het verbruik zijn door de invoering van het heffingssysteem.
Naar aanleiding van de vraag van dhr. Van Tiel (Jong Maashorst) om een oproep te doen aan Area en Mooiland om de vrijgekomen middelen te gebruiken voor verduurzaming van de woningvoorraad, zegt wethouder Van Heeswijk toe dat hij het verzoek om dit mee te nemen in de gesprekken met Area zal neerleggen bij wethouder Van Lankvelt. Waarbij de wethouder opmerkt dat voor Mooiland een verslechtering door het nieuwe systeem zal optreden.Toezeggingen
Titel Evaluatie na twee jaar en oproep besteding vrijgekomen middelen -
8.c
In de commissie REF van 16 maart wordt aan de commissie gevraagd om aan de hand van de opinienota richtinggevende keuzes aan te geven. Deze worden verwerkt in een raadsvoorstel. Dit raadsvoorstel wordt voor de zomer ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.
Bijlagen
Besluit
N.v.t.
De fracties geven hun opinie over de opinienota Ambities en inzamelvarianten. Een meerderheid van de commissie spreekt de voorkeur uit voor variant 1. Met daarbij de toevoeging van een aantal fracties dat er twee keer per jaar maar minimaal één keer per jaar gratis moet kunnen worden gestort. Een aantal fracties geeft aan (onder voorwaarden) voor het diftar systeem te zijn. De fractie van CDA is tegen het diftar systeem. De fractie van GroenLinks is voor variant drie.
Naar aanleiding van de vraag van dhr. Geerders (Gewoon Uden) wat het kost om containers om te bouwen om ze geschikt te maken voor het diftar systeem, zegt wethouder Van den Heuvel toe dit uit te zoeken en hierop terug te komen.
Toezeggingen
Titel Kosten ombouwen containers voor diftar systeem -
8.d
Op 4 oktober 2022 heeft uw college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Oud Moleneind 11b en 11c, Uden’. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk twee levensloopbestendige woningen te realiseren.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 13 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn drie zienswijzen ontvangen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Voorstel
1. in te stemmen met de nota van zienswijzen;
2. het bestemmingsplan 'Oud Moleneind 11b en 11c, Uden' gewijzigd vast te stellen;
3. geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk voor de raadsvergadering van 23 maart 2023 te agenderen.
-
8.e
Op 4 oktober 2022 heeft uw college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘Udenseweg 43-47, Zeeland’. Dit bestemmingsplan maakt het planologisch mogelijk de bedrijfsbestemming met specifieke aanduiding touringcarbedrijf, om te zetten naar een bedrijfsbestemming met de specifieke aanduiding bedrijf in de evenementenlogistiek. Van de twee aanwezige bedrijfswoningen wordt één bedrijfswoning omgezet naar een burgerwoning. De andere bedrijfswoning blijft in gebruik als bedrijfswoning. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 17 oktober 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn is één zienswijze ontvangen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen, zoals opgenomen in de ‘Nota van zienswijzen, ontwerpbestemmingsplan Udenseweg 43-47, Zeeland’;
- het bestemmingsplan ‘Udenseweg 43-47, Zeeland’ gewijzigd vast te stellen;
- geen exploitatieplan vast te stellen.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk voor de raadsvergadering van 23 maart 2023 te agenderen.
Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.
-
8.f
Elk jaar zal het grondprijsbeleid van de gemeente Maashorst worden geactualiseerd. Deze werkwijze is opgenomen in de Nota Grondbeleid. De grondprijzen worden jaarlijks getoetst door een externe taxatiecommissie: deze bestaat uit twee taxateurs van twee verschillende bureaus en een (jaarlijks wisselende) lokale makelaar. Er wordt onderscheid in prijs gemaakt als gevolg van bijvoorbeeld verschil in bebouwingsmogelijkheden, perceelskenmerken en locatie.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De grondprijzen bouwkavels 2023 vast te stellen zoals opgenomen in bijlage 3 en daarmee grotendeels aan te sluiten bij het advies van de taxatiecommissie voor
grondprijzen 2023.
2. Prijsafspraken in lopende reserveringen/opties/overeenkomsten te respecteren gedurende de looptijd van de gemaakte afspraken.
3. Het college te mandateren om in voorkomende gevallen met maximaal 25% van de grondprijzen 2023 uit bijlage 3 af te wijken op voorwaarde dat de afwijkende grondprijs
marktconform is.
Deze bevoegdheid geldt enkel als:
• een kavel een incourante ligging heeft;
• een kavel een incourante vorm heeft;
• reststroken bij kavels aanwezig zijn;
• een bedrijfskavel verkocht kan worden aan een bedrijf met een groot aantal arbeidsplaatsen en/of uit concurrentieoverwegingen.
In gevallen afwijkend op de bovengenoemde uitzonderingen zal het college vooraf met een raadsinformatienota naar de raad dienen te komen, waarbij marktconformiteit
aangetoond moet worden.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk voor de raadsvergadering van 23 maart 2023 te agenderen.
-
8.g
Vooruitlopend op de Omgevingswet kunnen gemeentes diverse verordeningen samenvoegen in een Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL). Met de samenvoeging van de gemeenten Uden en Landerd naar de gemeente Maashorst heeft de gemeente Maashorst ook gekozen om een VFL op te stellen, en hierin een hoofdstuk voor de Ondergrondse Infrastructuur op te nemen. Vanaf eind 2021 zijn de AS50-gemeenten Bernheze, Meijerijstad, Maashorst en Oss gestart aan de vernieuwing van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) en bijbehorende uitvoeringsdocumenten Handboek Kabels en Leidingen (HKL) en Schaderegeling Ingravingen Kabels en Leidingen. Door de verordening en bijbehorende uitvoeringsdocumenten samen op te stellen, zijn de documenten gelijk aan elkaar, wat voor eenduidigheid zorgt in de regio. Hiertoe dient de Verordening Fysieke Leefomgeving te worden aangepast.
De raad wordt voorgesteld de Eerste wijziging Verordening Fysieke Leefomgeving gemeente Maashorst vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk voor de raadsvergadering van 23 maart 2023 te agenderen.
Over dit voorstel heeft geen beraadslaging plaatsgevonden.
-
9
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de vergaderingen in de periode 2 februari tot en met 16 maart 2023 van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen:
- ODBN: 15 februari
- RNOB: 31 januari
Besluit
N.v.t.
Er zijn geen mededelingen gedaan.
-
10
Besluit
N.v.t.
De voorzitter sluit de vergadering om 21.54 uur.