Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën

donderdag 3 oktober 2024

19:30 - 20:51
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Dennis van Tiel
Toelichting

Deze vergadering is volledig na te luisteren en te zien via  Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën (royalcast.com)

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.


    De heer Snoek (SP) heeft gemeld verhinderd te zijn bij de vergadering. De heer Van Hout (UdenPlusLanderd) heeft aangegeven ontslag te nemen als commissielid voor de fractie UdenPlusLanderd en is daarom niet aanwezig. Hij zal ook niet meer deelnemen aan de commissie. De voorzitter dankt de heer Van Hout voor zijn inzet en betrokkenheid.


    De heer de Vroome (VVD) vraagt of bij agendapunt 8b er een extra inspreker toegevoegd kan worden aan de agenda. . De commissie stem hiermee in. De heer Nass spreekt als 3e in bij agendapunt 8b.

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.

    De heer Nass is als spreker toegevoegd aan agendapunt 8b - bestemmingsplan Repelakker III.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Van het spreekrecht is geen gebruik gemaakt.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst van de commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën
    van 12 september wordt ongewijzigd vastgesteld.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

    Besluit

    Beide overzichten moties en toezeggingen worden overeenkomstig voorstel vastgesteld.

    Er zijn correcties aangebracht aan toezegging 151 en 152. Ingeval van toezegging 151 ging het over tunnels (in meervoud) in plaats van 1 specifieke tunnel. Toezegging 152 ging specifiek over de tunnel bij het Gebont. Dit is verduidelijkt.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er zijn geen vragen voor de rondvraag.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.


    Onderstaand een overzicht van de vergaderingen in de periode 12 september 2024 tot en met 3 oktober 2024 van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen, die in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen:


    • Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB): 13 september 2024
    • Klankbordgroep RNOB: 25 september 2024

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter is op 25 september bij de klankbordgroep RNOB aanwezig geweest. Bij de bijeenkomst werd nogmaals aandacht gevraagd voor vervangende leden vanuit de gemeenteraad. Op dit moment nemen de heer Van Tiel (Jong Maashorst) en mevrouw Lukassen (GroenLinks) deel aan de klankbordgroep. De voorzitter roept de leden van de commissie op tot aanmelding voor de klankbordgroep, zodat er vaste vervanging is.


    Het nieuwe samenwerkingsconvenant RNOB is door de meeste gemeentes vastgesteld gaat per 1 januari 2025 in.

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

    Besluit

    Niet van toepassing.

  9. 8.a

    De Rekenkamer onderzoekt namens de gemeenteraad of de gemeente haar werk goed doet. De rekenkamer is onafhankelijk: zij besluit wat zij onderzoekt en op welke manier. De resultaten van dit onderzoek deelt de rekenkamer met de gemeenteraad. Hierdoor kan de gemeenteraad zijn controlerende rol versterken. Ook helpen de resultaten van het onderzoek mee om het beleid en de bedrijfsvoering van de gemeente te verbeteren.


    Begin 2024 heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar de coronagelden. De overheid heeft tijdens corona veel geld aan gemeentes gegeven, zodat ze inwoners, bedrijven en organisaties financiële steun konden geven. Hier zaten ook spelregels aan vast. De Rekenkamer is nagegaan of het geld op de juiste plek is terecht gekomen en ook of hierbij de regels juist zijn gehanteerd.


    In dit raadsvoorstel deelt de Rekenkamer de uitkomsten van haar onderzoek en geeft zij verbeterpunten. De Rekenkamer vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen deze verbeterpunten, zodat de gemeente ermee aan de slag kan gaan.


    **Voorgesteld besluit**
    het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om, daar waar de gemeente gelden met een zekere doelstelling ontvangt van het Rijk, (verantwoording)processen zo in te richten dat:

    • deze gelden geïdentificeerd worden en vastgelegd wordt waarvoor de gelden zijn bedoeld;
    • alle latere mutaties en wijzigingen vastgelegd worden, waarbij het daadwerkelijk doorgeven aan de beoogde doelgroep zichtbaar moet blijven;
    • beheersing van de geldstromen zichtbaar is; en
    • de raad juiste en tijdige informatie ontvangt over deze gelden.

    Besluit

    Geen van de commissieleden verlangt bespreking in de raadsvergadering van 10 oktober 2024.

    De voorzitter van de rekenkamer geeft een beknopte toelichting op het onderzoek van de Rekenkamer, waarna de commissieleden enkele verduidelijkende vragen stellen. De rekenkamer geeft aan over 1 jaar nog eens te rapporteren over de bijzondere geldstromen. De voorzitter bedankt de heer Hengeveld voor de toelichting en het beantwoorden van de vragen.


    De voorzitter geeft aan dat de rekenkamerbrief wordt geagendeerd voor vergadering van de auditcommissie van 31 oktober 2024.

  10. 8.b

    De gemeente wil in Zeeland 200 nieuwe woningen bouwen en een openbare parkzone aanleggen. De gemeente heeft dit idee uitgewerkt in een ontwerpbestemmingsplan. Zes weken lang kon iedereen op dit plan reageren. Had je een opmerking of was je het er niet mee eens, dan kon je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in.


    Er zijn zeventien zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn zorgvuldig gewogen. Met andere woorden, er is beoordeeld of er iets met de feedback in de zienswijzen moest worden gedaan. Op basis van de zienswijzen is er aanvullend onderzoek geweest en zijn er aanpassingen gedaan. Ook zijn de zienswijzen beantwoord.


    Het bestemmingsplan is nu klaar. In dit raadsvoorstel vraag de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit raadsvoorstel.


    Als inspreker heeft zich aangemeld:

    • Mevrouw Van Diepenbeek, namens de stichting Samenwerkende Natuurorganisaties De Maashorst
    • De heer Verstegen, namens Belangengroep Repelakker-Noordveld

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Repelakker III
    2. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (CHW)Repelakker III gewijzigd vast te stellen
    3. Voor deze fase van de woningbouwontwikkeling geen ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer mogelijk te maken tussen de bestaande en de nieuwe wijk
    4. Voor dit plan geen exploitatieplan vast te stellen

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als bespreekstuk op de agenda van de raadsvergadering van 10 oktober 2024 te zetten.

    • Er zijn 3 insprekers die gebruik maken van het spreekrecht:
    • Mevrouw Van Diepenbeek, namens de stichting Samenwerkende Natuurorganisaties De Maashorst;
    • De heer Verstegen, namens Belangengroep Repelakker-Noordveld;
    • De heer Nass (is tijdens de vergadering toegevoegd als spreker aan de agenda).

    Er vindt beraadslaging plaats over het raadsvoorstel.



    GroenLinks beraadt zich of het raadsvoorstel een hamer- of bespreekstuk is. Dit zij overwegen een motie in te dienen over de mogelijk noodzakelijke compensatie voor de dassen.


    Wethouder Van Lankvelt doet de (kortlopende) toezegging om een gesprek te organiseren tussen de gemeente en de heer Nass om het verkeerskundig onderzoek nader te bespreken.

  11. 8.c

    Aan de Duifhuizerweg in Uden zijn drie percelen. Allereerst Duifhuizerweg 21. Hier staat een landbouwbedrijf dat prei opslaat en verwerkt én er wonen migranten. Een initiatiefnemer wil het bouwvlak op dit perceel uitbreiden naar 2,5 hectare. Deze initiatiefnemer heeft ook de percelen op Duifhuizerweg 24 en 29 gekocht. Op 29 wil de initiatiefnemer ook het bouwvlak uitbreiden naar 2,5 hectare. Op nummer 24 wil de initiatiefnemer verschillende recreatievoorzieningen maken.


    De initiatiefnemer heeft dit verzoek uitgewerkt in een bestemmingsplan. Zes weken lang kon iedereen op dit plan reageren. Had je een opmerking of was je het er niet mee eens, dan kon je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. De provincie heeft een zienswijze ingediend. Deze zienswijze is beantwoord en besproken. Het plan is op basis van dit contact aangepast.


    De gemeente heeft het plan beoordeeld en goedgekeurd. In dit raadsvoorstel staat ook uitgelegd waarom dit plan door kan gaan. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit raadsvoorstel.

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota zienswijzen bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden;
    2. In te stemmen met de Nota ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden;
    3. Het bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden gewijzigd vast te stellen;
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 10 oktober 2024 te zetten.

    Geen van de fracties heeft aangegeven dit raadsvoorstel te willen bespreken. Er vindt geen beraadslaging plaats over het raadsvoorstel.

  12. 9

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter dankt iedereen voor de betrokkenheid en aanwezigheid en sluit 21.51 uur de vergadering.