- Locatie
Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)
- Voorzitter
- Hans van der Pas
- Toelichting
-
Planning & Control
De vergadering is terug te bekijken via Raadsvergadering (royalcast.com) - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter opent de raadsvergadering om 15:00 uur. Hij deelt mede dat er berichten van verhindering zijn ontvangen van de heer Benneker (Voor de Dorpen) en de heer Bethlehem (FVD Maashorst). Verder heeft de heer Prinssen (VVD) aangegeven dat hij de vergadering rond 17.00 uur moet verlaten.
Daarnaast staat de voorzitter stil bij het feit dat dit de laatste raadsvergadering is van mevrouw Britt van Lanen, die tijdelijk vervanger is van mevrouw Bo van Lanen als raadslid voor Jong Maashorst. De inzet van mevrouw Britt van Lanen wordt ondersteund met een bloemetje.
Hiernaast geeft de heer Van Tiel (Jong Maashorst) als voorzitter van de auditcommissie een terugkoppeling van de vergadering van de auditcommissie van 1 juli 2024. Hij licht onder andere toe dat de auditcommissie een positief advies geeft aan de gemeenteraad over de Programmarekening 2023.
-
2
Besluit
De raad besluit om de bespreekpunten in de volgende volgorde te behandelen:
- agendapunt 4.a Raadsvoorstel Uitgangspuntennotitie Migratieopgaven;
- agendapunt 4.d Raadsvoorstel Programmarekening 2023 gemeente Maashorst;
- agendapunt 4.c Raadsvoorstel 1e tussentijdse rapportage 2024;
- agendapunt 4.b Raadsvoorstel Kadernota 2025.
Voor het overige stelt de raad de agenda ongewijzigd vast.
De heer Derks (CDA) wordt door het lot aangewezen als degene die bij een hoofdelijke stemming het eerst zijn stem zal uitbrengen.
De voorzitter stelt voor om de volgorde van de financiële producten om te draaien, omdat de 1e tussentijdse rapportage 2024 voortborduurt op de Programmarekening 2023, en de Kadernota 2025 weer voortborduurt op de 1e tussentijdse rapportage 2024 en de Programmarekening 2023. De raad gaat hiermee akkoord.
-
3
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.
Bijlagen
Besluit
De raad besluit tot afdoening van de ingekomen stukken overeenkomstig de daarbij aangeven voorstellen.
De heer Van Tiel (UdenPlusLanderd) vraagt aandacht voor ingekomen stuk 1052, een brief van een inwoner van de gemeente Maashorst over Wateroverlast Oventje Zeeland. Hij verzoekt het college dit onder de aandacht te brengen van de ODBN.
-
4
Door de agendacommissie zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.
-
4.a
De gemeente heeft een Uitgangspuntennotitie Migratieopgaven opgesteld. Hierin staat omschreven waar de gemeente op let bij het zoeken naar en het ontwikkelen van opvanglocaties voor migranten. Ook is in een ander plan vastgelegd hoe de gemeente hierover communiceert en participeert. De uitgangspunten zijn samen met de gemeenteraad bepaald tijdens een bijeenkomst. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad of ze ‘ja’ willen zeggen tegen deze notitie en dit plan.
Verder vraagt de gemeente nog iets anders. Als de gemeente bijzondere bebouwing wil regelen die niet past in het omgevingsplan, dan is het namelijk nodig dat de gemeenteraad advies geeft. In dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de raad of zij wil overwegen om geen gebruik te maken van deze adviesrol, als het gaat om het realiseren van mogelijke opvanglocaties die volledig voldoen aan de uitgangspunten. De gemeente blijft de raad uiteraard wel informeren over deze locaties en het proces.
25 juni 2024: de heer Snoeks (SP) heeft een amendement aangekondigd over de adviesrol van de raad bij buitenplanse omgevingsactiviteiten Oekraïnehuisvesting.
27 juni 2024: in verband met staking van de stemmen tijdens de raadsvergadering van 27 juni 2024, is het nemen van een beslissing op het amendement en het raadsvoorstel uitgesteld tot de raadsvergadering van 4 juli 2024.
Stemuitslag
voorFractie CDA (5), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (3), Fractie Groen Links (1)tegenFractie Gewoon Uden (2), Fractie SP (3)Bijlagen
Voorgesteld besluit
- In te stemmen met de Uitgangpuntennotitie Migratieopgaven als ‘beleid Opvanglocaties Migratie’, en het communicatie- en participatiekader, en;
- Af te zien van de mogelijkheid van advies bij aanvragen voor een buitenplanse omgevingsactiviteit, bij het bepalen van Oekraïnehuisvesting die gerealiseerd wordt binnen de vastgestelde uitgangpuntennotitie Migratieopgaven.
Besluit
Het Amendement Adviesrol raad bij buitenplanse omgevingsactiviteiten Oekraïnehuisvesting wordt verworpen met 12 stemmen voor (de heer Van der Ven van Voor de Dorpen, de heren Prinssen en De Vroomen van VVD, SP, Gewoon Uden, UdenPlusLanderd, PRO en GroenLinks) en 17 stemmen tegen (Jong Maashorst, CDA, Maashorst Vooruit, de heer Maathuis van Voor de Dorpen en mevrouw Francken van VVD).
Hierna besluit de raad:
- In te stemmen met de Uitgangpuntennotitie Migratieopgaven als ‘beleid Opvanglocaties Migratie’, en het communicatie- en participatiekader, en;
- Af te zien van de mogelijkheid van advies bij aanvragen voor een buitenplanse omgevingsactiviteit, bij het bepalen van Oekraïnehuisvesting die gerealiseerd wordt binnen de vastgestelde uitgangpuntennotitie Migratieopgaven.
De heer Maathuis (Voor de Dorpen) legt bij het stemmen op het amendement als stemverklaring af dat hij positief staat tegenover het amendement, maar dat hij toch zal tegenstemmen. Dit omdat hij niet het risico wil lopen dat de uitgangspunten niet gevolgd worden. Hij heeft het vertrouwen dat het college de juiste beslissing neemt en de raad meeneemt waar dit nodig is.
Het voorstel wordt aangenomen met 24 stemmen voor (Jong Maashorst, CDA, Maashorst Vooruit, Voor de Dorpen, VVD, UdenPlusLanderd, PRO en GroenLinks) en 5 stemmen tegen (SP en Gewoon Uden).
Amendementen
Titel Adviesrol raad bij buitenplanse omgevingsactiviteiten Oekraïnehuisvesting -
4.b
De Kadernota is een kaderstellend document waarin de raad het college richting kan geven omtrent het te volgen beleid en de invulling van het bestedings- en dekkingsplan en de keuzes met financiële gevolgen. De (financiële) ontwikkelingen, zoals geschetst in het bestedings- en dekkingsplan 2024-2028 is de op dit moment meest actuele informatie.
Het document is bijgevoegd en is digitaal te lezen via Pepperflow: Kadernota 2025 | Kadernota 2025 | Maashorst (begrotingsapp.nl)
Stemuitslag
voorFractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (3), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De Kadernota 2025 vast te stellen.
- In te stemmen met de daarin opgenomen financieel technische uitgangspunten.
- Het college opdracht te geven om aan de hand van de in de Kadernota beschreven kaders de Programmabegroting 2025 op te stellen.
- De 15e begrotingswijziging 2024 vast te stellen.
Besluit
De raad schorst de vergadering van 16:58 tot 17:50 uur, van 19:00 tot 19:47 uur en van 21:47 tot 22:05 uur.
De raad besluit hierna:
- De Kadernota 2025 vast te stellen.
- In te stemmen met de daarin opgenomen financieel technische uitgangspunten.
- Het college opdracht te geven om aan de hand van de in de Kadernota beschreven kaders de Programmabegroting 2025 op te stellen.
- De 15e begrotingswijziging 2024 vast te stellen.
Op de moties besluit de gemeenteraad als volgt:
- de motie ‘Grondprijs sociale koopwoningen’ wordt unaniem aangenomen;
- de motie ‘Ontwikkelperspectief Volkel’ wordt aangenomen met 25 stemmen voor (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, VVD, SP, Gewoon Uden, UdenPlusLanderd, PRO en GroenLinks) en 3 stemmen tegen (Maashorst Vooruit);
- de motie ‘Groene leges’ wordt aangenomen met 19 stemmen voor (Jong Maashorst, CDA, Maashorst Vooruit, UdenPlusLanderd, PRO en GroenLinks) en 9 stemmen tegen (Voor de Dorpen, VVD, SP en Gewoon Uden);
- de motie ‘Bouw (nog meer)’ wordt verworpen met 4 stemmen voor (SP en GroenLinks) en 24 stemmen tegen (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, VVD, Gewoon Uden, UdenPlusLanderd en PRO); en
- de motie ‘Bouw betaalbaar’ wordt unaniem aangenomen.
Dit agendapunt is na agendapunt 4.c besproken.
De heer Prinssen verlaat de vergadering om 16:58 uur.
Naar aanleiding van vragen van diverse raadsleden over het toevoegen van een structureel bedrag aan het formatiebudget, zegt burgemeester Van der Pas toe dat de raad in oktober 2024 nader geïnformeerd wordt over hoe de nieuwe ambtelijke organisatie eruitziet.
Naar aanleiding van vragen van mevrouw Lukassen (GroenLinks) en de heer Bongaerts (CDA) zegt wethouder Van Heeswijk toe in gesprek te gaan met de marktmeester over ontwikkelingen op de Udense weekmarkt, waaronder de indeling van de markt, en de uitkomst hiervan terug te koppelen aan de raad.
Op vragen van diverse raadsleden zegt wethouder Van Lankvelt toe dat hij na de zomer een stand van zaken geeft van MFA Uden-Zuid.
De moties ‘Groen-blauwe diensten door agrariërs inwoners’ en ‘Suïcidepreventiebeleid’ worden ingetrokken.
De motie ‘Sociale huurwoningen op bouwlocaties ‘PNEM-gebouw’ en ‘Van Donzel’’ wordt aangehouden.
Het voorstel wordt unaniem aangenomen. Hierbij worden verschillende stemverklaringen afgelegd:
- de heer De Vroomen (VVD) legt als stemverklaring af dat hij kan instemmen met de Kadernota, met de restrictie dat hij het niet eens is met de hoogte en het verhogen van de OZB met 10% en cumulatief nog hoger. Hij geeft aan te hopen dat het college mogelijkheden ziet om dit te verlagen;
- de heer Geerders (Gewoon Uden) sluit zich aan bij de stemverklaring van de heer De Vroomen;
- de heer Van Tiel (UdenPlusLanderd) geeft aan in te stemmen met de Kadernota, maar blijft het een punt vinden dat er geen bezuinigingsparagraaf is. UdenPlusLanderd zal zich kritisch opstellen bij de Programmabegroting 2025 en bij de OZB-verhoging van 10%;
- de heer Segers (SP) geeft aan dat de Kadernota uitgebreider besproken zou worden, omdat de Programmabegroting in beton gegoten is, maar dat hij nu ervaart dat de Kadernota dichtgetimmerd is. Dit haalt volgens hem het open kader weg, waarmee de ruimte om richting te geven afneemt.
Bij de motie ‘Ontwikkelperspectief Volkel’ legt de heer Van Tiel (Jong Maashorst) als stemverklaring af dat het uitgangspunt nieuw voor oud is, en dat het aannemen van de motie betekent dat iets anders niet gedaan kan worden. Wellicht dat er bij de Programmabegroting hiervoor een voorstel kan worden gedaan, zo zegt hij.
Moties
Titel Bouw (nog meer) Bouw betaalbaar Groen-blauwe diensten door agrariërs/inwoners (ingetrokken) Groene Leges Grondprijs sociale koopwoningen/betaalbare koopwoningen Ontwikkelperspectief Volkel Samen met Area realiseren van sociale huurwoningen op de bouwlocaties ‘PNEM-gebouw’ en ‘Van Donzel’ (aangehouden) Suïcidepreventiebeleid (ingetrokken) Toezeggingen
Titel Nieuwe ambtelijke organisatie Ontwikkelingen Udense weekmarkt Stand van zaken MFA Uden-Zuid -
4.c
In dit document uit de P&C-cyclus van Maashorst rapporteren we alle bij ons bekend zijnde financiële afwijkingen tot en met medio/maart/april. Het betreft alleen afwijkingen van bestaand beleid. Dus geen nieuwe beleidsvoorstellen, wensen en dergelijke.
De dekking van dit voorstel wordt betrokken bij de Kadernota 2025. Alle afwijkingen van meer dan € 100.000 per taakveld worden toegelicht.
De rapportage is bijgevoegd en er is een link naar Pepperflow: 1e tussentijdse rapportage 2024 | 1e tussentijdse rapportage 2024 | Maashorst (begrotingsapp.nl).
Het voorstel wordt tevens geagendeerd voor de vergadering van de auditcommissie van 20 juni 2024.
Stemuitslag
voorFractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (3), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (3), Fractie Groen Links (1)Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De 1e tussentijdse rapportage 2024 vast te stellen.
- De kredieten zoals opgenomen in deze rapportage beschikbaar te stellen.
- De 14e begrotingswijziging 2024 vast te stellen.
Besluit
- De 1e tussentijdse rapportage 2024 vast te stellen.
- De kredieten zoals opgenomen in deze rapportage beschikbaar te stellen.
- De 14e begrotingswijziging 2024 vast te stellen.
Dit agendapunt is na agendapunt 4.d besproken. Op het voorstel is unaniem besloten.
-
4.d
In deze bestuurlijke hoofdlijn staan de belangrijkste resultaten uit de programmarekening van Maashorst. Er wordt teruggekeken op het tweede jaar als gemeente: een jaar waarin is gebouwd aan een fundament voor de nieuwe organisatie. Een jaar waarin projecten als 'nieuwe verkiezingen' en 'opvang asielzoekers' zijn uitgevoerd. Als uitvloeisel van de samenvoeging van Landerd en Uden is ook bijna al het beleid geharmoniseerd. Daarnaast is er gewerkt aan de realisatie van het uitvoeringsprogramma.
De programmaverantwoording 2023, de bestuurlijke hoofdlijn en de verschillenanalyse liggen nu voor. Deze zijn te vinden op Programmarekening 2023 (gemeentemaashorst.nl). Een pdf van de programmarekening is ook toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering.
Het voorstel wordt tevens geagendeerd voor de vergadering van de auditcommissie van 1 juli 2024.
2 juli 2024: de programmarekening inclusief controleverklaring van de accountant is toegevoegd. Ook het definitieve accountantsverslag is toegevoegd.
Stemuitslag
voorFractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (3), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (3), Fractie Groen Links (1)Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Programmarekening 2023 vast te stellen
2. Van het positieve resultaat van € 11.443.853 onderstaande budgetten te bestemmen voor 2024
- Middelen uitvoeringskosten van de Omgevingswet 357.069
- Middelen voor de uitvoeringskosten van de gebiedsgerichte aanpak 40.529
- Middelen voor meerkosten Oekraïne 63.711
- Middelen voor maatschappelijke begeleiding van statushouders 59.250
- Niet bestede budget Migratie voor de inzet van het programma Migratie in 2024 500.000
- Middelen t.b.v. de snelheidsremmende maatregelen Udenseweg en de Pastoor van Winkelstraat 40.000
- Middelen t.b.v. de verdere realisatie van het akkoord GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) 220.500
- Restantmiddelen voor de afwikkeling van het project harmonisatie huur voor sportverenigingen 60.000
- Voor de in 2024 op te stellen onderhoudsvoorzieningen sportvelden 112.000
- Om in 2024 weer in de voorziening onderhoud groen te storten 289.000
- Restantmiddelen om het IZA (Integraal Zorgakkoord) vorm te geven 378.800
- Project Ondersteuning Gedupeerden (om de gedupeerden verder te ondersteunen) 90.000
- Gerealiseerde voordelen van het Oekraïne project om te herinvesteren in dit project 1.200.000
- Restantbedrag duurzaamheid ter afronding van een aantal duurzaamheidsopdrachten die in 2023 zijn verstrekt 56.000
- Restantbudget casco omgevingsplan voor desbetreffende werkzaamheden 74.000
- Restantbudget voor de analyse van agrarische verdienmodellen 17.000
- Vertraagde aanschaf van een nieuw vastgoedsysteem 50.000
3. Het resterende resultaat van € 7.835.994 toe te voegen aan de algemene reserve
4. De 12e begrotingswijziging 2024 vast te stellenBesluit
1. Programmarekening 2023 vast te stellen
2. Van het positieve resultaat van € 11.443.853 onderstaande budgetten te bestemmen voor 2024- € 357.069 extra ontvangen middelen voor de invoeringskosten van de Omgevingswet
- € 40.529 extra ontvangen middelen voor de uitvoeringskosten van de gebiedsgerichte aanpak
- € 63.711 extra ontvangen middelen voor de meerkosten Oekraïne binnen het sociaal domein
- € 59.250 extra ontvangen middelen voor maatschappelijke begeleiding van statushouders
- € 500.000 van het niet bestede budget Migratie voor de inzet van het programma Migratie in 2024
- € 40.000 restant middelen ten behoeve van de snelheidsremmende maatregelen Udenseweg en de Pastoor van Winkelstraat
- In totaal € 220.500 van niet bestede middelen ten behoeve van de verdere realisatie van het akkoord GALA (Gezond en Actief Leven Accoord)
- € 60.000 van de restantmiddelen voor de afwikkeling van het project harmonisatie huur voor sportverenigingen
- € 112.000 voor het in 2024 op te stellen onderhoudsvoorziening sportvelden
- € 289.000 om in 2024 weer in de voorziening onderhoud groen te storten
- € 378.800 restantmiddelen om het IZA (Integraal Zorgakkoord) vorm te geven
- € 90.000 restantbudget van het Project Ondersteuning Gedupeerden om de gedupeerden verder te ondersteunen
- € 1.200.000 van de gerealiseerde voordelen van het Oekraïneproject om te herinvesteren in dit project
- € 56.000 restantbedrag duurzaamheid ter afronding van een aantal duurzaamheidsopdrachten die in 2023 zijn verstrekt
- € 74.000 van het restantbudget casco omgevingsplan voor desbetreffende werkzaamheden
- € 17.000 restantbudget voor de analyse van agrarische verdienmodellen
- € 50.000 voor de vertraagde aanschaf van een nieuw vastgoedsysteem
3. Het resterende resultaat van € 7.835.994 toe te voegen aan de algemene reserve
4. De 12e begrotingswijziging 2024 vast te stellen
De motie 'Promoten van de Udense markt' wordt verworpen met 1 stem voor (GroenLinks) en 28 stemmen tegen (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, VVD, SP, Gewoon Uden, UdenPlusLanderd en PRO).
Dit agendapunt is na agendapunt 4.a besproken. Op het voorstel is unaniem besloten.
Moties
Titel Promoten van de Udense weekmarkt -
5
Besluit
Niet van toepassing.
De voorzitter sluit de vergadering om 22:22 uur.