Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën

donderdag 8 februari 2024

19:30 - 21:35

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Dhr. Prinssen (VVD) is verhinderd.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de vergadering van de commissie Ruimte, Economie en Financiën om 19.30 uur. 


    De voorzitter deelt mede dat er bericht van verhindering  is ontvangen van de heer Prinssen (VVD) en dat de heer Bethlehem (Forum voor Democratie) later zal aansluiten.

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De agenda wordt overeenkomstig het concept vastgesteld.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.


    De heer Kuijpers spreekt in over de Omgevingswet, waaronder de verdeling van de beschikbare woonruimte binnen de gemeente Maashorst.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De heer Kuijpers spreekt in over de Omgevingswet, waaronder de verdeling van de beschikbare woonruimte binnen de gemeente Maashorst.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.

  5. 5

    De overzichten zijn ter vaststelling door de commissie bijgevoegd.

    Besluit

    De commissie stelt de overzichten van toezeggingen en het overzicht van moties vast.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.


    De fractie van de VVD (de heer De Vroomen) heeft tijdens de raadsvergadering van 16 november 2023 om nadere inlichtingen gevraagd naar aanleiding van de beantwoording van schriftelijke vragen Omvorming Vloetstraat tot fietsstraat. Tijdens de raadsvergadering heeft de heer De Vroomen besloten om zijn verzoek om nadere inlichtingen naar aanleiding van de beantwoording van de schriftelijke vragen als rondvraag in te dienen voor de eerstvolgende vergadering van de commissie Ruimte, Economie en Financiën in 2024.


    De fractie van het CDA heeft een rondvraag ingediend over de stand van zaken van toezegging nummer 113, overleg belangengroepering Repelakker. Daarnaast heeft de fractie van het CDA een rondvraag ingediend over Ontwikkeling De Peel.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De heer De Vroomen (VVD) stelt vragen over de beantwoording van schriftelijke vragen Omvorming Vloetstraat tot fietsstraat. Wethouder Van den Broek beantwoordt de vragen. De heer De Vroomen stelt naar aanleiding van de antwoorden vragen, die wethouder Van den Broek beantwoordt.


    De heer Derks (CDA) stelt vragen over de stand van zaken van toezegging nummer 113, overleg belangengroepering Repelakker. Wethouder Van Lankvelt beantwoordt de vragen.


    De heer Minten (CDA) stelt vragen over Ontwikkeling De Peel. Wethouder Van den Heuvel beantwoordt de vragen.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.


    Onderstaand een overzicht van de vergaderingen van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen welke in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen in de periode 8 december 2023 tot en met 8 februari 2024:

    • ODBN: 14 december 2023
    • AgriFood Capital: 14 december 2023
    • Stichting Natuurcentrum De Maashorst (subsidiëntenoverleg): 18 december 2023
    • BSOB: 21 december 2023

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er zijn geen mededelingen gedaan.

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er zijn geen onderwerpen geagendeerd voor beeldvorming.

  9. 9

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  10. 9.a.1

    De agendacommissie heeft ingestemd met het verzoek van de fractie van Gewoon Uden (heer Geerders) om het Ontwerpbestemmingsplan Voederheil te agenderen voor de vergadering van de commissie REF van 8 februari 2024. De fractie heeft signalen ontvangen dat het participatietraject bij dit ontwerpbestemmingsplan niet goed is verlopen. Bovendien geven Zeelandse ondernemers aan dat de afspraken die in het verleden met de gemeente Landerd zijn gemaakt, volgens hen niet zijn nagekomen.


    20240205: de heer Van der Westen (Boskamp & Willems Advocaten B.V.) maakt namens zijn cliënten Inter-Iberica B.V., Van Lith Transport B.V. en Ecom ICT gebruik van het inspreekrecht. De heer Van Tienen, namens Van Tienen, en de heer Van Meegen, namens de De Zeelandse Ondernemers Vereniging (ZOV) maken eveneens gebruik van het recht om in te spreken. 


    De stukken inzake het ontwerpbestemmingsplan zijn door de griffie als achtergrondinformatie bijgevoegd bij dit agendapunt en in te zien via de volgende link: Uitbreiding bedrijventerrein Voederheil 2024: Inhoudsopgave (gisnet.nl).


    20240208: op verzoek van het college van B&W zijn twee brieven van en aan de Zeelandse Ondernemersvereniging (ZOV) toegevoegd als bijlage bij dit agendapunt. 
    20240213: de inspreekbijdragen zijn door de griffie toegevoegd. 


    Overige door de griffie toegevoegde en als achtergrondinformatie te raadplegen documenten:

    Bijlagen

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De heer Geerders (Gewoon Uden) geeft een toelichting op de motivatie van de fractie op het verzoek aan de agendacommissie om het onderwerp Ontwerpbestemmingsplan Uitbreiding bedrijventerrein Voederheil 2024 te agenderen.


    De heer Van der Westen (Boskamp & Willems Advocaten B.V.) spreekt namens zijn cliënten Inter-Iberica B.V., Van Lith Transport B.V. en Ecom ICT in. Daarna spreekt de heer Van Tienen, namens Van Tienen, in. En vervolgens spreekt de heer Van Meegen, namens de De Zeelandse Ondernemers Vereniging (ZOV), in.


    Wethouder Van Heeswijk antwoordt naar aanleiding van vragen van de heer Geerders (Gewoon Uden) en de heer De Vroomen (VVD) dat hij met de Zeelandse Ondernemers Vereniging in gesprek gaat. Een afspraak daartoe staat gepland in maart van dit jaar.


    De vergadering wordt geschorst om 21.17 uur. De vergadering wordt heropend om 21.25 uur.

  11. 9.a.2

    Op 29 oktober 2020 heeft de voormalige gemeente Landerd besloten om, onder inhoudelijke voorwaarden, medewerking te verlenen aan het voornemen om aan de achterzijde van het perceel Schutsboomstraat 60, drie grondgebonden woningen te realiseren met de daarbij behorende parkeervoorzieningen. In het vigerend bestemmingsplan ‘’Kom Schaijk’’ is het perceel bestemd als ‘Wonen – Vrijstaand’, ‘Tuin’ en ‘Detailhandel’. Op de locatie waar de woningen gewenst zijn, ontbreekt een bouwvlak. Daarnaast is het gebruik van de locatie ten behoeve van meerdere woningen niet toegestaan. De activiteit waarop de plannen betrekking hebben, is in strijd met de regels van het eerdergenoemd vigerend bestemmingsplan. Het onderhavig bestemmingsplan vormt het nieuwe kader voor het plangebied én maakt de bouw van de gewenste woningen planologisch-juridisch mogelijk. Op 11 april 2023 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘’Schutsboomstraat 60 te Schaijk’’. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 13 april tot en met 24 mei 2023. Gedurende deze termijn zijn vier zienswijzen ontvangen.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen, zoals opgenomen in de ‘Nota van zienswijzen, ontwerpbestemmingsplan Schutsboomstraat 60, Schaijk’; 
     2. Het bestemmingsplan ‘Schutsboomstraat 60, Schaijk, met IMRO-codering: NL.IMRO.1991.BPsch2022Schutsong-VA01, (on)gewijzigd vast te stellen; 
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 22 februari 2024 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  12. 9.a.3

    Initiatiefnemer is voornemens de woning aan de Paus Joanneslaan 15, Uden uit te breiden met een aanbouw. Op basis van het geldende bestemmingsplan ‘Woongebieden Kom Uden 2022’ biedt het denkbeeldige bouwvlak nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden aan de oostzijde van de woning. Echter, wil initiatiefnemer graag uitbreiden door een aanbouw van 97 m² aan de achterzijde van de woning te realiseren. Door deze uitbreiding wordt het aantal van 63 m², het maximale toegestane m² aan bijgebouwen, aan de achterzijde overschreden. Om deze ontwikkeling toch mogelijk te maken, wordt het denkbeeldige bouwvlak van 44 m² aan de oostzijde van de woning aangepast door een deel van dit bouwvlak weg te bestemmen en deze m²’s toe te voegen aan de mogelijkheden voor het bouwen van bijgebouwen en overkappingen. Aan de oostkant van de woning wordt de bestemming ‘Tuin’ uitgebreid. Het wegbestemmen van het denkbeeldige bouwvlak is procedureel alleen mogelijk via een bestemmingsplanprocedure.


    Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 7 september 2023 tot en met 18 oktober 2023 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen tegen het bestemmingsplan.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan ‘Paus Joanneslaan 15, Uden’ ongewijzigd vast te stellen
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 22 februari 2024 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  13. 9.a.4

    Op 5 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Uden de Visie Lankes vastgesteld. De Visie bevat de grondslag en het afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap Lankes, met name het realiseren van woningen rondom zogeheten boerenerven. Inmiddels lopen hiervoor meerdere initiatieven. U heeft voor een aantal initiatieven al bestemmingsplannen vastgesteld. Het volgende initiatief dat heeft geresulteerd in een concrete ontwikkeling is een locatie aan de Nieuwstraat 31. Het hiervoor opgestelde bestemmingsplan bevat een nieuw ‘boerenerf’ met acht nieuwe woningen. De bestaande woning zal worden gesloopt. Ook is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het plangebied. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan hebben vanaf 9 november 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Nieuwstraat 31 Volkel gewijzigd vast te stellen; 
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen; 
    3. Het beeldkwaliteitsplan gewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 22 februari 2024 te plaatsen.

  14. 9.a.5

    Op 5 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Uden de Visie Lankes vastgesteld. De Visie bevat de grondslag en het afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap Lankes, met name het realiseren van woningen rondom zogeheten boerenerven. Inmiddels lopen hiervoor meerdere initiatieven. U heeft voor een aantal initiatieven al bestemmingsplannen vastgesteld. Het volgende initiatief dat heeft geresulteerd in een concrete ontwikkeling is een locatie aan de Nieuwstraat 33. Het hiervoor opgestelde bestemmingsplan bevat een nieuw ‘boerenerf’ met twee nieuwe woningen. De bestaande woning zal worden gesloopt. Ook is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het plangebied. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan hebben vanaf 9 november 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Nieuwstraat 33 Volkel gewijzigd vast te stellen;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    3. Het beeldkwaliteitsplan ongewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 22 februari 2024 te plaatsen.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  15. 9.a.6

    Het grondbeleid van de gemeente Maashorst schrijft voor dat jaarlijks de grondprijzen geactualiseerd moeten worden. Deze werkwijze is opgenomen in de Nota Grondbeleid. De grondprijzen worden jaarlijks getoetst door een externe taxatiecommissie: deze bestaat uit twee taxateurs van twee verschillende bureaus en een (jaarlijks wisselende) lokale makelaar. Er wordt onderscheid in prijs gemaakt als gevolg van bijvoorbeeld verschil in bebouwingsmogelijkheden, perceelskenmerken en locatie.


    De raad stelt de grondprijzen vast.


    20240207: per abuis is in het adviesrapport van de taxatiecommissie op pagina 34 van bijlage 1 (Grondprijsadvies 2024 Woningbouw) de procentuele afwijking van de grondprijs voor vrijstaande woningen in Odiliapeel en Reek onjuist weergegeven. Dit dient -0,34% i.p.v. +0,34% te zijn.
    NB: Dit heeft verder geen effect op de vast te stellen grondprijzen. De geadviseerde grondprijzen zoals ook opgenomen in bijlage 3 zijn correct weergegeven.

    Voorgesteld besluit

    1. De grondprijzen bouwkavels 2024 vast te stellen zoals opgenomen in bijlage 3 en daarmee aan te sluiten bij het advies van de taxatiecommissie voor grondprijzen 2024.
    2. Prijsafspraken in lopende reserveringen/opties/overeenkomsten te respecteren gedurende de looptijd van de gemaakte afspraken.
    3. Het college te mandateren om in voorkomende gevallen met maximaal 25% van de grondprijzen 2024 uit bijlage 3 af te wijken op voorwaarde dat de afwijkende grondprijs marktconform is.


    Deze bevoegdheid geldt enkel als:
    · een kavel een incourante ligging heeft;
    · een kavel een incourante vorm heeft;
    · reststroken bij kavels aanwezig zijn;
    · een bedrijfskavel verkocht kan worden aan een bedrijf met een groot aantal arbeidsplaatsen en/of uit concurrentieoverwegingen.
    In gevallen afwijkend op de bovengenoemde uitzonderingen zal het college vooraf met een raadsinformatiebrief naar de raad dienen te komen, waarbij marktconformiteit aangetoond moet worden.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 22 februari 2024 te plaatsen.

  16. 10

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter sluit de vergadering om 21.35 uur.