Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

donderdag 10 oktober 2024

19:30 - 22:17
Locatie

Raadzaal (Paul Rüpp-zaal)

Voorzitter
Hans van der Pas
Toelichting

Deze vergadering is terug te kijken via Raadsvergadering (royalcast.com)

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter opent de raadsvergadering om 19:30 uur. Hij deelt mede dat er een bericht van verhindering is ontvangen van de heer Prinssen (VVD), de heer Van der Ven (Voor de Dorpen), mevrouw Vissers (SP) en de heer Bethlehem (FVD Maashorst).

  2. 2

    Besluit

    De raad besluit agendapunt 8.a, het Raadsvoorstel Beleidsnota ‘Accommodatiebeleid en Tarifering maatschappelijk vastgoed gemeente Maashorst’, van de agenda te halen.


    De SP heeft een motie vreemd aan de orde van de agenda aangekondigd met als onderwerp 'Ervaringsdeskundigheid'. Deze motie wordt mede ingediend door GroenLinks en UdenPlusLanderd en wordt toegevoegd als agendapunt 9.


    De VVD heeft een motie vreemd aan de orde van de agenda aangekondigd met als onderwerp 'Doortrekken A77'. Deze motie wordt mede ingediend door Gewoon Uden, UdenPlusLanderd en Jong Maashorst en wordt toegevoegd als agendapunt 10.


    Jong Maashorst heeft een motie vreemd aan de orde van de agenda aangekondigd met als onderwerp 'Limiet starterslening verhogen'. Deze motie wordt mede ingediend door PRO, UdenPlusLanderd en VVD en wordt toegevoegd als agendapunt 11.


    Voor het overige stelt de raad de agenda ongewijzigd vast.


    De heer De Jong (PRO) wordt door het lot aangewezen als degene die bij een hoofdelijke stemming het eerst zijn stem zal uitbrengen.

    De voorzitter deelt mede dat er geen vragen voor de rondvraag zijn ingediend.

  3. 3

    De heer E.A.J.M. van Hout is op 20 januari 2022 benoemd tot commissielid niet-zijnde raadslid (hierna: burgerlid) van UdenPlusLanderd en lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën. Hij heeft op 28 september 2024 per e-mail aangegeven dat het voor hem niet meer mogelijk is om de functie van burgerlid te vervullen. Daarom heeft hij verzocht om zijn ontslag. Het voorstel is om hem dit te verlenen.


    Hiernaast heeft Maashorst Vooruit laten weten de heer R. (René) Parijs voor te dragen om als burgerlid en lid van beide raadscommissies te laten benoemen. Hij heeft aangegeven hiervoor in aanmerking te willen komen. Maashorst Vooruit heeft op dit moment één burgerlid en mag dus nog één burgerlid laten benoemen.


    Na benoeming wordt de heer Parijs beëdigd.


    Ten slotte vinden fracties het onhandig als hun burgerleden maar in één raadscommissie benoemd zijn. Het is handiger als zij ook in de andere raadscommissie benoemd zijn, zodat zij kunnen deelnemen aan de vergaderingen van beide commissies. Het presidium stelt daarom voor om de burgerleden die voor één van de twee raadscommissies benoemd zijn, ook voor de andere raadscommissie te benoemen.


    Voorgesteld besluit
    1. De heer E.A.J.M. (Egbert) van Hout ontslag te verlenen als commissielid niet-zijnde raadslid.
    2. De heer R. (René) Parijs te benoemen als commissielid niet-zijnde raadslid, lid van de commissie Samenleving & Bestuur, en lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën.
    3. De volgende personen ook te benoemen tot lid van de commissie Samenleving & Bestuur:
    - de heer R.W.J. (Ron) Commandeur; en
    - de heer Q.H. (Quintin) van Zuijlen.
    4. De volgende personen ook te benoemen tot lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën:
    - de heer R.J. (Robert) Floor;
    - mevrouw M.D. (Marloes) van Gils;
    - mevrouw C.D.M. (Charlotte) Henst;
    - de heer P.A.M. Peter Lukassen;
    - de heer J.H. (Jan) Pingen;
    - de heer J. (Jeremy) Raaijmakers;
    - mevrouw I.M. (Isabelle) Röben;
    - de heer V.W.G.M. (Victor) Smits;
    - de heer T. Visschers; en
    - de heer D. (Daan) Wagemakers.

    Besluit

    De raad besluit de heer E.A.J.M. (Egbert) van Hout ontslag te verlenen als commissielid niet-zijnde raadslid.


    De raad stelt een commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven in. Deze commissie bestaat uit mevrouw Troost (Jong Maashorst), mevrouw Lukassen (GroenLinks) en de heer De Jong (PRO).


    De raad schorst de vergadering van 19:41 tot 19:51 uur.


    De commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven adviseert de heer R. (René) Parijs te benoemen tot commissielid niet-zijnde raadslid namens Maashorst Vooruit.


    De raad besluit hierna de heer R. (René) Parijs te benoemen tot commissielid niet-zijnde raadslid, lid van de commissie Samenleving en Bestuur, en lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën.


    De heer R. (René) Parijs legt de verklaring en belofte af.


    Hierna besluit de raad de volgende personen ook te benoemen tot lid van de commissie Samenleving & Bestuur:
    - de heer R.W.J. (Ron) Commandeur; en
    - de heer Q.H. (Quintin) van Zuijlen.


    Ten slotte besluit de raad de volgende personen ook te benoemen tot lid van de commissie Ruimte, Economie en Financiën:
    - de heer R.J. (Robert) Floor;
    - mevrouw M.D. (Marloes) van Gils;
    - mevrouw C.D.M. (Charlotte) Henst;
    - de heer P.A.M. Peter Lukassen;
    - de heer J.H. (Jan) Pingen;
    - de heer J. (Jeremy) Raaijmakers;
    - mevrouw I.M. (Isabelle) Röben;
    - de heer V.W.G.M. (Victor) Smits;
    - de heer T. Visschers; en
    - de heer D. (Daan) Wagemakers.

    Onder dankzegging aan de heer Van Hout overhandigt de burgemeester een bos bloemen aan de heer Van Tiel (UdenPlusLanderd) met het verzoek om deze namens de raad aan de heer Van Hout te overhandigen. De heer Van Tiel staat kort stil bij de politieke en bestuurlijke verdiensten van de heer Van Hout.


    Op dit voorstel is unaniem besloten.

  4. 4

    De raad wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit in de besluitenlijst op te nemen dat de stem van de heer Geerders (Gewoon Uden) die is uitgebracht tegen de aanwijzing van de plaatsvervangend griffier niet te maken heeft met de plaatsvervangend griffier zelf, maar met de formatie van de griffie. Voor het overige stelt de raad de besluitenlijst conform het concept vast.

  5. 5

    De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.

    Besluit

    De raad besluit tot afdoening van de ingekomen stukken overeenkomstig de daarbij aangeven voorstellen.

    Mevrouw Lukassen (GroenLinks) geeft aan dat GroenLinks overweegt terug te komen op de Raadsinformatiebrief 'Uitkomst onderzoek naar De Maashorst als Nationaal Park'.

  6. 6

    Raadsleden die tijdens de rondvraag vragen willen stellen, melden dit onder aanduiding van het onderwerp ten minste 24 uur voor aanvang van de rondvraag schriftelijk bij de voorzitter.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    Er zijn geen vragen voor de rondvraag ingediend.

  7. 7

    Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd als hamerstuk.

  8. 7.a

    De Gemeenschappelijke Regeling (GR) is een besluit waarin deelnemers afspraken maken over hun onderlinge samenwerking. Dit besluit kan leiden tot het oprichten van een organisatie. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is zo’n centrum.


    Door een wijziging in de wet en de komst van de Archiefwet was het nodig om de GR BHIC aan te passen. Alle gemeenten mochten reageren op deze aangepaste versie. Als zij een opmerking hadden over de regeling of ze waren het er niet mee eens, dan konden ze dit aangeven. Ze dienden dan, zoals dat heet, een zienswijze in.


    Het bestuur van BHIC heeft de verschillende zienswijzen verwerkt. Nu ligt de nieuwe, aangepaste versie klaar. In de aangepaste versie was er van uitgegaan dat de Archiefwet op 1-1-2025 ingevoerd zou worden. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om hier ‘ja’ tegen te zeggen.


    In de tussentijd is bekend gemaakt dat de invoering van de Archiefwet is uitgesteld. Daarom is de wijziging van GR BHIC gesplitst in twee versie: die van 2024 en 2025. In 2024 zijn de wijzigingen in de wet opgenomen, in die van 2025 is de nieuwe Archiefwet opgenomen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Voorgesteld besluit

    Het college toestemming te verlenen om in te stemmen met de Wijzigingsbesluiten 2024 en 2025 Gemeenschappelijke regeling Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

    Besluit

    Het college toestemming te verlenen om in te stemmen met de Wijzigingsbesluiten 2024 en 2025 Gemeenschappelijke regeling Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

    Unaniem besloten.

  9. 7.b

    De gemeente beheert en onderhoudt onder andere de sportvelden. Ze willen dat deze sportvelden ook in de toekomst goed te gebruiken zijn. Daarom leggen ze ideeën en afspraken hierover vast in een beheer- en beleidsplan. Hierin staat bijvoorbeeld welke kwaliteit de velden moeten hebben en hoe ze de velden gaan onderhouden. Ook staat er wat dit gaat kosten. In dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit beheer- en beleidsplan én de kosten die daarbij horen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met het beheer- en beleidsplan sportvelden 2025-2028,
    2. In te stemmen met het opheffen van de voorziening Groot Onderhoud Sport / Speelvelden (5.203.001).
    3. Het opgebouwde saldo van €94.789,- vrij te laten vallen ten goede aan het begrotingssaldo.
    4. De structurele dotatie aan de voorziening van €27.987 volledig toe te voegen aan de reguliere exploitatie.
    5. De 22e begrotingswijziging van 2024 vast te stellen

    Besluit

    1. In te stemmen met het beheer- en beleidsplan sportvelden 2025-2028,
    2. In te stemmen met het opheffen van de voorziening Groot Onderhoud Sport / Speelvelden (5.203.001).
    3. Het opgebouwde saldo van €94.789,- vrij te laten vallen ten goede aan het begrotingssaldo.
    4. De structurele dotatie aan de voorziening van €27.987 volledig toe te voegen aan de reguliere exploitatie.
    5. De 22e begrotingswijziging van 2024 vast te stellen

    Unaniem besloten.

  10. 7.c

    De Rekenkamer onderzoekt namens de gemeenteraad of de gemeente haar werk goed doet. De rekenkamer is onafhankelijk: zij besluit wat zij onderzoekt en op welke manier. De resultaten van dit onderzoek deelt de rekenkamer met de gemeenteraad. Hierdoor kan de gemeenteraad zijn controlerende rol versterken. Ook helpen de resultaten van het onderzoek mee om het beleid en de bedrijfsvoering van de gemeente te verbeteren.


    Begin 2024 heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar de coronagelden. De overheid heeft tijdens corona veel geld aan gemeentes gegeven, zodat ze inwoners, bedrijven en organisaties financiële steun konden geven. Hier zaten ook spelregels aan vast. De Rekenkamer is nagegaan of het geld op de juiste plek is terecht gekomen en ook of hierbij de regels juist zijn gehanteerd.


    In dit raadsvoorstel deelt de Rekenkamer de uitkomsten van haar onderzoek en geeft zij verbeterpunten. De Rekenkamer vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen deze verbeterpunten, zodat de gemeente ermee aan de slag kan gaan.


    Voorgesteld besluit
    Het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om, daar waar de gemeente gelden met een zekere doelstelling ontvangt van het Rijk, (verantwoording)processen zo in te richten dat:

    • deze gelden geïdentificeerd worden en vastgelegd wordt waarvoor de gelden zijn bedoeld;
    • alle latere mutaties en wijzigingen vastgelegd worden, waarbij het daadwerkelijk doorgeven aan de beoogde doelgroep zichtbaar moet blijven;
    • beheersing van de geldstromen zichtbaar is; en
    • de raad juiste en tijdige informatie ontvangt over deze gelden

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Besluit

    Het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om, daar waar de gemeente gelden met een zekere doelstelling ontvangt van het Rijk, (verantwoording)processen zo in te richten dat:

    • deze gelden geïdentificeerd worden en vastgelegd wordt waarvoor de gelden zijn bedoeld;
    • alle latere mutaties en wijzigingen vastgelegd worden, waarbij het daadwerkelijk doorgeven aan de beoogde doelgroep zichtbaar moet blijven;
    • beheersing van de geldstromen zichtbaar is; en
    • de raad juiste en tijdige informatie ontvangt over deze gelden

    Unaniem besloten.

  11. 7.d

    Aan de Duifhuizerweg in Uden zijn drie percelen. Allereerst Duifhuizerweg 21. Hier staat een landbouwbedrijf dat prei opslaat en verwerkt én er wonen migranten. Een initiatiefnemer wil het bouwvlak op dit perceel uitbreiden naar 2,5 hectare. Deze initiatiefnemer heeft ook de percelen op Duifhuizerweg 24 en 29 gekocht. Op 29 wil de initiatiefnemer ook het bouwvlak uitbreiden naar 2,5 hectare. Op nummer 24 wil de initiatiefnemer verschillende recreatievoorzieningen maken.


    De initiatiefnemer heeft dit verzoek uitgewerkt in een bestemmingsplan. Zes weken lang kon iedereen op dit plan reageren. Had je een opmerking of was je het er niet mee eens, dan kon je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in. De provincie heeft een zienswijze ingediend. Deze zienswijze is beantwoord en besproken. Het plan is op basis van dit contact aangepast.


    De gemeente heeft het plan beoordeeld en goedgekeurd. In dit raadsvoorstel staat ook uitgelegd waarom dit plan door kan gaan. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit raadsvoorstel.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota zienswijzen bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden;
    2. In te stemmen met de Nota ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden;
    3. Het bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden gewijzigd vast te stellen;
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    1. In te stemmen met de Nota zienswijzen bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden;
    2. In te stemmen met de Nota ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden;
    3. Het bestemmingsplan Duifhuizerweg 21, 24 en 29 Uden gewijzigd vast te stellen;
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    Unaniem besloten.

  12. 8

    Door de raadscommissies zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.

  13. 8.a

    In gemeente Maashorst heb je gebouwen die eigendom zijn van de gemeente en verhuurd worden aan een stichting of vereniging. Hier vinden activiteiten plaats waarop geen winst wordt gemaakt en die goed zijn voor de inwoners, omdat ze onder andere bewegen en samenzijn stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een sporthal. Dit worden ook wel accommodaties genoemd.


    Deze gebouwen moeten beheerd en onderhouden worden door de gemeente en dat kost geld. Tegelijkertijd mag bijvoorbeeld de huur niet te hoog zijn, want dan kunnen stichtingen en verenigingen dat niet meer betalen. Zij zijn namelijk afhankelijk van de contributies van hun leden, verkoopacties en de inkomsten van de verkoop in de horeca.


    De gemeente wil dat deze accommodaties voor lange tijd betaalbaar blijven, voor de verenigingen én de gemeente. Hier hoort ook bij dat verenigingen en stichtingen in de toekomst steeds meer zelf de horeca gaan beheren. Verder wil de gemeente dat voor al deze gebouwen dezelfde regels gelden, want dat is het eerlijkst. Tot slot is het belangrijk dat de manier waarop deze accommodaties worden gebruikt goed aansluit bij de doelen die de gemeente heeft opgesteld.


    Daarom is er een beleid gemaakt, het ‘accommodatiebeleid’ met nieuwe tarieven. Hierin staat uitgelegd hoe de gemeente het bovenstaande voor elkaar wilt krijgen. De gemeente vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit voorstel en de tarieven.


    26 september 2024: de commissie Samenleving en Bestuur heeft wethouder Van den Broek geadviseerd om het voorstel in te trekken, wat de wethouder ook heeft gedaan. Daarmee adviseert de commissie de gemeenteraad om het voorstel van de agenda van de raadsvergadering af te halen.

    Voorgesteld besluit

    1. ​​Het beleidskader ‘Accommodatiebeleid en Tarifering maatschappelijk vastgoed gemeente Maashorst’ vast te stellen.
    2. ​Om het gewenste voorzieningenniveau op de langere termijn te borgen en betaalbaar te houden binnen de begroting van de gemeente, de incidentele budgetten de komende jaren af te bouwen. De hieruit voortvloeiende aflopende structurele lasten van € 340k in 2025, € 300k in 2026, € 250k in 2027 en € 200k in 2028k zijn verwerkt in de kadernota 2025.

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De raad heeft bij het vaststellen van de agenda besloten het Raadsvoorstel Beleidsnota ‘Accommodatiebeleid en Tarifering maatschappelijk vastgoed gemeente Maashorst' van de agenda te halen.

  14. 8.b

    Gemeente Maashorst wil wijken en dorpskernen leefbaar houden. Zij heeft daarom de ambitie om bijvoorbeeld meer ontmoetingsplekken te creëren en ruimtes aan te bieden, zodat inwoners elkaar makkelijker kunnen ontmoeten en meer verenigingen een plek hebben voor hun activiteiten. Hier zijn gebouwen voor nodig, ook wel vastgoed genoemd.
    Gemeente Maashorst heeft een beleid opgesteld met duidelijke richtlijnen en afspraken hoe de gemeente met het vastgoed wil omgaan. Welk vastgoed is er? Hoe zorgt de gemeente ervoor dat er genoeg vastgoed is verdeeld over de wijken en dorpskeren? Wat is er nodig om de kwaliteit van deze panden goed te houden? Wat doet de gemeente als een pand leegstaat?


    Dit beleid geeft kortom inzicht en zorgt ervoor dat de gemeente sneller en beter keuzes kan maken in wanneer wat nodig is en wat niet. In dit raadsvoorstel vraagt de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen het beleid.


    9 oktober 2024: het college heeft een nieuwe versie van het Vastgoedbeleid gemeente Maashorst 2024 aangeleverd. Hieraan is een overzicht van het vastgoed van de gemeente Maashorst als bijlage toegevoegd. Verder is het Vastgoedbeleid gemeente Maashorst 2024 aangepast. Bij eerste gebruik van een afkorting is de naam volledig uitgeschreven, gevolgd door de afkorting tussen haakjes.

    Stemuitslag

    voor 78%
    tegen 22%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie Groen Links (1)
    tegen
    Fractie Gewoon Uden (2), Fractie SP (2), Fractie VVD (2)

    Voorgesteld besluit

    Het Vastgoedbeleid gemeente Maashorst 2024 vast te stellen.

    Besluit

    Het Vastgoedbeleid gemeente Maashorst 2024 vast te stellen.

    Het voorstel wordt aangenomen met 21 stemmen voor (Jong Maashorst, CDA, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, UdenPlusLanderd, PRO en GroenLinks) en 6 stemmen tegen (VVD, SP en Gewoon Uden).

  15. 8.c

    De Rekenkamer onderzoekt namens de gemeenteraad of de gemeente haar werk goed doet. De rekenkamer is onafhankelijk: zij besluit wat zij onderzoekt en op welke manier. De resultaten van dit onderzoek deelt de rekenkamer met de gemeenteraad. Hierdoor kan de gemeenteraad zijn controlerende rol versterken. Ook helpen de resultaten van het onderzoek mee om het beleid en de bedrijfsvoering van de gemeente te verbeteren.


    Van februari tot en met juni 2024 heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar grote projecten in de gemeente. Hoe voert de gemeente dit soort projecten uit, ook financieel. In dit raadsvoorstel deelt de Rekenkamer de uitkomst van hun onderzoek en geven zij verbeterpunten aan de gemeente, waardoor het uitvoeren van grote projecten nog effectiever en efficiënter kan. De Rekenkamer vraagt aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen deze verbeterpunten, zodat de gemeente ermee aan de slag kan gaan.


    8 oktober 2024: Jong Maashorst en CDA hebben een amendement aangekondigd over Verzoeken aan het college. Dit amendement wordt mede ingediend door Maashorst Vooruit, Gewoon Uden, PRO, Voor de Dorpen, UdenPlusLanderd, VVD en GroenLinks.



    Voorgesteld besluit
    Het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om:

    • op basis van de aanbevelingen van de Rekenkamer die aan het college zijn gericht, tot een gemeentebrede uniforme aanpak voor grote projecten te komen, met daarbij betrokkenheid van HR en op directieniveau een duidelijke eindverantwoordelijkheid voor het veranderproces;
    • op korte termijn een definitie op te stellen voor “grote projecten” met ook andere criteria dan alleen het criterium “meer dan 1 miljoen” en deze voorlopig de basis te laten vormen voor “grote projecten”;
    • de raad jaarlijks met gerichte rapportages te informeren over de hoofdlijnen van de grote projecten; en
    • voor het eind van 2024 een terugkoppeling aan de raad te verstrekken over de opvolging van de aanbevelingen van de rapportage Grote Projecten.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Besluit

    De raad besluit het college van burgemeester en wethouders te verzoeken om:

    • op basis van de aanbevelingen van de Rekenkamer die aan het college zijn gericht, tot een gemeentebrede uniforme aanpak voor grote projecten te komen, met daarbij betrokkenheid van HR en op directieniveau een duidelijke eindverantwoordelijkheid voor het veranderproces;
    • voor 1 mei 2025 een voorstel aan de raad te doen om de raad een definitie vast te laten stellen van “grote projecten” met ook andere criteria dan alleen het criterium “meer dan 1 miljoen”, zoals opgenomen in het voorstel van de Rekenkamer;
    • de raad via de P&C-documenten te informeren over de hoofdlijnen van de grote projecten, waarbij er in de auditcommissie bijzondere aandacht zal worden besteed aan het onderdeel grote projecten; en
    • voor 1 mei 2025 een terugkoppeling aan de raad te verstrekken over de opvolging van de aanbevelingen vande rapportage Grote Projecten.

    Tijdens dit agendapunt neemt mevrouw Francken (VVD) het voorzitterschap van de burgemeester over, omdat de burgemeester portefeuillehouder is.


    Op het amendement en het aangepaste voorstel wordt unaniem besloten.

    Amendementen

    Titel
    Amendement Jong Maashorst en CDA over Verzoeken aan het college
  16. 8.d

    De gemeente wil in Zeeland 200 nieuwe woningen bouwen en een openbare parkzone aanleggen. De gemeente heeft dit idee uitgewerkt in een ontwerpbestemmingsplan. Zes weken lang kon iedereen op dit plan reageren. Had je een opmerking of was je het er niet mee eens, dan kon je dit aangeven. Je dient dan, zoals dat heet, een zienswijze in.


    Er zijn zeventien zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn zorgvuldig gewogen. Met andere woorden, er is beoordeeld of er iets met de feedback in de zienswijzen moest worden gedaan. Op basis van de zienswijzen is er aanvullend onderzoek geweest en zijn er aanpassingen gedaan. Ook zijn de zienswijzen beantwoord.


    Het bestemmingsplan is nu klaar. In dit raadsvoorstel vraag de gemeente aan de gemeenteraad om ‘ja’ te zeggen tegen dit raadsvoorstel.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Repelakker III
    2. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (CHW)Repelakker III gewijzigd vast te stellen
    3. Voor deze fase van de woningbouwontwikkeling geen ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer mogelijk te maken tussen de bestaande en de nieuwe wijk
    4. Voor dit plan geen exploitatieplan vast te stellen

    Besluit

    1. In te stemmen met de nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Repelakker III
    2. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (CHW)Repelakker III gewijzigd vast te stellen
    3. Voor deze fase van de woningbouwontwikkeling geen ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer mogelijk te maken tussen de bestaande en de nieuwe wijk
    4. Voor dit plan geen exploitatieplan vast te stellen

    Mevrouw Lukassen (GroenLinks) legt een stemverklaring af. Zij weet dat de anterieure overeenkomst hier meespeelt, maar vindt het jammer dat de norm van 30% sociale en 35% betaalbare woningen wederom niet gehaald wordt. GroenLinks heeft van diverse natuurverenigingen gehoord dat er goede oplossingen zijn voor dieren die hun leefgebied verliezen en verwacht een positieve uitkomst wat betreft het nemen van maatregelen door de gemeente Maashorst. De fractie blijft een de vinger aan de pols houden en op het moment dat er geen positieve uitkomst is, wil de partij alsnog een motie indienen. De partij vertrouwt er echter op dat het goedkomt.


    De heer De Vroomen (VVD) legt een stemverklaring af. Hij geeft aan dat de VVD akkoord is met het voorstel voor Repelakker III, maar dat de zorgen over conflicterende situaties in de toekomst niet zijn weggenomen. Hij hoopt dat het college zich dit beseft en dat het college de zorgen naar tevredenheid kan wegnemen bij de ondernemers op Voederheil en de centrumondernemers Zeeland, en met hen in gesprek zal blijven.



    Op het voorstel is unaniem besloten.

  17. 9

    Op 8 oktober 2024 heeft SP een motie vreemd aan de orde van de dag aangekondigd met als onderwerp 'Ervaringsdeskundigheid'. Deze motie wordt mede ingediend door GroenLinks.

    Stemuitslag

    voor 37%
    tegen 63%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Groen Links (1)
    tegen
    Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2)

    Besluit

    De motie 'Ervaringsdeskundigheid' wordt verworpen met 10 stemmen voor (CDA, SP, UdenPlusLanderd en GroenLinks) en 17 stemmen tegen (Jong Maashorst, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, VVD, Gewoon Uden en PRO).

    Tijdens dit agendapunt neemt mevrouw Francken (VVD) het voorzitterschap van de burgemeester over, omdat de burgemeester portefeuillehouder is.

    Moties

    Titel
    Motie SP over Ervaringsdeskundigheid
  18. 10

    Op 8 oktober 2024 heeft VVD een motie vreemd aan de orde van de dag aangekondigd met als onderwerp 'Doortrekken A77'.

    Stemuitslag

    voor 63%
    tegen 37%
    voor
    Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2)
    tegen
    Fractie CDA (5), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie Groen Links (1)

    Besluit

    De raad schorst de vergadering van 21:45 tot 21:57 uur.


    De motie 'Doortrekken A77' wordt aangenomen met 17 stemmen voor (Jong Maashorst, Voor de Dorpen, VVD, SP, Gewoon Uden en UdenPlusLanderd) en 10 stemmen tegen (CDA, Maashorst Vooruit, PRO en GroenLinks).

    Moties

    Titel
    Motie VVD over Doortrekken A77
  19. 11

    Op 9 oktober 2024 heeft Jong Maashorst een motie vreemd aan de orde van de dag aangekondigd met als onderwerp 'Limiet starterslening verhogen'. Deze motie wordt mede ingediend door PRO, UdenPlusLanderd en VVD.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Fractie CDA (5), Fractie Gewoon Uden (2), Fractie Jong Maashorst (7), Fractie Maashorst Vooruit (3), Fractie PRO (1), Fractie SP (2), Fractie UdenPlusLanderd (2), Fractie Voor de Dorpen (2), Fractie VVD (2), Fractie Groen Links (1)

    Besluit

    De motie 'Limiet startersleningen verhogen' is unaniem aangenomen.

    Moties

    Titel
    Motie Limiet starterslening verhogen
  20. 12

    Besluit

    Niet van toepassing.

    De voorzitter sluit de vergadering om 22:16 uur.