Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Ruimte, Economie en Financiën

donderdag 16 mei 2024

19:30 - 22:30

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Er is een bericht van verhindering van de heer Segers (SP), de heer De Vroomen (VVD), de heer Maathuis (Voor de Dorpen), de heer Van Tiel (UdenPlusLanderd) en de heer Akdeniz (JongMaashorst)

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.

  2. 2

    De commissie wordt gevraagd de conceptagenda vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de agenda ongewijzigd vast.

    Voor de agendapunten 9b Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Zeeland, Udenseweg ong. (naast nr. 1), 9c Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan De Kuipersweg Zeeland, 9f Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Uden, Torenweg 3, 9g Raadsvoorstel Vaststellen bestemmingsplan Sonhofweg 5-7 Uden heeft geen van de fracties aangegeven bespreking te wensen. De commissie adviseert deze agendapunten zonder beraadslaging als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 23 mei 2024.

  3. 3

    Inwoners kunnen tijdens dit agendapunt het woord voeren (spreekrecht) over niet geagendeerde onderwerpen het werkveld van de commissie betreffende. Er kan ook ingesproken worden over onderwerpen die op de agenda staan. Het inspreken geschiedt dan bij aanvang van het betreffende agendapunt.


    Insprekers dienen zich anderhalve dag voor de vergadering bij de commissiegriffier aan te melden.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er wordt geen gebruik gemaakt van het recht om in te spreken over een niet- geagendeerd onderwerp.

  4. 4

    De commissie wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt de besluitenlijst ongewijzigd vast.

  5. 5

    De commissie wordt gevraagd het overzicht met openstaande toezeggingen en moties vast te stellen.

    Besluit

    De commissie stelt het overzicht van toezeggingen vast. Het overzicht van moties wordt gewijzigd vastgesteld, de motie over de tunnel N264 wordt aangehouden.

    Mevr. Lukassen (GroenLinks) verzoekt de motie over tunnel over N264 wordt aangehouden op de lijst.


    Dhr. van Hout (UdenPlusLanderd) verzoekt dat er vaart wordt gemaakt met de inhoud van motie 27 parkeerterrein achter basisschool en speelplaats


    Daarnaast verzoekt dhr. van Hout het college rondom motie 51 plan Udense weg de buurt uitnodigen voor gesprek.

  6. 6

    Commissieleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk via de griffie bij de voorzitter van de vergadering. Er vindt geen debat plaats.


    De heer Geerders heeft vragen voor de rondvraag aangekondigd over de verkeerssituatie aan de Botermarkt en een rondvraag over de Blauwe zone Missizusterslaan. 


    Mevrouw Lukassen heeft een rondvraag aangekondigd over de verkeersremmende maatregelen aan de Vloetstraat.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De heer Geerders stelt vragen over de verkeerssituatie aan de Botermarkt en een rondvraag over de Blauwe zone Missizusterslaan. De wethouder beantwoordt de vragen.


    Wethouder van den Heuvel geeft aan de vragen over de Botermarkt schriftelijk te beantwoorden.
    Wethouder van den Heuvel beantwoord de vragen over de situatie rondom de blauwe zone. De heer Geerders verzoekt om terugkoppeling van de gesprekken wanneer deze plaatsgevonden hebben. 


    Mevrouw Lukassen stelt een rondvraag over de verkeersremmende maatregelen aan de Vloetstraat. De wethouder beantwoordt de vragen. De wethouder komt terug op de termijn waarop actie wordt ondernomen.

  7. 7

    De portefeuillehouder van algemeen of dagelijks bestuur van een gemeenschappelijke regeling of van een samenwerkingsverband of raadsleden die zitting hebben in een gemeenschappelijk klankbordgroep informeert/ informeren de raad over belangrijke ontwikkelingen bij gemeenschappelijke regelingen en andere samenwerkingsverbanden.


    Onderstaand een overzicht van de vergaderingen in de periode 29 maart tot en met 16 mei 2024 van (het Algemeen Bestuur van) de verbonden partijen, welke in het taakveld van de commissie Ruimte, Economie en Financiën vallen:

    • BSOB: 29 maart 2024
    • ODBN: 3 april 2024
    • RNOB Klankbordgroep: 17 april 2024

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Mevrouw Lukassen geeft een terugkoppeling van de klankbordgroep RNOB.

  8. 8

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er zijn geen onderwerpen voor de beeldvorming geagendeerd.

  9. 9

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de commissievergadering voor dit agendapunt wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. Het aanmelden van een agendapunt, met motivatie en bespreekdoel, kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  10. 9.a

    De Omgevingsvisie is een plan waarin staat hoe gemeente Maashorst met de leefomgeving in onze gemeente wil omgaan. Waar komen huizen en bedrijven? Hoe beschermen we de natuur? En hoe zorgen we dat inwoners gezond oud kunnen worden? Het is dus een heel breed plan die gaat over thema’s als ruimte, water, milieu, natuur, landschap, wonen, gezondheid, verkeer, mobiliteit en cultureel erfgoed.


    De Omgevingsvisie stelt dus kaders en randvoorwaarden. Dit helpt de gemeente om keuzes te maken in wat ze wel en niet doen binnen deze thema’s. En ook hóe ze dat doen. Aan het plan is 2,5 jaar gewerkt samen met inwoners, bedrijven, organisaties en medewerkers van de gemeente. In dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de gemeenteraad of ze ‘ja’ willen zeggen tegen dit raadsvoorstel.


    Mooi om te weten: de gemeente heeft dit plan opgesteld, omdat door een nieuwe wet alle gemeenten verplicht zijn een Omgevingsvisie te maken. Vanaf 1 januari 2024 hebben gemeente 3 jaar de tijd om zo’n visie te maken. Gemeente Maashorst wilde zo snel mogelijk over een visie beschikken, zodat ze vanaf het begin de juiste keuzes kunnen maken. Daarom zijn ze 2,5 jaar geleden begonnen aan het plan.


    Op het plan kon een formele reactie, 'zienswijze', worden ingediend. In de zienswijze kan worden aangeven met welke punten je het eens bent en met welke niet. Er zijn 57 zienswijzen ingediend. In de nota van zienswijzen staat wat de gemeente met de zienswijze heeft gedaan. De ontwerp Omgevingsvisie is naar aanleiding daarvan daar waar dit nodig werd gevonden aangepast. De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage heeft over de Omgevingseffect rapportage geadviseerd. Dat advies is toegevoegd aan de stukken bij het voorstel.


    Het plan is nu zover dat de raad wordt gevraagd de Omgevingsvisie vast te stellen.


    24-4-2024: het college heeft op 22 april 2024 een aangepaste nota van zienswijzen vastgesteld. Bij zienswijze 16 stond als indiener “Zienswijze 16 - Buurtvereniging Pastoor van Winkelstraat”. Dit was niet juist. De zienswijze is niet namens de buurtvereniging maar op persoonlijke titel namens meerdere buurtbewoners ingediend. Dit is nu aangepast. De zienswijze titel is daarom aangepast naar ‘Zienswijze 16”.


    3-5-2024: de griffie heeft een ingekomen stuk van een inwoner van Reek bijgevoegd.


    Er hebben zich twee insprekers gemeld voor dit agendapunt.

    Voorgesteld besluit

    1. De Omgevingsvisie gewijzigd vast te stellen; 
    2. De Omgevingseffectrapportage gewijzigd vast te stellen; 
    3. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen.

    Besluit

    De commissie adviseert het raadsvoorstel als bespreekstuk te agenderen voor de raadsvergadering 23 mei 2024.

    Er zijn twee insprekers die gebruik maken van het inspreekrecht.



    Dhr. Prinssen (VVD) vraagt het woord geurhinder te wijzigen in geuremissie. 
    Dhr. De Jong (PRO) vraagt het college hoe bewaakt kan worden dat de in de zienswijze ingebrachte punten niet verloren gaan. 
    Mevr. Lukassen geeft aan dat de fractie overweegt de punt 1 en 3 van de inspreker van den Bogert in te brengen. En vraagt hoe de wethouder hier naar kijkt. 
    Dhr. Derks (CDA) ziet hun inbreng in beeldvormende avonden terug in de omgevingsvisie. Hij vraagt of de wethouder kan aangeven of er bij het nationaal overleg Ruimte en Defensie rekening wordt gehouden met de relatie tussen volksgezondheid en geluidsimpact.
    Dhr. Snoeks (SP) vraagt naar de reactie op de insprekers. Daarnaast vraagt hij naar de alternatieve voor de auto en de kosten daarvan. 


    Wethouder van Lankvelt beantwoord de gestelde vragen. Hij geeft aan bereid te zijn het woord emissie te wijzigen in hinderen en de namen van de plaatsen aan te passen.

  11. 9.b

    In Zeeland, naast de Udenseweg nummer 1, wil een initiatiefnemer graag een vrijstaande patiobungalow bouwen naast de woning die er al staat. De gemeente heeft onderzocht of dit kan en alle onderzoeken tonen aan dat het mag. De initiatiefnemer heeft ook alle omwonenden geïnformeerd over het plan. Als je een plan maakt, dan kan iedereen zes weken lang het plan bekijken. Als je een opmerking hebt over het plan of je bent het er niet mee eens, dan kun je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in.


    Twee partijen hebben dat gedaan. De twee partijen hebben een reactie gekregen op hun zienswijze en ze zijn tevreden over deze reactie. Het plan is door de zienswijzen ook op een paar kleine punten aangepast. Het plan is nu zover dat de gemeenteraad er een beslissing over mag nemen. Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de nota van zienswijzen en het bestemmingsplan Zeeland, Udenseweg ong. (naast nr. 1) gewijzigd vast te stellen;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  12. 9.c

    In dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen het wijzigen van een bestemmingsplan. In Zeeland, aan de Kuipersweg 15, staat een sierteelt- en boomkwekerij. Een persoon wil met die kwekerij stoppen, de silo’s afbreken en de bedrijfsgebouwen die overblijven gebruiken als opslagplaats. Ook wil die persoon een mantelzorgwoning plaatsen.


    Een stuk grond heeft een bepaalde functie. Alles wat je daar doet, bouwt of afbreekt, moet passen binnen dit zogeheten bestemmingsplan. De bestemming van Kuipersweg 15 is ‘agrarisch’. De plannen van de initiatiefnemer passen niet bij deze functie. Daarom heeft die persoon gevraagd of het bestemmingsplan veranderd kan worden naar ‘wonen’. Het college van de gemeente heeft dit onderzocht en geeft aan dat dit kan. In het raadsvoorstel leggen ze uit waarom zij dit vinden. Door de Gasunie heeft in een zienswijze aangegeven wat zij van de plannen vindt.


    Aan de raad wordt gevraagd om 'ja' te zeggen tegen dit bestemmingsplan.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota van zienswijzen;
    2. Het bestemmingsplan ‘De Kuipersweg Zeeland’ gewijzigd vast te stellen;
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    Er vindt geen beraadslaging over dit onderwerp plaats.

  13. 9.d

    In dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen een bestemmingsplan. In Schaijk, achter het pand aan de Pastoor van Winkelstraat 13, ligt een braakliggend terrein. Een persoon wil op die plek graag drie woningen bouwen. Je mag alleen iets bouwen als dat past binnen het bestemmingsplan.


    Dat was niet geval. Daarom heeft die persoon gevraagd of het bestemmingsplan gewijzigd kan worden. Er is onderzoek gedaan of dit kan en het kan. Ook zijn er geen bezwaren (zienswijzen) gekomen vanuit de omgeving op dit plan. Omdat deze stappen zijn doorlopen, kan nu de raad er een besluit over nemen. In het raadsvoorstel lees je meer over het plan.


    De raad wordt gevraagd om 'ja' te zeggen tegen dit plan en daarmee het bestemmingsplan vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan ‘Inbreiding Pastoor van Winkelstraat 13’ (NL.IMRO.1991. BPschPastrvW13-VA01) ongewijzigd vast te stellen
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    De heer van Zuilen (GroenLinks) geeft aan dat de schriftelijke beantwoording van de technische vragen geen verdere vragen oproept.

  14. 9.e

    In Uden, op de hoek van de Leeuweriksweg en de Land van Ravensteinstraat, stond eerst een politiebureau, brandweerkazerne en een basisschool. De gemeente wil daar nu 130 woningen bouwen, samen met een halfverdiepte parkeergarage en ruimtes voor (para)medische zorg en een buurtkamer. Ze willen hiermee ook de verbinding met de wijk Hoevenseveld, het centrum en het Bevrijdingspark verbeteren.


    De gemeente heeft deze wens uitgewerkt in een plan met een ontwerp. Ook hebben zij met de omgeving gesproken over het plan. Iedereen kon zes weken lang het plan bekijken. Als je een opmerking hebt over het plan of je bent het er niet mee eens, dan kun je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. Dit heeft niemand gedaan. Met dit raadsvoorstel wordt aan de gemeenteraad gevraagd om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.


    20240429 noot van de griffie: bijlage 1 Verbeelding is vervangen door een bijlage voorzien van voorleesfunctie.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Leeuweriksweg – Land van Ravensteinstraat gewijzigd vast te stellen;
    2. Voor dit plan geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    De heer Snoeks (SP) stelt een vraag over de vervuiling en de kosten daarvan. De heer Derks (CDA) vraagt naar de huisvestiging van de huidige bewoners. Wethouder van Lankvelt geeft aan de kosten voor de vervuiling voor de gemeente zijn. Er komt in de loop van het jaar duidelijkheid over de huisvestiging van de bewoners. De planning blijft overeind staan.


    Mevrouw Lukassen (GroenLinks) bedankt voor de snelle beantwoording van de vragen.

  15. 9.f

    In dit raadsvoorstel wordt aan de gemeenteraad gevraagd om ‘ja’ te zeggen tegen het wijzigen van een bestemmingsplan. In Uden, aan de Torenweg 3, staat een varkenshouderij. Een persoon wil met die varkenshouderij stoppen en er een recreatiepark starten met camper- en kampeerplaatsen en vakantiehuisjes.


    Een stuk grond heeft een bepaalde functie. Alles wat je daar doet, bouwt of afbreekt, moet passen binnen dit zogeheten bestemmingsplan. De bestemming van Torenweg 3 is ‘agrarisch’. De plannen van die persoon passen niet bij deze functie. Daarom heeft die persoon gevraagd of het bestemmingsplan veranderd kan worden naar ‘recreatie’. Het college van de gemeente heeft dit onderzocht en geeft aan dat dit kan. In het raadsvoorstel leggen ze uit waarom zij dit vinden. 


    Iedereen kon zes weken lang het plan bekijken. Als je een opmerking hebt over het plan of je bent het er niet mee eens, dan kun je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. Dit heeft niemand gedaan.


    Aan de raad wordt gevraagd om 'ja' tegen het plan te zeggen en daarmee het bestemmingsplan vast te stellen.

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. het bestemmingsplan Uden, Torenweg 3 ongewijzigd vast te stellen;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  16. 9.g

    In Uden, aan Sonhofweg 5-7, wil de initiatiefnemer op die locatie het bedrijf verkleinen, van de bedrijfswoning een burgerwoning maken én het terrein vergroenen. Hiervoor is een ontwerp en een plan gemaakt. In dit plan staat onder andere dat ze gebouwen willen slopen, nieuwe panden willen bouwen en overbodige inritten en verhardingen willen verwijderen.


    Iedereen kon het plan zes weken lang bekijken. Als je een opmerking hebt over het plan of je bent het er niet mee eens, dan kun je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. Dit heeft niemand gedaan. Het plan is nu dus zover dat de gemeenteraad er een beslissing over mag nemen. Met dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de nota van wijzigingen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Sonhofweg 5-7 Uden’ gewijzigd vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  17. 9.h

    In Zeeland, aan Graspeel 49, wil de initiatiefnemer graag een paardenfokkerij en een hondenfokkerij starten. Hiervoor hoeft niks nieuws gebouwd te worden: deze fokkerijen komen terecht in de gebouwen die al op dit adres staan. Het perceel heeft verder een agrarische functie. Dat betekent dat alles wat je op dit perceel bouwt en doet, moet passen bij die functie. De fokkerijen passen binnen deze functie. Het gaat hier dan ook om een lichte planologische aanpassing van de geldende planologische regels.


    Iedereen kon het plan zes weken lang bekijken. Als je een opmerking hebt over het plan of je bent het er niet mee eens, dan kun je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. Dit heeft niemand gedaan. Het plan is nu dus zover dat de gemeenteraad er een beslissing over mag nemen. Met dit raadsvoorstel wordt de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit plan.

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Graspeel 49, Zeeland met identificatienummer NL.IMRO.1991.BPGraspeel49 voor ongewijzigde vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen

    Besluit

    De commissie adviseert dit voorstel als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 23 mei 2024 te zetten.

    Er vindt geen beraadslaging over dit agendapunt plaats.

  18. 10

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter sluit de vergadering.