Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
donderdag 21 september 2023
- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Maurits van den Bosch
- Toelichting
-
De vergadering is terug te kijken via Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën (royalcast.com)
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Dhr. Bos (Jong Maashorst) is verhinderd.
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent de vergadering van de commissie Economie, Ruimte en Financiën om 19.30 uur.
De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is ontvangen van de heer Bos (Jong Maashorst) en van de burgemeester, mevrouw Donders-de Leest.
-
2
De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.
Besluit
Wethouder Van Lankvelt heeft de commissie verzocht agendapunt 8i Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Leeuweriksweg - Land van Ravensteinstraat, Uden van de agenda af te voeren.
Wethouder Van den Heuvel heeft de commissie verzocht agendapunt 8m Raadsvoorstel Besteding subsidie Deltaplan Hoge Zandgronden van de agenda af te voeren. De wethouder licht dit verzoek in de vergadering toe.
De commissie stemt in met deze verzoeken en besluit deze agendapunten n van de agenda af te voeren.
Er zijn behalve bij agendapunt 3 insprekers bij de agendapunten 8a, 8d en 8e. De commissie besluit de agendapunten 8d en 8e voor agendapunt 8b en 8c te behandelen. De commissie besluit daarnaast agendapunt 8r na agendapunt 8e te behandelen.
De commissie adviseert de agendapunten 8f. 8g, 8h, 8j, 8k, 8l, 8o en 8q als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen, zonder dat hierover tijdens de commissievergadering nog beraadslagingen plaatsvinden.
Voor het overige wordt de agenda overeenkomstig het concept vastgesteld.
Wethouder Van den Broek heeft verzocht agendapunt 8r te behandelen na de agendapunten waarvoor zich insprekers hebben aangemeld.
-
3
Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.
Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.
De heer Van der Spank heeft zich aangemeld als inspreker over de verlichting bij uitlaatveld park Moleneind. Meer informatie over het onderwerp waarover hij inspreekt treft u in de bijlage aan.
Bijlagen
Besluit
Niet van toepassing.
De heer Van der Spank maakt gebruik van het inspreekrecht over een niet geagendeerd onderwerp. Hij spreekt in over de verlichting bij uitlaatveld park Moleneind. Wethouder Van den Heuvel antwoordt naar aanleiding van een vraag van dhr. Minten (CDA) dat het beleid over verlichtingsplan staat gepland voor de raadscyclus van november 2023. En dat men bij parken terughoudend is met het aanbrengen van verlichting.
-
4
De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.
-
5
De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.
Bijlagen
Besluit
De heer Geerders (Gewoon Uden) mist een toezegging over Red Sox. Wethouder Van den Broek antwoordt dat hij zal kijken of meer richting kan worden gegeven hoe het proces naar de raad komt. Het komt in ieder geval dit jaar naar de raad.
Wethouder Van den Heuvel verwijst naar de beantwoording via het griffiebericht over toezegging 88 en 89 over Hokazo. Voor wat betreft toezegging 87 geldt dat in de begroting 2024 nog geen additioneel hoger bedrag is opgenomen. Er moet daarvoor nog teveel worden afgesproken in de regio. Over budget Hokazo komt uiterlijk eind 2023 een separaat voorstel.
De commissie stemt het overzicht van toezeggingen met inachtneming van het bovenstaande vast.
De commissie stelt het overzicht van moties vast.
-
6
Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.
20230920: Gewoon Uden heeft een rondvraag ingediend over de verkeerssituatie Bitswijk.
20230920: Forum voor Democratie heeft een aanduiding van het onderwerp en een eerste aanzet van een rondvraag ingediend over opvang asielzoekers. De vragen gaan onder meer over de kostenneutraliteit van de opvang van de opvang van asielzoekers. Forum voor Democratie maakt zich hier zorgen over. En heeft vragen over de financiële gevolgen. Daarnaast merkt Forum voor Democratie op dat de asielzoekers het centrum in zullen gaan en vraagt zich af wat de economische gevolgen hiervan zijn als andere bezoekers daardoor wegblijven uit het centrum. De definitieve vragen (vallend binnen het taakveld van de commissie REF) zijn op 21 september 2023 toegevoegd.Bijlagen
Besluit
Niet van toepassing.
De heer De Ridder (Gewoon Uden) stelt vragen over de verkeerssituatie Bitswijk. Wethouder Van den Broek beantwoordt de vragen. De heer Segers (SP) en de heer De Vroomen (VVD) stellen aanvullende vragen, die wethouder Van den Broek beantwoordt.
De heer Bethlehem (Forum voor Democratie) stelt vragen over opvang asielzoekers. De heer Bethlehem stemt vanwege de afwezigheid van de portefeuillehouder in met schriftelijke beantwoording van de vragen mits dat op korte termijn gebeurt.
-
7
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
Besluit
Niet van toepassing.
Er zijn geen onderwerpen voor beeldvorming geagendeerd.
-
8
Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.
-
8.a
De voorliggende conceptgebiedsvisie is de uitkomst van een zorgvuldig proces met de partners en burgerparticipatie. In de visie zijn ambities beschreven en is een aantal keuzes gemaakt. Aan de commissie wordt gevraagd of de commissie deze (onderstaande) ambities en keuzes onderschrijft of dat deze nog moeten worden bijgesteld.
1. Water en bodem sturend te maken voor de ontwikkelingen in het natuurgebied
2. Herbevestiging van de ambitie om te streven naar procesnatuur
3. Balans recreatie en natuur, niet alles kan overal
4. Onder voorwaarden uitbreiden van de begrazing naar de natuurschil vanaf 2035.
Mw. Van de Langenberg en dhr. Van Rooij maken gebruik van het inspreekrecht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
N.v.t.
Besluit
Niet van toepassing.
Mevrouw Van de Langenberg en de heer Van Rooij maken gebruik van het inspreekrecht.
Wethouder Van den Heuvel antwoordt naar aanleiding van vragen van commissieleden dat hij wil kijken of er behoefte is voor het organiseren van een excursie. Vragen aan de beheerder kunnen dan tijdens die excursie worden gesteld.
Wethouder Van den Heuvel geeft aan dat de inbreng van de commissie, de andere gemeenten en andere partners worden verwerkt en dat het raadsvoorstel voor het eind van dit jaar aan de raad wordt aangeboden. -
8.b
Net als onder de huidige Wro moet bij inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 duidelijk zijn hoe bevoegdheden en adviesrecht zijn geregeld. De voorliggende opinienota (en de onderliggende stukken) schetst mogelijkheden hoe hierin als gemeenteraad tot keuzes te komen. Concreet gaat deze opinienota in op de rolverdeling tussen raad en college – delegatie en adviesrecht – en over de rol van de omgeving bij omgevingsplanactiviteiten – participatie.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
N.v.t.
Besluit
Niet van toepassing.
De commissie behandelt dit agendapunt na agendapunt 8r.
Naar aanleiding van de bijdragen van de fracties voor wat betreft delegatie en bindend advies concludeert wethouder Van Lankvelt dat de huidige situatie uitgangspunt is. En er na een jaar kan worden geëvalueerd. Voor wat betreft participatie kan de handreiking omgevingsdialoog worden gevolgd.
-
8.c
Op grond van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is het college exclusief bevoegd om te beslissen op aanvragen om omgevingsvergunning. Niet al deze aanvragen zijn in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan. Wanneer een aanvraag afwijkt van het bestemmingsplan, heeft het college verschillende mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld een kruimelvergunning worden verleend of kan het college gebruikmaken van een binnenplanse afwijking. In een groot aantal gevallen kan het college echter geen gebruik maken van deze mogelijkheden en kan de vergunning slechts worden verleend met toepassing van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 3 van de Wabo. In deze gevallen moet de gemeenteraad een zogenaamde ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven, voordat het college de vergunning kan verlenen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Categorieën van gevallen aan te wijzen waarin een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad niet is vereist;
2. De categorieënlijst van toepassing te verklaren op alle ingediende en nog niet vergunde aanvragen omgevingsvergunning alsmede aanvragen om omgevingsvergunning die worden ingediend tot aan de datum van inwerkintreding van de omgevingswet.
3. De categorieaanwijzingen van de voormalige gemeenten Uden en Landerd in te trekken.Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
De commissie behandelt dit agendapunt na agendapunt 8b.
-
8.d
In 2021 heeft gemeente Maashorst een samenwerkingsovereenkomst gesloten met drie projectontwikkelaars om te komen tot ontwikkeling van het woongebied Repelakker III in Zeeland. In juni 2023 heeft gemeente Maashorst een anterieure overeenkomst gesloten met deze ontwikkelaars. Het vaststellen van de gebiedsvisie is de eerste stap om te komen tot een concrete, gefaseerde ontwikkeling van het woongebied. Door het vaststellen van de gebiedsvisie kan later dit jaar gestart worden met de (ontwerp-)bestemmingsplanprocedure voor het zuidelijke deel van het gebied.
Dhr. Van den Berg maakt namens belangengroep Repelakker gebruik van het spreekrecht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De gebiedsvisie Repelakker III vaststellen.
Besluit
De commissie adviseert op verzoek van PRO dit voorstel als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
De commissie behandelt dit agendapunt na agendapunt 8e.
De heer Van den Berg maakt namens belangengroep Repelakker gebruik van het recht om in te spreken.
Wethouder Van Lankvelt zegt toe in gesprek te gaan met de belangengroepering Repelakker.
Toezeggingen
Titel Gesprek met belangengroepering Repelakker -
8.e
Met dit raadsvoorstel wordt de raad voorgesteld het woonwagen- en standplaatsenbeleid Gemeente Maashorst 2023 vast te stellen. Dit beleid is samen met de provincie Brabant, de regio Noordoost Brabant, de woningcorporaties en met de woonwagenbewoners ontwikkeld.
Mw. Graig en mw. Van de Heuvel maken gebruik van inspreekrecht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De beleidsnotitie Woonwagen- en standplaatsenbeleid gemeente Maashorst 2023 vast te stellen;
2. de toewijzingsregels volgens het Regionale Handelingsperspectief Noordoost Brabant voor woonwagens en standplaatsen vast te stellen.Besluit
De commissie besluit dit voorstel na agendapunt 8a te behandelen.
De commissie adviseert op verzoek van de SP-fractie dit voorstel als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
Mevrouw Graig en mevrouw Van de Heuvel maken gebruik van het inspreekrecht.
-
8.f
De eigenaar van het perceel gelegen aan Volkelseweg 22A, Uden wenst op dit perceel zeven seniorenwoningen te realiseren. Door middel van haar principebesluit heeft het college kenbaar gemaakt medewerking te willen verlenen aan de bouw van deze woningen. Er is één zienswijze ingekomen, die niet heeft geleid tot aanpassing van het plan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijze tegen het ontwerpplan;
2. De zienswijze ongegrond te verklaren;
3. Het bestemmingsplan met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPVolkelseweg22A-VA01 ongewijzigd vast te stellen.
4. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
Er vindt geen beraadslaging over het voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.g
Op de locatie Duifhuisstraat werd door initiatiefnemer een varkenshouderij en akkerbouwbedrijf geëxploiteerd. Initiatiefnemer heeft deelgenomen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Voor dat hij definitief deel nam met de saneringsregeling is er in september 2020 een principebesluit genomen om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan het beëindigen van de intensieve veehouderij en het oprichten van een loods ten behoeve van de hoofdactiviteit akkerbouw en nevenactiviteiten agrarisch verwant/technische hulpbedrijf en statische opslag. Naar aanleiding hiervan heeft initiatiefnemer definitief besloten om deel te nemen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en een bestemmingsplan ingediend voor deze herbestemming. Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 9 februari 2023 tot en met 22 maart 2023 ter inzage gelegen. Er zijn tijdens deze inzagetermijn geen zienswijzen ingediend.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan ‘Duifhuisstraat 1, Schaijk’ met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPbgb2022duifhstr1-VG01 vast te stellen.
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
Er vindt geen beraadslaging over het voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.h
De eigenaar van het perceel gelegen bij Karperdijk 16 in Uden wenst op het perceel een Ruimte-voor-Ruimte woning te realiseren. Middels haar principebesluit heeft het College kenbaar gemaakt medewerking te willen verlenen aan de toevoeging van een Ruimte-voor-Ruimte woning op deze locatie, met als tegenprestatie het omzetten van de in het principeverzoek benoemde 5ha binnen de (NNN) gelegen landbouwgronden naar natuur met extensief gebruik. Voor de bouw van de woning wordt een Ruimte-voor-ruimte titel aangekocht. Daarnaast wordt aanvullend een viertal agrarische percelen met een gezamenlijke oppervlakte van 2,55ha, gelegen binnen NNN gebied, omgezet naar bestemming ‘Natuur’, en ingericht en beheerd.. Hiermee zijn na afronding van het plan in totaal 5,188 ha landbouwgrond omgezet naar een bestemming ‘Natuur’. Om de ontwikkeling planologisch juridisch mogelijk te maken is voorliggend bestemmingplan opgesteld.
Het ontwerp bestemmingsplan Karperdijk 16, Uden heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Karperdijk 16, Uden identificatienr NL.IMRO.1991.BPKarperdijk16-VA01 ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
Er vindt geen beraadslaging over het voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.i
Op 9 november 2021 heeft het college van B&W van de voormalige gemeente Uden besloten het plan CONNECT van ontwikkelaars Janssen de Jong en Hurks te selecteren voor de herontwikkeling van het terrein van het voormalig politiebureau, de brandweerkazerne en basisschool de Klimboom op de hoek van de Leeuweriksweg en de Land van Ravensteinstraat in Uden. Om het plan mogelijk te maken is het uitgewerkt in een ontwerpbestemmingsplan en is een omgevingsdialoog gevoerd. Het plan bevat 125 woningen, ruimtes voor (para)medische zorg, een buurtkamer en een halfverdiepte parkeergarage. Daarnaast wordt herinrichting van de toekomstige openbare ruimte mogelijk gemaakt. Dit alles is in overeenstemming met de marktuitvraag en het definitieve gunningsbesluit van 9 november 2021. Op 30 mei 2023 heeft het college van B&W besloten het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarde gedurende 6 weken ter inzage te leggen. Van 8 juni 2023 tot en met 19 juli 2023 heeft het plan ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen op dit plan binnengekomen. Daarom kan het bestemmingsplan nu ongewijzigd worden vastgesteld. Het besluit hogere waarden is op 22 augustus 2023 door het college vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Hoek Leeuweriksweg – Land van Ravensteinstraat vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
De commissie besluit dit agendapunt van de agenda af te voeren.
-
8.j
Op 7 april 2021 heeft de voormalige gemeente Landerd een verzoek om vooroverleg voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het planologisch wijzigen van het gebruik van een bedrijfswoning in een plattelandswoning aan het adres Domineeshoef 6 in Schaijk.
Het gebruiken van een stal voor statische opslag als nevenactiviteit en het gebruik van de bedrijfswoning Domineeshoef 6 als plattelandswoning zijn in strijd met de regels van het vigerend bestemmingsplan. Derhalve dient er afgeweken te worden van het bestemmingsplan middels een omgevingsvergunning met buitenplanse afwijking. Op dit moment is het niet mogelijk om de omgevingsvergunning te verlenen zonder een Verklaring van geen bedenkingen van de Raad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De verklaring van geen bedenkingen, voor het wijzigen van een bedrijfswoning naar een plattelandswoning op het adres Domineeshoef 6 en het afwijken van het bestemmingsplan, af te geven; 2. De verklaring van geen bedenkingen, voor het voortzetten van een agrarisch bedrijf alsmede het realiseren van statische opslag als nevenactiviteiten op het adres Domineeshoef 8, af te geven.
Besluit
Er vindt geen beraadslaging over het voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.k
In maart 2021 heeft het voormalige college van Landerd ingestemd met de vestiging van een Buitenschoolse Opvang (BSO) aan de Zeelandsedreef 26 te Schaijk. Hiervoor heeft de initiatiefnemer vervolgens een ontwerpbestemmingsplan laten opstellen. De BSO komt in de plaats van een te saneren rundveehouderij. De BSO wordt landschappelijk ingepast. De bestaande plattelandswoning aan de Zeelandsedreef 26a krijgt een woonbestemming. De BSO is gericht op kinderen in de leeftijd van 4-13 jaar en is een aanvulling op het bestaande Kinderdagverblijf aan de Zeelandsedreef 28, waar kinderen van 0-4 jaar worden opgevangen. De initiatiefnemer heeft verzocht om toepassing van de mogelijkheid om het bestemmingsplan en de (reguliere) omgevingsvergunning tegelijkertijd in procedure te brengen (coördinatieregeling). Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit omgevingsvergunning hebben vanaf 11 mei 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Zeelandsedreef 26-26a, Schaijk ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen.Besluit
Er vindt geen beraadslaging over het voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.l
Op 5 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Uden de Visie Lankes vastgesteld. De Visie bevat de grondslag en het afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap Lankes, met name het realiseren van woningen rondom zogeheten boerenerven. Inmiddels lopen hiervoor meerdere initiatieven. U heeft voor de eerste twee initiatieven al bestemmingsplannen vastgesteld. Het volgende initiatief dat heeft geresulteerd in een concrete ontwikkeling is een locatie aan de Breestraat. Het hiervoor opgestelde bestemmingsplan bevat een nieuw ‘boerenerf’ met vijf woningen aan de Breestraat. Ook is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het plangebied. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan hebben vanaf 25 mei 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het bestemmingsplan Breestraat ong. te Volkel ongewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen;
3. Het beeldkwaliteitsplan ongewijzigd vast te stellen.Besluit
Er vindt geen beraadslaging over het voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.m
Maashorst heeft binnen de subsidieregeling Water en Bodem voor twee projecten subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Brabant. Dat zijn: - Gevelgroen gemeentehuis Maashorst - Heijtmorgen Reek. Bij de oorspronkelijke raming van deze projecten was deze subsidiemogelijkheid niet bekend en is dus niet meegenomen in de begroting. Als de subsidie voor deze twee projecten naar verwachting half september 2023 wordt toegekend, komt extra budget beschikbaar. Het project gevelgroen kan dan worden uitgebreid met de oostgevel van het gemeentehuis. Het restant budget kan worden toegevoegd aan het projectbudget van 2024 voor de vergroening van andere gemeentelijke accommodaties. Met het budget dat wordt overgehouden op het project de Heijtmorgen in Reek, kunnen andere vergroeningsprojecten in Maashorst Noord worden opgepakt. Het college kan niet zonder besluit van de gemeenteraad beschikken over de subsidie.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Om bij toekenning van de provinciale subsidie voor het project groene gevels in te stemmen met de besteding van het subsidiegeld voor de uitbreiding van het project groene gevels gemeentehuis en de besteding van het resterende budget aan de vergroening van andere gemeentelijke accommodaties.
2. Om bij toekenning van de provinciale subsidie voor het project Heijtmorgen in te stemmen met de besteding van resterende budget voor vergroeningsprojecten in Maashorst Noord.
3. De 22e begrotingswijziging van 2023 vast te stellen.Besluit
De commissie besluit dit agendapunt van de agenda af te voeren.
-
8.n
Eerder heeft het college besloten om dit interim beleid toe te passen en de gemeenteraad hierover te informeren via een raadsinformatiebrief. Tijdens de Commissievergadering waarin deze brief werd besproken, heeft de wethouder aangegeven het beleid alsnog ter vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen.
Het ruimtelijk beleid voor het buitengebied van de gemeente Maashorst wordt op onderdelen geactualiseerd en geharmoniseerd. Aanleiding hiervoor is de samenvoeging van de gemeentes Uden en Landerd. Verdere aanleiding zijn de diverse trends en ontwikkelingen die zich voltrekken in het buitengebied. Om niet te hoeven wachten op nieuw beleid en regelgeving is er voor gekozen om een interim beleid op te stellen voor de onderwerpen die het meest actueel en urgent zijn om de beoogde kwaliteitsverbetering in het buitengebied te kunnen faciliteren waar mogelijk. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om continuering van het al geldende beleid, aangevuld met enkele (beperkte) aanvullende mogelijkheden op basis van dit interim beleid.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Vaststellen van het 'Ruimtelijk interim beleid niet-agrarische ontwikkelingen buitengebied gemeente Maashorst'
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
De commissie behandelt dit agendapunt na agendapunt 8c.
-
8.o
Het samengevoegde beleid huisvesting arbeidsmigranten Maashorst wat in februari 2023 is vastgesteld bevat een fout. Er is tekst weggevallen waardoor een bepaling in het beleid geldt voor beide voormalige gemeenten terwijl dit alleen voor het voormalig Landerds grondgebied moet gelden. Met dit voorstel wordt de tekst in het beleid gecorrigeerd en opnieuw vastgesteld.
20230907 noot griffie: in bijlage 1 is in het voorblad de tekst aangepast. Daar stond 'Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022'. Dat moet zijn 'Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2023'.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met het gecorrigeerde beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2023.
2. In te stemmen met het intrekken van het volgende beleidsdocument:
- Beleid huisvesting van arbeidsmigranten Maashorst 2022Besluit
Er vindt geen beraadslaging over dit voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.p
Op 10 mei 2023 heeft Regio Noordoost Brabant (RNOB) een verenigde voorbereidende bijeenkomst (VVB) georganiseerd om met elkaar afspraken te maken over prioritering. Door raadsleden en Algemeen Bestuur-leden zijn suggesties ingediend, die tijdens de VVB ter stemming zijn voorgelegd. De suggesties en wijzigingsvoorstellen die een meerderheid hebben behaald, zijn verwerkt in het voorstel zoals dat nu voor goedkeuring wordt voorgelegd. Deze prioriteitennota is een nadere detaillering van de eerder vastgestelde Regionale samenwerkingsagenda “Richting 2030” waar in 2021 een start mee is gemaakt. Over het jaarplan RNOB voor 2024 heeft het Dagelijks Bestuur van RNOB op 13 juli een besluit genomen. Het jaarplan is in lijn met wat de samenwerkingsovereenkomst wil bereiken. Deze prioriteitennota is een aanscherping van de samenwerkingsovereenkomst omdat niet alles tegelijk kan en hoeft. Een besluit van de raad of deze zich kan vinden in de keuze voor deze aanscherping vóór 1 oktober is daarmee van belang. Dit advies gaat over de keuze voor aanscherping.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Goedkeuring te geven aan de voorgelegde prioriteitennota, “Prioriteren voor meer slagkracht”, van Regio Noordoost Brabant.
Besluit
De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.q
De raad wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen m.b.t. een voorgestelde wijziging (van artikel 36a) van de gemeenschappelijke regeling BSOB.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling (GR) BSOB;
2. In te stemmen met de bijgevoegde zienswijze m.b.t. wijziging van de gemeenschappelijke regeling (GR) BSOB.Besluit
Er vindt geen beraadslaging over dit voorstel plaats. De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 28 september 2023 te plaatsen.
-
8.r
De fractie van het CDA heeft de agendacommissie verzocht de raadsinformatiebrief Stand van zaken project Huisvesting (nr. 566) oordeelvormend te agenderen voor vergadering van de commissie REF van 21 september 2023. De agendacommissie heeft met dit verzoek ingestemd. De fractie geeft aan dat tijdens de vergadering van de commissie REF van 25 september 2022 meerdere onderdelen van de problematiek met de toegankelijkheid van het gemeentehuis zijn besproken en de raadsinformatiebrief slechts op één van deze onderdelen ingaat. Bovendien was destijds volgens de fractie beloofd dat voor 100% toegankelijkheid gegaan zou worden, maar dat de praktijk nu anders is, aangezien niet wordt gekozen voor balies die kunnen worden verlaagd. Daarbij geldt ook dat de ASD een ander advies heeft gegeven dan nu in de raadsinformatiebrief staat.
Bijlagen
Besluit
Niet van toepassing.
De commissie behandelt dit agendapunt na agendapunt 8d.
Wethouder Van den Broek beantwoordt de vragen van de heer Minten (CDA) en de heer Segers (SP). De wethouder adviseert de heer Minten om in gesprek te gaan naar aanleiding van de evaluatie. De heer Minten neemt de uitnodiging graag aan.
-
9
De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.
Onderstaand een overzicht van de periode 29 juni tot en met 21 september 2023 van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen:
- Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN): 5 juli 2023
Besluit
Niet van toepassing.
Er zijn geen mededelingen gedaan.
-
10
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter sluit de vergadering om 23.10 uur.