Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 22 februari 2024

19:30 - 20:20
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Rianne Donders-de Leest (wnd)
Toelichting

De vergadering is terug te kijken via: Raadsvergadering (royalcast.com)

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Mevrouw Visser van de SP is verhinderd en de heer Derks is later aanwezig

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de raadsvergadering om 19:30 uur. De voorzitter deelt mede dat er een bericht van verhindering is ontvangen van mevrouw Vissers (SP) en dat de heer Derks (CDA) later ter vergadering zal verschijnen. Daarnaast is bericht van verhindering ontvangen van wethouder de heer Van den Heuvel.


    De voorzitter heet mevrouw Henst, die tijdelijk is vervangen in verband met haar zwangerschap en bevalling, van harte welkom terug in de raad.

  2. 2

    Besluit

    Het voorstel van de voorzitter om de rondvraag van de heer De Vroomen (VVD) niet toe te laten, wordt aangenomen.


    Mevrouw Troost (Jong Maashorst) wordt door het lot aangewezen als degene die bij een hoofdelijke stemming het eerst haar stem zal uitbrengen.

    De voorzitter stelt vast dat de vragen voor de rondvraag van de heer De Vroomen te laat zijn ingediend en dat er geen sprake is van spoedeisendheid om deze vragen toch ter vergadering te beantwoorden. Zij stelt voor om de rondvraag daarom niet toe te staan. Dit voorstel wordt aangenomen met 17 stemmen voor (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen en Maashorst Vooruit) en 12 stemmen tegen (VVD, SP, Gewoon Uden, UdenPlusLanderd, PRO, FVD Maashorst en GroenLinks).


    De voorzitter deelt mede dat de rechter heeft ingestemd met het ophogen van de capaciteit in de noodopvang in het Van der Valk-hotel van 200 asielzoekers naar 300 asielzoekers.

  3. 3

    De heer Snoeks (SP) heeft aangegeven lid te willen worden van de auditcommissie. Aangezien alle fracties één lid ter benoeming aan de raad mogen voordragen en de SP-fractie nog niet in de auditcommissie vertegenwoordigd is, is dat mogelijk.


    De heer De Veer (Maashorst Vooruit) is op 20 januari 2022 benoemd tot commissielid niet-zijnde raadslid voor de commissie Ruimte, Economie en Financiën. De heer De Veer is op 26 oktober 2023 benoemd tot tijdelijk lid van de gemeenteraad als vervanger van raadslid mevrouw Henst. Op 9 november 2023 is hij tot de raad toegelaten. Hij is in die raadsvergadering tevens voor de periode van de tijdelijke vervanging benoemd tot lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën. Het raadslidmaatschap van mevrouw Henst is herleefd op 16 februari 2024. Het raadslidmaatschap van de heer De Veer is per die datum beëindigd. Er is in die periode geen ander commissielid niet-zijnde raadslid voor de fractie van Maashorst Vooruit benoemd. Hierdoor is de benoeming van de heer De Veer tot commissielid niet-zijnde raadslid mogelijk.


    De fractie van Gewoon Uden heeft de heer Wagemakers voorgedragen als commissielid niet-zijnde raadslid. Elke fractie met twee raadszetels of meer kan maximaal twee commissieleden niet-zijnde raadsleden ter benoeming aan de gemeenteraad voordragen. De fractie van Gewoon Uden heeft tot nu toe geen andere commissieleden niet-zijnde raadsleden voorgedragen, waardoor de benoeming van de heer Wagemakers mogelijk is.

    Besluit

    De raad besluit de heer W.A.P. (Werner) Snoeks (SP) te benoemen tot lid van de auditcommissie.


    De raad besluit de heer T.J.E. (Theo) de Veer namens Maashorst Vooruit te benoemen tot commissielid niet-zijnde raadslid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën.


    De raad schorst de vergadering van 19:41 tot 19:49 uur.


    Ingesteld wordt een commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven. Deze commissie bestaat uit mevrouw Van Lanen (Jong Maashorst), mevrouw Francken (VVD) en de heer Minten (CDA). De commissie adviseert de heer D. (Daan) Wagemakers namens Gewoon Uden te benoemen tot commissielid niet-zijnde raadslid van de commissie Samenleving en Bestuur. 


    De raad besluit hierna de heer D. (Daan) Wagemakers namens Gewoon Uden te benoemen tot commissielid niet-zijnde raadslid van de commissie Samenleving en Bestuur.

    Tijdens dit agendapunt wordt namens wethouder de heer Van Lankvelt een traktatie uitgedeeld, omdat er in 2023 meer dan 300 woningen in de gemeente Maashorst zijn gebouwd.


    Er wordt unaniem besloten.

  4. 4

    De raad wordt gevraagd de volgende besluitenlijsten en verslagen vast te stellen:
    - besluitenlijst van de raadsvergadering van 14 december 2023;
    - besluitenlijst van de besloten raadsvergadering van 21 december 2023 (ter inzage bij de griffier);
    - besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 21 december 2023;
    - woordelijk verslag van de besloten raadsvergadering van 21 december 2023 (ter inzage bij de griffier); en
    - woordelijk verslag van de openbare raadsvergadering van 21 december 2023.

    Besluit

    De raad stelt de volgende besluitenlijsten en verslagen ongewijzigd vast:
    - de besluitenlijst van de raadsvergadering van 14 december 2023;
    - de besluitenlijst van de besloten raadsvergadering van 21 december 2023;
    - de besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 21 december 2023;
    - het woordelijk verslag van de besloten raadsvergadering van 21 december 2023; en
    - het woordelijk verslag van de openbare raadsvergadering van 21 december 2023.

  5. 5

    De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.

    Besluit

    De raad besluit tot afdoening van de ingekomen stukken overeenkomstig de daarbij aangeven voorstellen.

    Mevrouw Lukassen (GroenLinks) geeft aan te overwegen de voorbeeldmotie 'Zonder geld geen gemeenten' van Raden in Verzet (ingekomen stuk id 845) in te dienen en roept andere raadsleden op hierover mee te denken.

  6. 6

    Raadsleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de rondvraag schriftelijk bij de voorzitter.


    Noot griffie: de heer De Vroomen heeft op 22 februari 2024 om 9:58 uur bij de griffie aangegeven dat hij vragen wil stellen bij de rondvraag. Deze vragen heeft hij op 11:30 uur aan de griffie gestuurd. In het Reglement van Orde staat: "Raadsleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de rondvraag schriftelijk bij de voorzitter." Dit is dus in dit geval niet op tijd gebeurd.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Bij de vaststelling van de agenda zijn de vragen van de heer De Vroomen (VVD) niet toegelaten. Voor het overige zijn voor de rondvraag geen vragen ingediend.

  7. 7

    Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.

  8. 7.a

    Op 20 januari 2022 heeft de gemeenteraad het Bestuursakkoord 2022-2026 ‘Samen bouwen we Maashorst’ vastgesteld. Dit Bestuursakkoord is uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma 2022-2026, dat beschrijft wat er in de bestuursperiode 2022-2026 in Maashorst moet gebeuren om het Bestuursakkoord te realiseren. Per activiteit is aangegeven in welk jaar of welke jaren de activiteit verricht moet worden.


    In het tweede en derde kwartaal van 2023 heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar de activiteiten die volgens het Uitvoeringsprogramma in 2022 uitgevoerd hadden moeten worden. De Rekenkamer heeft de activiteiten goed kunnen bespreken met de organisatie. De activiteiten die gepland stonden voor 2022 zijn alle in beeld. Voor zover de activiteiten nog niet (geheel) zijn afgerond, staan deze wel in de planning om te worden afgerond, al is bij een enkele activiteit nog niet exact aan te geven wanneer dat het geval is.


    De belangrijkste conclusie van de Rekenkamer naar aanleiding van het onderzoek is dat de raad zich met enige regelmaat moet laten informeren over de stand van zaken van het Uitvoeringsprogramma. Daarnaast moet het college met enige regelmaat rapporteren hoe het staat met de uitvoering van het Bestuursakkoord via de reguliere Planning en Control (P&C)-documenten. Hierin moet de stand van zaken zowel inhoudelijk als financieel worden toegelicht.


    Voorgesteld besluit


    1. het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om: 
    - een actueel overzicht op te stellen van de stand van zaken bij de “2022”-punten van het Uitvoeringsprogramma 2022-2026 en hierin, waar mogelijk, op korte termijn ook financiële informatie te vermelden;
    - in de reguliere P&C-documenten een directe aansluiting te laten zien met de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma, waarbij ook financiële informatie wordt verstrekt


    2. de aanbevelingen over te nemen om: 
    - jaarlijks een voortgangsrapportage te vragen over de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma; 
    - gedurende het jaar via de P&C- documenten te vragen om te rapporteren over de uitvoering van het Uitvoeringsprogramma, waarbij ook wordt gevraagd naar de financiële informatie; 
    - alle in de toekomst uit te voeren plannen te voorzien van eisen ten aanzien van de rapportage over de voortgang en de wijze van communiceren hierover.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Besluit

    1. het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om:
    - een actueel overzicht op te stellen van de stand van zaken bij de “2022”-punten van het Uitvoeringsprogramma 2022-2026 en hierin, waar mogelijk, op korte termijn ook financiële informatie te vermelden;
    - in de reguliere P&C-documenten een directe aansluiting te laten zien met de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma, waarbij ook financiële informatie wordt verstrekt


    2. de aanbevelingen over te nemen om:
    - jaarlijks een voortgangsrapportage te vragen over de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma;
    - gedurende het jaar via de P&C- documenten te vragen om te rapporteren over de uitvoering van het Uitvoeringsprogramma, waarbij ook wordt gevraagd naar de financiële informatie;
    - alle in de toekomst uit te voeren plannen te voorzien van eisen ten aanzien van de rapportage over de voortgang en de wijze van communiceren hierover.

    Unaniem aangenomen.

  9. 7.b

    Eerder is het beleidsprogramma vastgesteld. Hier bleken verkeerde absolute cijfers in te staan over de bevolkingsgroei van 2040. Dit betekent dat dit onjuist is. Wel is de procentuele verdeling nagenoeg hetzelfde gebleken. Deze cijfers zijn te vinden in hoofdstuk 2.1 op pagina 10.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    Het beleidsprogramma ‘Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033 versie 2’ vast te stellen.

    Besluit

    Het beleidsprogramma ‘Gezond en gelukkig oud in Maashorst 2023-2033 versie 2’ vast te stellen.

    Unaniem aangenomen.

  10. 7.c

    Het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) heeft een voorstel gestuurd voor de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling. In dit voorstel worden verschillende wijzigingen doorgevoerd:
    - Wijziging van de Wet gemeenschappelijke regeling
    - Invoering nieuwe Archiefwet.
    - Uittreden minister van OCW uit de gemeenschappelijke regeling
    - Herindelingen Land van Cuijk en Maashorst


    Formeel zouden de wijzigingen in de Wet gemeenschappelijke regeling voor 1 juli 2024 doorgevoerd moeten zijn. Om te voorkomen dat de gemeenschappelijke regeling tweemaal in korte tijd gewijzigd moet worden, zijn deze in een voorstel verwerkt.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    Geen zienswijze in te dienen op het wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling Brabants Historisch Informatiecentrum 2024

    Besluit

    Geen zienswijze in te dienen op het wijzigingsbesluit Gemeenschappelijke regeling Brabants Historisch Informatiecentrum 2024

    Unaniem aangenomen.

  11. 7.d

    Initiatiefnemer is voornemens de woning aan de Paus Joanneslaan 15, Uden uit te breiden met een aanbouw. Op basis van het geldende bestemmingsplan ‘Woongebieden Kom Uden 2022’ biedt het denkbeeldige bouwvlak nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden aan de oostzijde van de woning. Echter, wil initiatiefnemer graag uitbreiden door een aanbouw van 97 m² aan de achterzijde van de woning te realiseren. Door deze uitbreiding wordt het aantal van 63 m², het maximale toegestane m² aan bijgebouwen, aan de achterzijde overschreden. Om deze ontwikkeling toch mogelijk te maken, wordt het denkbeeldige bouwvlak van 44 m² aan de oostzijde van de woning aangepast door een deel van dit bouwvlak weg te bestemmen en deze m²’s toe te voegen aan de mogelijkheden voor het bouwen van bijgebouwen en overkappingen. Aan de oostkant van de woning wordt de bestemming ‘Tuin’ uitgebreid. Het wegbestemmen van het denkbeeldige bouwvlak is procedureel alleen mogelijk via een bestemmingsplanprocedure.


    Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 7 september 2023 tot en met 18 oktober 2023 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen tegen het bestemmingsplan.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan ‘Paus Joanneslaan 15, Uden’ ongewijzigd vast te stellen
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    1. Het bestemmingsplan ‘Paus Joanneslaan 15, Uden’ ongewijzigd vast te stellen
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Unaniem aangenomen.

  12. 7.e

    Op 5 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Uden de Visie Lankes vastgesteld. De Visie bevat de grondslag en het afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap Lankes, met name het realiseren van woningen rondom zogeheten boerenerven. Inmiddels lopen hiervoor meerdere initiatieven. U heeft voor een aantal initiatieven al bestemmingsplannen vastgesteld. Het volgende initiatief dat heeft geresulteerd in een concrete ontwikkeling is een locatie aan de Nieuwstraat 31. Het hiervoor opgestelde bestemmingsplan bevat een nieuw ‘boerenerf’ met acht nieuwe woningen. De bestaande woning zal worden gesloopt. Ook is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het plangebied. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan hebben vanaf 9 november 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Nieuwstraat 31 Volkel gewijzigd vast te stellen; 
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen; 
    3. Het beeldkwaliteitsplan gewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    1. Het bestemmingsplan Nieuwstraat 31 Volkel gewijzigd vast te stellen; 
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen; 
    3. Het beeldkwaliteitsplan gewijzigd vast te stellen.

    Unaniem aangenomen.

  13. 7.f

    Op 29 oktober 2020 heeft de voormalige gemeente Landerd besloten om, onder inhoudelijke voorwaarden, medewerking te verlenen aan het voornemen om aan de achterzijde van het perceel Schutsboomstraat 60, drie grondgebonden woningen te realiseren met de daarbij behorende parkeervoorzieningen. In het vigerend bestemmingsplan ‘’Kom Schaijk’’ is het perceel bestemd als ‘Wonen – Vrijstaand’, ‘Tuin’ en ‘Detailhandel’. Op de locatie waar de woningen gewenst zijn, ontbreekt een bouwvlak. Daarnaast is het gebruik van de locatie ten behoeve van meerdere woningen niet toegestaan. De activiteit waarop de plannen betrekking hebben, is in strijd met de regels van het eerdergenoemd vigerend bestemmingsplan. Het onderhavig bestemmingsplan vormt het nieuwe kader voor het plangebied én maakt de bouw van de gewenste woningen planologisch-juridisch mogelijk. Op 11 april 2023 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan ‘’Schutsboomstraat 60 te Schaijk’’. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 13 april tot en met 24 mei 2023. Gedurende deze termijn zijn vier zienswijzen ontvangen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen, zoals opgenomen in de ‘Nota van zienswijzen, ontwerpbestemmingsplan Schutsboomstraat 60, Schaijk’; 
    2. Het bestemmingsplan ‘Schutsboomstraat 60, Schaijk, met IMRO-codering: NL.IMRO.1991.BPsch2022Schutsong-VA01, (on)gewijzigd vast te stellen; 
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen, zoals opgenomen in de ‘Nota van zienswijzen, ontwerpbestemmingsplan Schutsboomstraat 60, Schaijk’; 
    2. Het bestemmingsplan ‘Schutsboomstraat 60, Schaijk, met IMRO-codering: NL.IMRO.1991.BPsch2022Schutsong-VA01, (on)gewijzigd vast te stellen; 
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Unaniem aangenomen.

  14. 7.g

    Op 5 maart 2020 heeft de gemeenteraad van Uden de Visie Lankes vastgesteld. De Visie bevat de grondslag en het afwegingskader voor nieuwe ontwikkelingen in de buurtschap Lankes, met name het realiseren van woningen rondom zogeheten boerenerven. Inmiddels lopen hiervoor meerdere initiatieven. U heeft voor een aantal initiatieven al bestemmingsplannen vastgesteld. Het volgende initiatief dat heeft geresulteerd in een concrete ontwikkeling is een locatie aan de Nieuwstraat 33. Het hiervoor opgestelde bestemmingsplan bevat een nieuw ‘boerenerf’ met twee nieuwe woningen. De bestaande woning zal worden gesloopt. Ook is een beeldkwaliteitsplan opgesteld voor het plangebied. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan hebben vanaf 9 november 2023 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ontvangen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan Nieuwstraat 33 Volkel gewijzigd vast te stellen;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    3. Het beeldkwaliteitsplan ongewijzigd vast te stellen.

    Besluit

    1. Het bestemmingsplan Nieuwstraat 33 Volkel gewijzigd vast te stellen;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    3. Het beeldkwaliteitsplan ongewijzigd vast te stellen.

    Unaniem aangenomen.

  15. 7.h

    Het grondbeleid van de gemeente Maashorst schrijft voor dat jaarlijks de grondprijzen geactualiseerd moeten worden. Deze werkwijze is opgenomen in de Nota Grondbeleid. De grondprijzen worden jaarlijks getoetst door een externe taxatiecommissie: deze bestaat uit twee taxateurs van twee verschillende bureaus en een (jaarlijks wisselende) lokale makelaar. Er wordt onderscheid in prijs gemaakt als gevolg van bijvoorbeeld verschil in bebouwingsmogelijkheden, perceelskenmerken en locatie.


    De raad stelt de grondprijzen vast.


    20240207: per abuis is in het adviesrapport van de taxatiecommissie op pagina 34 van bijlage 1 (Grondprijsadvies 2024 Woningbouw) de procentuele afwijking van de grondprijs voor vrijstaande woningen in Odiliapeel en Reek onjuist weergegeven. Dit dient -0,34% i.p.v. +0,34% te zijn.


    NB: Dit heeft verder geen effect op de vast te stellen grondprijzen. De geadviseerde grondprijzen zoals ook opgenomen in bijlage 3 zijn correct weergegeven.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (2), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    1. De grondprijzen bouwkavels 2024 vast te stellen zoals opgenomen in bijlage 3 en daarmee aan te sluiten bij het advies van de taxatiecommissie voor grondprijzen 2024.
    2. Prijsafspraken in lopende reserveringen/opties/overeenkomsten te respecteren gedurende de looptijd van de gemaakte afspraken.
    3. Het college te mandateren om in voorkomende gevallen met maximaal 25% van de grondprijzen 2024 uit bijlage 3 af te wijken op voorwaarde dat de afwijkende grondprijs marktconform is.


    Deze bevoegdheid geldt enkel als:
    · een kavel een incourante ligging heeft;
    · een kavel een incourante vorm heeft;
    · reststroken bij kavels aanwezig zijn;
    · een bedrijfskavel verkocht kan worden aan een bedrijf met een groot aantal arbeidsplaatsen en/of uit concurrentieoverwegingen.
    In gevallen afwijkend op de bovengenoemde uitzonderingen zal het college vooraf met een raadsinformatiebrief naar de raad dienen te komen, waarbij marktconformiteit aangetoond moet worden.

    Besluit

    1. De grondprijzen bouwkavels 2024 vast te stellen zoals opgenomen in bijlage 3 en daarmee aan te sluiten bij het advies van de taxatiecommissie voor grondprijzen 2024.
    2. Prijsafspraken in lopende reserveringen/opties/overeenkomsten te respecteren gedurende de looptijd van de gemaakte afspraken.
    3. Het college te mandateren om in voorkomende gevallen met maximaal 25% van de grondprijzen 2024 uit bijlage 3 af te wijken op voorwaarde dat de afwijkende grondprijs marktconform is.


    Deze bevoegdheid geldt enkel als:
    · een kavel een incourante ligging heeft;
    · een kavel een incourante vorm heeft;
    · reststroken bij kavels aanwezig zijn;
    · een bedrijfskavel verkocht kan worden aan een bedrijf met een groot aantal arbeidsplaatsen en/of uit concurrentieoverwegingen.
    In gevallen afwijkend op de bovengenoemde uitzonderingen zal het college vooraf met een raadsinformatiebrief naar de raad dienen te komen, waarbij marktconformiteit aangetoond moet worden.

    Unaniem aangenomen.

  16. 8

    Door de raadscommissies is het onderstaande raadsvoorstel geagendeerd voor bespreking.

  17. 8.a

    Vanuit het dorpsontwikkelingsplan 2017 is de uitdrukkelijke wens van de kern Reek gekomen om het breedtesportaanbod in Reek te centraliseren in één gebouw, waar men kan sporten, spelen en ontmoeten. Ook wordt de gymzaal voor de basisschool en het speciaal onderwijs ondergebracht in de nieuwe accommodatie. Primaire doelen zijn de toekomstbestendigheid van de binnen- en buitensport in Reek te garanderen en het dorp leefbaar te houden. Zo wordt de breedtesport op de meest efficiënte manier gewaarborgd voor de kern Reek.


    In oktober 2019 heeft de gemeenteraad van Landerd het raadsvoorstel “Sport en Spel Reek” aangenomen. Dit Landerdse raadsvoorstel komt voort uit het dorpsontwikkelingsplan Reek. De hierin vastgelegde uitgangspunten zijn de basis voor dit project. Op enkele onderdelen was het raadsbesluit van toen niet volledig. Bovendien zijn er in vier jaar tijd door diverse ontwikkelingen aanpassingen noodzakelijk. Daarom moet een nieuw besluit worden genomen over een aantal zaken.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Forum voor Democratie (1), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Groen Links (1), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (3), Fractie VVD (3)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de realisatie van een multifunctionele binnen- en buitensport accommodatie Sport en Spel Reek op één locatie.
    2. In te stemmen om eigendom en bouwheerschap bij de beheerstichting “Sport en Spel Reek” neer te leggen.
    3. Een verhoging van het krediet van € 2.667.000,- beschikbaar te stellen voor realisatie Sport en Spel Reek.
    4. De hieruit voortvloeiende structurele kapitaallasten ad € 93.500,- te dekken uit het begrotingssaldo.
    5. Begrotingswijziging 9 van 2024 vast te stellen

    Besluit

    1. In te stemmen met de realisatie van een multifunctionele binnen- en buitensport accommodatie Sport en Spel Reek op één locatie.
    2. In te stemmen om eigendom en bouwheerschap bij de beheerstichting “Sport en Spel Reek” neer te leggen.
    3. Een verhoging van het krediet van € 2.667.000,- beschikbaar te stellen voor realisatie Sport en Spel Reek.
    4. De hieruit voortvloeiende structurele kapitaallasten ad € 93.500,- te dekken uit het begrotingssaldo.
    5. Begrotingswijziging 9 van 2024 vast te stellen

    De heer Derks (CDA) verschijnt om 20:10 uur ter vergadering.


    Op een vraag van de heer Snoeks (SP) bij welke lopende projecten de raad nog meer kostenstijgingen kan verwachten, en welke kostenstijgingen dat dan zijn, zegt wethouder Van den Broek toe deze vraag schriftelijk te beantwoorden.


    De heer Keizer (UdenPlusLanderd) heeft een vraag naar aanleiding van de beantwoording van zijn technische vragen (id 62). In de beantwoording staat dat als opnieuw het initiatief genomen worden tot een herindelingsbesluit waarbij Schaijk en Reek worden toegevoegd aan de gemeente Oss, via een uitgebreide financiële scan of een due-diligence onderzoek alle financiële aspecten in een totaalpakket worden doorgenomen. De heer Keizer vraagt wat er in dit kader met het due-diligence onderzoek wordt bedoeld. Wethouder Van den Broek zegt toe hierover een schriftelijke uitleg te geven.



    Het voorstel is unaniem aangenomen.

    Toezeggingen

    Titel
    Due-diligence onderzoek bij herindeling
    Kostenstijgingen lopende projecten
  18. 9

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter sluit de vergadering om 20:20 uur.