Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën

donderdag 31 oktober 2024

19:30 - 22:06
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Emiel Jozephs (plaatsvervangend commissievoorzitter)
Toelichting

Deze vergadering is volledig terug te zien en na te luisteren via 
Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën (royalcast.com)

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Er zijn berichten van verhindering ontvangen van Harry van Tiel (UdenPlusLanderd), Dennis van Tiel (Jong Maashorst) en Bern Derks (CDA).

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.


    De heer Keijzer (Maashorst Vooruit) geeft een korte update over de bespreking van de auditcommissie van 31-10-2024. De auditcommissie heeft met de accountant de uitvoering van het auditplan 2023 geëvalueerd en het nieuwe controleplan 2024 besproken. Ook beschikt Maashorst over een nieuwe accountant vanuit het zelfde bureau Flynth.

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.


    De volgende insprekers hebben zich gemeld*:

    1. Mevrouw Dekkers namens Maashorst in Balans over het vernattingsbeleid gemeente Maashorst
    2. Mevrouw Richters namens Maashorst in Balans over het vernattingsbeleid gemeente Maashorst
    3. De heer Van der Horst namens Maashorst in Balans over het vernattingsbeleid gemeente Maashorst
    4. De heer Van der Wijst namens stichting Natuurcentrum de Maashorst over het Natuurcentrum de Maashorst

    *Mevrouw Richters en de heer Van der Horst hebben geruild van spreekvolgorde.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De sprekersvolgorde is aangepast. De heer Van der Horst spreekt als 2e en mevrouw Richters spreekt als 3e.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst van de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën van 3 oktober 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  5. 5

    Beide overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

    Besluit

    Beide overzichten toezegging en moties worden volgens voorstel vastgesteld (met aanpassing van de einddatum van toezegging 149 naar 31 december 2024).

    Wethouder Van Lankvelt doet de mededeling dat er een raadsinformatiebrief in voorbereiding is over toezegging 149 (stand van zaken MFA Uden-Zuid) en verzoekt de einddatum te verzetten naar 31 december 2024. De commissie gaat hiermee akkoord.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.


    1. De fractie Maashorst Vooruit heeft vragen voor de rondvraag ingediend over Stichting Natuurcentrum De Maashorst.
    2. De fracties PRO en GroenLinks hebben vragen voor de rondvraag ingediend over Stichting Natuurcentrum De Maashorst.

    Besluit

    Niet van toepassing

    De heer Keijzer (fractie Maashorst Vooruit) heeft vragen ingediend voor de rondvraag over stichting Natuurcentrum De Maashorst. 
    De wethouder beantwoord de vragen.


    Mevrouw Lukassen (GroenLinks) en de heer De Jong (PRO) hebben gezamenlijk vragen ingediend voor de rondvraag over stichting Natuurcentrum De Maashorst. 
    De wethouder beantwoord de vragen.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Van de mogelijkheid voor mededelingen door de gemeentelijke vertegenwoordigers in samenwerkingsverbanden wordt geen gebruik gemaakt.

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  9. 8.a

    Gemeente Maashorst gaat in het zuiden van de kern Uden 165 woningen bouwen. Ze hebben hiervoor een plan gemaakt met de naam ‘De Ruiter’ en dit plan is door de gemeenteraad goedgekeurd. In een deel van het gebied konden geen woningen worden gebouwd. In de buurt lag namelijk een veehouderij en er zijn regels die bepalen dat je in de buurt van een veehouderij geen nieuwe woningen mag bouwen.


    De veehouderij is nu gestopt. De gemeente wil ervoor zorgen dat de zeven woningen nu alsnog gebouwd kunnen worden. Hiervoor moeten nog een aantal zaken geregeld worden. Het perceel waar de veehouderij op staat heeft op papier bijvoorbeeld nog steeds het label ‘veehouderij’ en dat moet veranderd worden naar ‘wonen’.


    Ook heeft iedereen het plan van de zeven woningen mogen bekijken. Als je hier een opmerking over hebt of je bent het er niet mee eens, dan mag je dit aangeven. Je dient dan een zogeheten ‘zienswijze’ in. Op dit plan zijn drie zienswijzen binnengekomen. Op basis daarvan is het plan op een aantal punten aangepast.



    Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu via dit raadsvoorstel aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen het plan om zeven woningen te bouwen.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen.
    2. Het bestemmingsplan ‘De Ruiter fase 2’ gewijzigd vast te stellen.
    3. Het beeldkwaliteitsplan ‘De Ruiter fase 2’ vast te stellen.
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 14 november te plaatsen.

  10. 8.b

    In Uden, aan de Steeuwichtweg 7-9, staan twee verouderde gebouwen die gesloopt worden. Een initiatiefnemer wil daarvoor in de plaats twee nieuwe huizen bouwen. Hiervoor heeft een initiatiefnemer een plan gemaakt. Het plan houdt rekening met de omgeving en natuur, en past binnen het beleid van de gemeente en provincie.



    Ook heeft de initiatiefnemer gesprekken gevoerd met de buurt én iedereen heeft de kans gekregen om het plan te bekijken. Als je een opmerking had of je was het niet met het plan eens, dan mocht je dit aangeven. Je dient dan een zogeheten ‘zienswijze’ in. Op dit plan zijn twee zienswijzen binnengekomen. Op basis daarvan is het plan op een aantal punten aangepast.


    Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu via dit raadsvoorstel aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Steeuwichtweg 7-9, Uden gewijzigd vast te stellen
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 14 november te plaatsen.

  11. 8.c

    Gemeente Maashorst wil graag een duurzame gemeente zijn op gebieden als wonen, verkeer en milieu. Ze hebben daarom een Duurzame Doelenagenda Toegankelijk & Dichtbij gemaakt. Dit is een plan waarin concrete doelen staan hoe de gemeente duurzamer kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van duurzame huizen, het aanleggen van meer groen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Ze gaan de voortgang van deze doelen volgen en evalueren. In het plan staat ook met wie ze dat willen doen en volgens welke richtlijnen.


    Het college van burgemeester en wethouders vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen de doelen van dit plan.

    Voorgesteld besluit

    1. De korte, middel & lange termijndoelen van de duurzame doelenagenda Toegankelijk & Dichtbij vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert het raadsvoorstel als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 14 november te plaatsen.

  12. 8.d

    Gemeente Maashorst heeft een programma over waterbeheer: Programma Omgevingswet Water &Riolering 2022-2024. Hierin staat welke doelen de gemeente stelt als het gaat om afvalwater, regenwater en grondwater en ook wie welke taak daarin heeft. Dit plan is geldig tot en met 31 december 2024.


    Het plan loopt dus eind dit jaar af en de gemeente is begonnen met het voorbereiden van een nieuw programma. Deze voorbereiding kost meer tijd dan gedacht en krijgt het nieuwe plan niet af voor 31 december 2024. Het college van burgemeester en wethouders vraagt dus via dit raadsvoorstel aan de gemeenteraad of het huidige beleidsplan met één jaar verlengd mag worden.

    Voorgesteld besluit

    1.  In te stemmen met het voorstel tot ‘Verlengen beleidsplan riolering en water 2022-2024 met één jaar’. 
    2.  Aanvullende kredieten beschikbaar te stellen van in totaal € 4.836.825,- voor de periode 2025-2028. 
    3.  De kredieten te dekken door een onttrekking uit de spaarvoorziening riolering.
    4.  De 1e begrotingswijziging van 2025 vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert het raadsvoorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 14 november te plaatsen.

  13. 8.e

    De gemeente werkt op dit moment aan nieuw beleid over mobiliteit. Mobiliteit gaat over dat jezelf kunt verplaatsen van de ene naar de andere plek, bijvoorbeeld te voet, met de auto, fiets of openbaar vervoer. Hier heb je dus ook wegen, bushalte, fietspaden enzovoorts voor nodig. De gemeente wil in dit plan neerzetten hoe zij de komende jaren (tot en met 2035) met mobiliteit willen omgaan.


    Zij hebben hiervoor met verschillende partijen gesproken onder wie bewoners én ze hebben verschillende lokale en provinciale plannen bestudeerd, om te zien of daar zaken in staan waar ze rekening mee moeten of kunnen houden. Ze hebben dus veel informatie verzameld en gebundeld tot drie opties. Het college van burgemeester en wethouders vraagt via deze opinienota aan de gemeenteraad welk optie(s) hen het meest aanspreekt. Zo kan de raad op tijd meepraten en meedenken over het nieuwe beleid.


    Na de reactie van de gemeenteraad kan het college van burgemeester en wethouders weer verder met het uitwerken van het beleid. 
    Wil je meer weten over de drie opties? Lees dan het raadsvoorstel.

    Voorgesteld besluit

    Niet van toepassing.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De commissie bespreekt de opinienota Beleidsprogramma Mobiliteit aan de hand van drie vragen: 

    1. Wat zou volgens u het ambitieniveau van de Gemeente Maashorst kunnen zijn?
    2. Kan dat per gebied verschillen? 
    3. Waarom vindt u dat?
  14. 9

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Onder dankzegging van ieders inbreng en betrokkenheid sluit de voorzitter om 22.06 uur de vergadering.